Materiał promocyjny

Co jeść w upalne dni? Wyjątkowe warzywno-serowe propozycje Mariety Mareckiej

Co jeść w upalne dni? Wyjątkowe warzywno-serowe propozycje Mariety Mareckiej
Wakacyjny obiad na upalne dni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnie gotowanie wcale nie musi być męczące. Gdy żar leje się z nieba, warto przygotować lekkie posiłki, pełne kolorowych warzyw i owoców. Możesz do nich dodać również serek śródziemnomorski, który doda potrawom wyjątkowego charakteru oraz smaku. Sprawdź przepisy Mariety Mareckiej, które zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Warto je podać na rodzinnym obiedzie lub spotkaniu z przyjaciółmi albo nawet wspólnie przyrządzić.

Marieta Marecka przygotowała sałatkę z komosy ryżowej, z marynowanym ogórkiem, pieczone bakłażany z migdałami i ziołami, a także tartę z botwinką. Do każdego z dań dodała ser śródziemnomorski Apetina.

Sałatka z komosy ryżowej z marynowanym ogórkiem i serem śródziemnomorskim

Sałatka z komosy ryżowej z marynowanym ogórkiem i serem śródziemnomorskim
Sałatka z komosy ryżowej z marynowanym ogórkiem i serem śródziemnomorskim
Sałatka z komosy ryżowej z marynowanym ogórkiem i serem śródziemnomorskim
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • opakowanie serka śródziemnomorskiego Apetina w kostkach,
  • 200 g komosy ryżowej,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • awokado,
  • owoc granatu,
  • gałązka mięty,
  • pęczek świeżego oregano,
  • koperek,
  • cytryna,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • łyżeczka musztardy,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

Komosę gotujemy przez około 9 minut, a następnie odsączamy ją na sicie i odstawiamy do przestudzenia. Wyszorowane ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy nasiona i kroimy w małe kawałki. W miseczce łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sok z 1/2 cytryny, a potem mieszamy i powoli dolewamy kilka łyżek oliwy. Dodajemy poszatkowaną miętę i koperek. Mieszamy wszystko i zalewamy powstałą marynatą ogórki. Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania. W tym czasie kroimy awokado w plasterki, wystukujemy ziarenka granatu i dodajemy do komosy. Lekko ją skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i łączymy z listkami oregano. Komosę układamy na szerokim talerzu, nakładamy na nią ogórka i dekorujemy kostkami sera. Serwujemy od razu.

Pieczone bakłażany ze snackiem z pomidorami suszonymi Apetina, migdałami i ziołami

Pieczone bakłażany ze snackiem z pomidorami suszonymi Apetina, migdałami i ziołami
Pieczone bakłażany ze snackiem z pomidorami suszonymi Apetina, migdałami i ziołami
Pieczone bakłażany ze snackiem z pomidorami suszonymi Apetina, migdałami i ziołami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 4 bakłażany,
  • 2 snacki z pomidorami suszonymi Apetina,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • gałązki świeżego tymianku,
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • skórka starta z limonki,
  • 200 g malin,
  • nać pietruszki,
  • kilka gałązek mięty,
  • pieczywo do podania.

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrajamy wzdłuż na pół. Potem nacinamy miąższ, nie przecinając skórki. Skrapiamy porządnie oliwą, doprawiamy solą i listkami tymianku oraz smarujemy roztartym czosnkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. W tym czasie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni, ścieramy skórkę z limonki, szatkujemy drobno pietruszkę i miętę, a maliny przekrawamy na pół. Po 4 minutach wyciągamy bakłażany z pieca, nakładamy na nich porcje serka i wstawiamy ponownie do pieca na około 5 minut, żeby serek się lekko rozpuścił. Dekorujemy malinami, poszatkowanymi ziołami, skórką z limonki i płatkami migdałowymi. Serwujemy z dobrym pieczywem.

Tarta z botwinką i serem śródziemnomorskim

Tarta z botwinką i serem śródziemnomorskim
Tarta z botwinką i serem śródziemnomorskim
Tarta z botwinką i serem śródziemnomorskim
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej 630 lub zwykłej pszennej,
  • jajko,
  • 100 g masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • skórka starta z cytryny.

Składniki na farsz:

  • 150 g serka śródziemnomorskiego Apetina,
  • pęczek botwiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • 3 jajka,
  • 200 ml śmietany 18-22%,
  • gałka muszkatołowa,
  • skórka starta z limonki,
  • łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miksera, a potem miksujemy pulsacyjnie do czasu, aż składniki zaczną się łączyć. Przekładamy na blat, zagniatamy szybko, rozwałkowujemy ciasto na placek i wykładamy nim formę do tart. Następnie nakłuwamy widelcem, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Botwinkę myjemy, odcinamy łodyżki, a liście kroimy w szerokie paski. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy czosnek w łupinkach i dorzucamy pokrojone w kostkę łodyżki botwiny.

Przesmażamy, aż lekko zmiękną i dodajemy listki botwiny. Doprawiamy solą, skórką z limonki i miodem. Jeszcze chwilę dusimy, a następnie ściągamy z patelni i studzimy. Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną do botwiny i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, farsz rozlewamy na schłodzony spód, rozkruszamy serek śródziemnomorski na wierzchu tarty i wstawiamy do pieca na około 45 minut. Serwujemy na ciepło lub po przestudzeniu. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości