Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga
Składniki:
- 2 opakowania Kiełbasiaka JBB,
- 2 jaja,
- 4-5 łyżek mąki,
- 1,5 szklanki panko lub bułki tartej,
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka wędzonej papryki.
Przygotowanie:
Kiełbasiaka kroimy na paski o grubości ok. 1 x 1 cm. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej paski wędliny. W osobnej misce rozkłócamy jaja z 1-2 łyżkami wody lub mleka. W kolejnej misce mieszamy bułkę tartą lub panko ze startym serem, ziołami prowansalskimi i papryką. Kiełbasiaka obtaczamy w jaju, a następnie w mieszance suchej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy aż zrobią się rumiane i chrupiące. Serwujemy z ulubionym dipem.
Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga
Składniki:
- opakowanie Krafterek JBB Bałdyga,
- 12 małych, ładnych ziemniaków,
- ok.1/2 szklanki startej mozzarelli,
- 1/2 puszki pomidorów drobno krojonych,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- łyżeczka miodu,
- duża szczypta chili,
- szczypta cynamonu,
- sól,
- oliwa,
- 2 łyżki obranych ziaren słonecznika,
- pęczek pietruszki,
- 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki.
Przygotowanie:
Krafterki kroimy w ukośne plastry i przesmażamy krótko, do czasu aż zrobią się rumiane. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Pomidory przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a także oregano, miód, sól, chili i cynamon. Miksujemy krótko blenderem i odstawiamy. Formę do muffinek smarujemy oliwą, do każdego zagłębienia wkładamy ziemniaka, dociskamy go do dna spodem od szklanki, tak by go rozgnieść i stworzyć ziemniaczaną miseczkę.
Nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, układamy paski Krafterek, posypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni, najlepiej z termoobiegiem i funkcją grill. W trakcie gdy babeczki się zapiekają, prażymy na suchej patelni słonecznik i doprawiamy go solą i ostrą papryką, a także szatkujemy drobno pietruszkę. Gorące babeczki posypujemy ziarenkami słonecznika i natką pietruszki. Serwujemy gorące.
Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga
Składniki:
- 12-16 placków tortilla,
- 2 cukinie,
- 2 czerwone, podłużne papryki,
- puszka czerwonej fasoli,
- 3 pomidory,
- czerwona cebula,
- kk. 200 g Szynki Zawiszy JBB Bałdyga,
- 200 g Boczku z beczki JBB Bałdyga,
- 200 g startej mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- czubata łyżeczka oregano,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka mielonej, ostrej papryki,
- łyżeczka mielonej, słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Szynkę i boczek kroimy w słupki, potem podsmażamy do zrumienienia na 2 łyżkach oliwy, a następnie ściągamy z patelni. Dolewamy porcję oliwy i podsmażamy cukinię pokrojoną w plasterki, krótko, tak tylko, żeby złapała kolor. Lekko doprawiamy ją tymiankiem i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski oraz czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy całość oregano, papryką słodką i ostrą.
Placki tortilla rozkładamy na zakładkę na szerokiej blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy placki tak, by zachodziły na siebie i wystawały poza blaszkę, by można je było później zawinąć do środka. Na plackach tortilla rozkładamy cukinię, paprykę, cebulę, fasolę odsączoną z zalewy oraz podsmażoną szynkę i boczek. Rozkładamy plastry pomidorów, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem oraz obsypujemy startym serem. Zawijamy wystające placki tortilla, ewentualnie dokładamy kolejne, tak by przykryć cały farsz i zamknąć go wewnątrz.
Nakładamy arkusz papieru do pieczenia, całość obciążamy drugą blaszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, następnie ściągamy górną blaszkę wraz z papierem, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i przyrumieniamy całość krótko. Uważamy, by zbytnio nie wysuszyć placków tortilla, bo będą twarde. Kroimy na kwadraty, najlepiej za pomocą noża do pizzy i serwujemy gorące.
Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili
Składniki:
- mix sałat,
- 4-6 Krafterek JBB Bałdyga,
- łyżka miodu,
- duża szczypta płatków chilli,
- świeży granat,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 1/2 pęczka mięty,
- łyżka gęstego octu balsamicznego,
- 1/2 szklanki czarnych oliwek,
- fenkuł,
- 2 łyżki płatków parmezanu,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
Krafterki przecinamy wzdłuż i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, krótko podsmażamy, a następnie dodajemy miód i chilli. Często przewracając kiełbaski smażymy, aż będą rumiane. Ściągamy wszystko z patelni i krótko studzimy. W tym czasie fenkuł kroimy w cieniutkie plasterki, wystukujemy kulki świeżego granatu, szatkujemy drobno miętę z pietruszką. Na szerokim talerzu rozkładamy mix sałat, rozrzucamy na nim plastry fenkułu i oliwki, lekko doprawiamy całość ziołami, solą i pieprzem, a potem posypujemy częścią poszatkowanych ziół, skrapiamy oliwą. Układamy przestudzone krafterki, obsypujemy całość kulkami granatu, pozostałymi ziołami, solą, pieprzem. Skrapiamy octem, oliwą i dekorujemy płatkami parmezanu. Serwujemy z dobrym pieczywem.
Zobacz także:
- Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami
- Jak rozpoznać dobrej jakości wędlinę lub kiełbasę? "To oznacza, że tam jest bardzo mało mięsa"
- Szybkie, zdrowe przekąski – propozycje dla zapracowanych
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/ East News