Materiał promocyjny

Filip Wałek w finałowym odcinku programu MasterChef. Jakie dania przygotował?

Filip Wałek w finale 11. edycji MasterChefa
Filip Wałek w finale 11. edycji MasterChefa
Źródło: mat. prasowe/x-news
Od finału dzieli ich dosłownie włos - zanim zmierzą sie w wyjątkowym kulinarnym pojedynku 1:1 muszą oczarowac jurorów daniami z perliczki i trufli. Jak z tym zadaniem poradził sobie Filip Wałek? Jakie potrawy zdecydował się podać na ostatniej prostej przed finałem?

Pierś z perliczki z puree brokułowo-jabłkowym, z brokułem w glazurze, chipsami z brukselki, karmelizowaną marchewką i sosem mięsno-warzywnym

Składniki:

  • 1 pierś z perliczki,
  • korpus z perliczki,
  • 150 g brokuła,
  • 1 jabłko reneta,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 1 brukselka,
  • 1 marchewka kolorowa,
  • 1 gałązka selera naciowego,
  • 1 cebula biała,
  • 1 marchew,
  • 4 łyżki oliwy, 50 g masła,
  • sól,Pieprz.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju w garnku podsmaż przez 5 minut marchewkę, seler, cebulę i korpus perliczki, następnie zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki w garnku i zagotuj na dużym ogniu, następnie zmniejsz temperaturę i powoli gotuj przez 30 minut. Wywar przecedź przez sito i kontynuuj redukcję aż do momentu, kiedy pozostanie zaledwie kilka łyżek płynu. Ostudź wywar do około 50°C i dodaj 25 g masła, energicznie mieszając aż do połączenia z wywarem.

Przyprawioną solą i pieprze perliczkę smaż na mocno rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony (zaczynając od strony skóry), następnie wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.

W mleku gotuj przez 10 minut pokrojone brokuły, brukselkę, jabłka i marchewkę. 1-2 różyczki brokułu, kilka liści brukselki i kolorową marchewkę podsmaż na oleju pozostałym po smażeniu perliczki. Na patelni rozpuść cukier tak, aby powstał karmel i zalej go octem balsamicznym, wymieszaj aż do połączenia składników. Różyczki brokułów oblej glazurą. Pozostałe warzywa zblenduj i przetrzyj przez sito, dodaj 25 g masła i przypraw solą i pieprzem.

Na środku talerza połóż pierś z perliczki, 2 łyżki puree i warzywa. Całość polej sosem.

Pici cacio e pepe z truflą

Składniki:

  • 100 g mąki 00,
  • 1 jajko,
  • 50 g sera pecorino romano,
  • 50 g sera parmigiano reggiano,
  • 20 g trufli czarnej,
  • 20 g masła,
  • sól,
  • pieprz w ziarnach.

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajka i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj tworząc spaghettoni - nieco grubszą wersję makaronu spaghetti. Gotową pastę gotuj ok. 5 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedź pozostawiając wodę z gotowania.

Na rozgrzaną patelnięwsyp łyżeczkę pieprzu i upraż ziarna przez około 5 minut, następnie ostudź, przełóż do moździerza i rozgnieć. Na patelnię wrzuć pieprz i zalej chochlą wody z gotowania makaronu, dodaj truflę startą na cienkie plastry. Zetrzyj ser na tarce z drobnymi oczkami, na patelnię wyłóż makaron i ser, całość delikatnie wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody z gotowania.

Makaron wyłóż na talerz układając gniazdko, polej sosem pozostałym na patelni.

Wszystkie niezbędne produkty są dostępne w sklepach sieci Makro

Materiał promocyjny
podziel się: