Marieta Marecka przygotowała sałatkę z komosy ryżowej, z marynowanym ogórkiem, pieczone bakłażany z migdałami i ziołami, a także tartę z botwinką. Do każdego z dań dodała ser śródziemnomorski Apetina.
Sałatka z komosy ryżowej z marynowanym ogórkiem i serem śródziemnomorskim
Składniki:
- opakowanie serka śródziemnomorskiego Apetina w kostkach,
 - 200 g komosy ryżowej,
 - 4 ogórki gruntowe,
 - awokado,
 - owoc granatu,
 - gałązka mięty,
 - pęczek świeżego oregano,
 - koperek,
 - cytryna,
 - ząbek czosnku,
 - oliwa,
 - łyżeczka musztardy,
 - szczypta cukru.
 
Przygotowanie:
Komosę gotujemy przez około 9 minut, a następnie odsączamy ją na sicie i odstawiamy do przestudzenia. Wyszorowane ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy nasiona i kroimy w małe kawałki. W miseczce łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sok z 1/2 cytryny, a potem mieszamy i powoli dolewamy kilka łyżek oliwy. Dodajemy poszatkowaną miętę i koperek. Mieszamy wszystko i zalewamy powstałą marynatą ogórki. Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania. W tym czasie kroimy awokado w plasterki, wystukujemy ziarenka granatu i dodajemy do komosy. Lekko ją skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i łączymy z listkami oregano. Komosę układamy na szerokim talerzu, nakładamy na nią ogórka i dekorujemy kostkami sera. Serwujemy od razu.
Pieczone bakłażany ze snackiem z pomidorami suszonymi Apetina, migdałami i ziołami
Składniki:
- 4 bakłażany,
 - 2 snacki z pomidorami suszonymi Apetina,
 - oliwa,
 - sól, pieprz,
 - gałązki świeżego tymianku,
 - 1/2 szklanki płatków migdałowych,
 - 2 ząbki czosnku,
 - skórka starta z limonki,
 - 200 g malin,
 - nać pietruszki,
 - kilka gałązek mięty,
 - pieczywo do podania.
 
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrajamy wzdłuż na pół. Potem nacinamy miąższ, nie przecinając skórki. Skrapiamy porządnie oliwą, doprawiamy solą i listkami tymianku oraz smarujemy roztartym czosnkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. W tym czasie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni, ścieramy skórkę z limonki, szatkujemy drobno pietruszkę i miętę, a maliny przekrawamy na pół. Po 4 minutach wyciągamy bakłażany z pieca, nakładamy na nich porcje serka i wstawiamy ponownie do pieca na około 5 minut, żeby serek się lekko rozpuścił. Dekorujemy malinami, poszatkowanymi ziołami, skórką z limonki i płatkami migdałowymi. Serwujemy z dobrym pieczywem.
Tarta z botwinką i serem śródziemnomorskim
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej 630 lub zwykłej pszennej,
 - jajko,
 - 100 g masła,
 - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
 - łyżeczka soli,
 - skórka starta z cytryny.
 
Składniki na farsz:
- 150 g serka śródziemnomorskiego Apetina,
 - pęczek botwiny,
 - 2 ząbki czosnku,
 - oliwa,
 - 3 jajka,
 - 200 ml śmietany 18-22%,
 - gałka muszkatołowa,
 - skórka starta z limonki,
 - łyżeczka miodu,
 - sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miksera, a potem miksujemy pulsacyjnie do czasu, aż składniki zaczną się łączyć. Przekładamy na blat, zagniatamy szybko, rozwałkowujemy ciasto na placek i wykładamy nim formę do tart. Następnie nakłuwamy widelcem, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Botwinkę myjemy, odcinamy łodyżki, a liście kroimy w szerokie paski. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy czosnek w łupinkach i dorzucamy pokrojone w kostkę łodyżki botwiny.
Przesmażamy, aż lekko zmiękną i dodajemy listki botwiny. Doprawiamy solą, skórką z limonki i miodem. Jeszcze chwilę dusimy, a następnie ściągamy z patelni i studzimy. Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną do botwiny i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, farsz rozlewamy na schłodzony spód, rozkruszamy serek śródziemnomorski na wierzchu tarty i wstawiamy do pieca na około 45 minut. Serwujemy na ciepło lub po przestudzeniu.
Zobacz także:
- Letnia kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na wyjątkowe dania z sezonowych warzyw i owoców
 - Letnie smaki Patryka Galewskiego
 - Śródziemnomorskie smaki Umami: chłodnik z arbuza, tabbouleh, klaftiko i wszech-placek z przepisów Joanny Brodzik
 
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN