Materiał promocyjny

Szybkie i proste mięsne przekąski. Przepisy Mariety Mareckiej na "coś do chrupania"

Mięsne przekąski na każdą okazję
Źródło: Dzień Dobry TVN
Znacie ten moment, kiedy macie ochotę na szybką przekąskę? Następuje on często podczas oglądania czegoś w telewizji bądź spotkania z przyjaciółmi. Doskonale sprawdzą się wtedy przepisy zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Marietę Marecką. Przygotowała ona szybkie i bardzo proste przekąski z dodatkiem wędlin i boczku. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga

Składniki:

  • 2 opakowania Kiełbasiaka JBB,
    • 2 jaja,
      • 4-5 łyżek mąki,
        • 1,5 szklanki panko lub bułki tartej,
          • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
            • łyżeczka ziół prowansalskich,
              • łyżeczka wędzonej papryki.

                Przygotowanie:

                Kiełbasiaka kroimy na paski o grubości ok. 1 x 1 cm. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej paski wędliny. W osobnej misce rozkłócamy jaja z 1-2 łyżkami wody lub mleka. W kolejnej misce mieszamy bułkę tartą lub panko ze startym serem, ziołami prowansalskimi i papryką. Kiełbasiaka obtaczamy w jaju, a następnie w mieszance suchej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy aż zrobią się rumiane i chrupiące. Serwujemy z ulubionym dipem. 

                Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga
                Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga
                Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga
                Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

                Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga

                Składniki:

                • opakowanie Krafterek JBB Bałdyga,
                  • 12 małych, ładnych ziemniaków,
                    • ok.1/2 szklanki startej mozzarelli,
                      • 1/2 puszki pomidorów drobno krojonych,
                        • ząbek czosnku,
                          • 1/2 łyżeczki oregano,
                            • łyżeczka miodu,
                              • duża szczypta chili,
                                • szczypta cynamonu,
                                  • sól,
                                    • oliwa,
                                      • 2 łyżki obranych ziaren słonecznika,
                                        • pęczek pietruszki,
                                          • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki.

                                            Przygotowanie:

                                            Krafterki kroimy w ukośne plastry i przesmażamy krótko, do czasu aż zrobią się rumiane. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Pomidory przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a także oregano, miód, sól, chili i cynamon. Miksujemy krótko blenderem i odstawiamy. Formę do muffinek smarujemy oliwą, do każdego zagłębienia wkładamy ziemniaka, dociskamy go do dna spodem od szklanki, tak by go rozgnieść i stworzyć ziemniaczaną miseczkę.

                                            Nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, układamy paski Krafterek, posypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni, najlepiej z termoobiegiem i funkcją grill. W trakcie gdy babeczki się zapiekają, prażymy na suchej patelni słonecznik i doprawiamy go solą i ostrą papryką, a także szatkujemy drobno pietruszkę. Gorące babeczki posypujemy ziarenkami słonecznika i natką pietruszki. Serwujemy gorące.

                                            Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga
                                            Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga
                                            Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga
                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

                                            Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga

                                            Składniki:

                                            • 12-16 placków tortilla,
                                              • 2 cukinie,
                                                • 2 czerwone, podłużne papryki,
                                                  • puszka czerwonej fasoli,
                                                    • 3 pomidory,
                                                      • czerwona cebula,
                                                        • kk. 200 g Szynki Zawiszy JBB Bałdyga,
                                                          • 200 g Boczku z beczki JBB Bałdyga,
                                                            • 200 g startej mozzarelli,
                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                • sól, pieprz,
                                                                  • oliwa,
                                                                    • czubata łyżeczka oregano,
                                                                      • łyżeczka tymianku,
                                                                        • łyżeczka mielonej, ostrej papryki,
                                                                          • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Szynkę i boczek kroimy w słupki, potem podsmażamy do zrumienienia na 2 łyżkach oliwy, a następnie ściągamy z patelni. Dolewamy porcję oliwy i podsmażamy cukinię pokrojoną w plasterki, krótko, tak tylko, żeby złapała kolor. Lekko doprawiamy ją tymiankiem i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski oraz czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy całość oregano, papryką słodką i ostrą.

                                                                            Placki tortilla rozkładamy na zakładkę na szerokiej blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy placki tak, by zachodziły na siebie i wystawały poza blaszkę, by można je było później zawinąć do środka. Na plackach tortilla rozkładamy cukinię, paprykę, cebulę, fasolę odsączoną z zalewy oraz podsmażoną szynkę i boczek. Rozkładamy plastry pomidorów, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem oraz obsypujemy startym serem. Zawijamy wystające placki tortilla, ewentualnie dokładamy kolejne, tak by przykryć cały farsz i zamknąć go wewnątrz.

                                                                            Nakładamy arkusz papieru do pieczenia, całość obciążamy drugą blaszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, następnie ściągamy górną blaszkę wraz z papierem, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i przyrumieniamy całość krótko. Uważamy, by zbytnio nie wysuszyć placków tortilla, bo będą twarde. Kroimy na kwadraty, najlepiej za pomocą noża do pizzy i serwujemy gorące.

                                                                            Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga
                                                                            Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga
                                                                            Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga
                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

                                                                            Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili

                                                                            Składniki:

                                                                            • mix sałat,
                                                                              • 4-6 Krafterek JBB Bałdyga,
                                                                                • łyżka miodu,
                                                                                  • duża szczypta płatków chilli,
                                                                                    • świeży granat,
                                                                                      • łyżeczka ziół prowansalskich,
                                                                                        • 1/2 pęczka pietruszki,
                                                                                          • 1/2 pęczka mięty,
                                                                                            • łyżka gęstego octu balsamicznego,
                                                                                              • 1/2 szklanki czarnych oliwek,
                                                                                                • fenkuł,
                                                                                                  • 2 łyżki płatków parmezanu,
                                                                                                    • ząbek czosnku,
                                                                                                      • sól, pieprz,
                                                                                                        • oliwa.

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          Krafterki przecinamy wzdłuż i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, krótko podsmażamy, a następnie dodajemy miód i chilli. Często przewracając kiełbaski smażymy, aż będą rumiane. Ściągamy wszystko z patelni i krótko studzimy. W tym czasie fenkuł kroimy w cieniutkie plasterki, wystukujemy kulki świeżego granatu, szatkujemy drobno miętę z pietruszką. Na szerokim talerzu rozkładamy mix sałat, rozrzucamy na nim plastry fenkułu i oliwki, lekko doprawiamy całość ziołami, solą i pieprzem, a potem posypujemy częścią poszatkowanych ziół, skrapiamy oliwą. Układamy przestudzone krafterki, obsypujemy całość kulkami granatu, pozostałymi ziołami, solą, pieprzem. Skrapiamy octem, oliwą i dekorujemy płatkami parmezanu. Serwujemy z dobrym pieczywem. 

                                                                                                          Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili
                                                                                                          Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili
                                                                                                          Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili
                                                                                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/ East News

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana