Materiał promocyjny

Szybkie i proste mięsne przekąski. Przepisy Mariety Mareckiej na "coś do chrupania"

Szybkie i proste mięsne przekąski. Przepisy Mariety Mareckiej na "coś do chrupania"
Mięsne przekąski na każdą okazję
Źródło: Dzień Dobry TVN
Znacie ten moment, kiedy macie ochotę na szybką przekąskę? Następuje on często podczas oglądania czegoś w telewizji bądź spotkania z przyjaciółmi. Doskonale sprawdzą się wtedy przepisy zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Marietę Marecką. Przygotowała ona szybkie i bardzo proste przekąski z dodatkiem wędlin i boczku. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga

Składniki:

  • 2 opakowania Kiełbasiaka JBB,
  • 2 jaja,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • 1,5 szklanki panko lub bułki tartej,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka wędzonej papryki.

Przygotowanie:

Kiełbasiaka kroimy na paski o grubości ok. 1 x 1 cm. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej paski wędliny. W osobnej misce rozkłócamy jaja z 1-2 łyżkami wody lub mleka. W kolejnej misce mieszamy bułkę tartą lub panko ze startym serem, ziołami prowansalskimi i papryką. Kiełbasiaka obtaczamy w jaju, a następnie w mieszance suchej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni. Pieczemy aż zrobią się rumiane i chrupiące. Serwujemy z ulubionym dipem. 

Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga
Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga
Chrupiące pałeczki z Kiełbasiaka JBB Bałdyga
Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga

Składniki:

  • opakowanie Krafterek JBB Bałdyga,
  • 12 małych, ładnych ziemniaków,
  • ok.1/2 szklanki startej mozzarelli,
  • 1/2 puszki pomidorów drobno krojonych,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • łyżeczka miodu,
  • duża szczypta chili,
  • szczypta cynamonu,
  • sól,
  • oliwa,
  • 2 łyżki obranych ziaren słonecznika,
  • pęczek pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki.

Przygotowanie:

Krafterki kroimy w ukośne plastry i przesmażamy krótko, do czasu aż zrobią się rumiane. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Pomidory przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a także oregano, miód, sól, chili i cynamon. Miksujemy krótko blenderem i odstawiamy. Formę do muffinek smarujemy oliwą, do każdego zagłębienia wkładamy ziemniaka, dociskamy go do dna spodem od szklanki, tak by go rozgnieść i stworzyć ziemniaczaną miseczkę.

Nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, układamy paski Krafterek, posypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni, najlepiej z termoobiegiem i funkcją grill. W trakcie gdy babeczki się zapiekają, prażymy na suchej patelni słonecznik i doprawiamy go solą i ostrą papryką, a także szatkujemy drobno pietruszkę. Gorące babeczki posypujemy ziarenkami słonecznika i natką pietruszki. Serwujemy gorące.

Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga
Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga
Babeczki ziemniaczane a’la pizzerinki z Krafterkami JBB Bałdyga
Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga

Składniki:

  • 12-16 placków tortilla,
  • 2 cukinie,
  • 2 czerwone, podłużne papryki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 3 pomidory,
  • czerwona cebula,
  • kk. 200 g Szynki Zawiszy JBB Bałdyga,
  • 200 g Boczku z beczki JBB Bałdyga,
  • 200 g startej mozzarelli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • czubata łyżeczka oregano,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka mielonej, ostrej papryki,
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Szynkę i boczek kroimy w słupki, potem podsmażamy do zrumienienia na 2 łyżkach oliwy, a następnie ściągamy z patelni. Dolewamy porcję oliwy i podsmażamy cukinię pokrojoną w plasterki, krótko, tak tylko, żeby złapała kolor. Lekko doprawiamy ją tymiankiem i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski oraz czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy całość oregano, papryką słodką i ostrą.

Placki tortilla rozkładamy na zakładkę na szerokiej blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy placki tak, by zachodziły na siebie i wystawały poza blaszkę, by można je było później zawinąć do środka. Na plackach tortilla rozkładamy cukinię, paprykę, cebulę, fasolę odsączoną z zalewy oraz podsmażoną szynkę i boczek. Rozkładamy plastry pomidorów, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem oraz obsypujemy startym serem. Zawijamy wystające placki tortilla, ewentualnie dokładamy kolejne, tak by przykryć cały farsz i zamknąć go wewnątrz.

Nakładamy arkusz papieru do pieczenia, całość obciążamy drugą blaszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, następnie ściągamy górną blaszkę wraz z papierem, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i przyrumieniamy całość krótko. Uważamy, by zbytnio nie wysuszyć placków tortilla, bo będą twarde. Kroimy na kwadraty, najlepiej za pomocą noża do pizzy i serwujemy gorące.

Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga
Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga
Quesadilla XXL z pieca z Szynką Zawiszy i Boczkiem z beczki JBB Bałdyga
Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili

Składniki:

  • mix sałat,
  • 4-6 Krafterek JBB Bałdyga,
  • łyżka miodu,
  • duża szczypta płatków chilli,
  • świeży granat,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 1/2 pęczka mięty,
  • łyżka gęstego octu balsamicznego,
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek,
  • fenkuł,
  • 2 łyżki płatków parmezanu,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Krafterki przecinamy wzdłuż i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, krótko podsmażamy, a następnie dodajemy miód i chilli. Często przewracając kiełbaski smażymy, aż będą rumiane. Ściągamy wszystko z patelni i krótko studzimy. W tym czasie fenkuł kroimy w cieniutkie plasterki, wystukujemy kulki świeżego granatu, szatkujemy drobno miętę z pietruszką. Na szerokim talerzu rozkładamy mix sałat, rozrzucamy na nim plastry fenkułu i oliwki, lekko doprawiamy całość ziołami, solą i pieprzem, a potem posypujemy częścią poszatkowanych ziół, skrapiamy oliwą. Układamy przestudzone krafterki, obsypujemy całość kulkami granatu, pozostałymi ziołami, solą, pieprzem. Skrapiamy octem, oliwą i dekorujemy płatkami parmezanu. Serwujemy z dobrym pieczywem. 

Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili
Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili
Sałatka z Krafterkami JBB Bałdyga w miodzie i chili
Źródło: Wojciech Olkuśnik/ East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości