Materiał promocyjny

Serowe smakołyki na wczesną jesień. Rozgrzewające przepisy Grześka Zawieruchy

Serowe smakołyki na wczesną jesień. Rozgrzewające przepisy Grześka Zawieruchy
Serowa kuchnia w wydaniu Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak sprawić, by pierwsze chłodne dni jesieni nie były takie ponure? Mamy odpowiedź. Grzesiek Zawierucha zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN aromatyczne, serowe dania, które otulą ciepłem i poprawią nastrój, gdy za oknem coraz szybciej robi się szaro. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie.

Kucharz przyrządził makaron z serem żółtym królewskim i brokułami, serowe sakiewki z ryżem i pesto bazyliowym, mielony stek faszerowany serem królewskim, a także muffinki z suszonymi pomidorami i serem królewskim. Przepisy poniżej.

Makaron z serem żółtym królewskim i brokułami

Makaron z serem żółtym królewskim i brokułami
Makaron z serem żółtym królewskim i brokułami
Makaron z serem żółtym królewskim i brokułami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 opakowania sera Królewskiego Sierpc,
  • 2 szklanki makaronu sprężynki,
  • 4 szklanki małych różyczek brokuła,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki cebuli,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • łyżka sosu Worcestershire,
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu np. tabasco,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W ostatnich 3 minutach dodajemy brokuły, a potem odcedzamy i odstawiamy. W międzyczasie rozpuszczamy połowę masła, dodajemy cebulę i smażymy przez 2 minuty lub do momentu, aż zmięknie. Dodajemy musztardę, sos worcestershire, ostry sos i smażymy przez około minutę. Wlewamy mleko. Chwilę gotujemy i dodajemy stopniowo żółty ser. Wrzucamy ponownie makaron z brokułami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozpuszczamy masło i mieszamy z bułką tartą. Równomiernie rozkładamy na makaronie. Grillujemy około 4-5 minut lub do momentu, aż bułka ładnie się zarumieni. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Serowe sakiewki z ryżem i pesto bazyliowym

Składniki:

  • opakowanie sera żółtego Królewskiego Sierpc,
  • 250 g ryżu do risotto,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • łyżeczka szczypiorku,
  • 4 łyżki pesto bazyliowego,
  • kiełki z brokuła.

Składniki na pesto:

  • mały pęczek bazylii,
  • 50 g orzeszków piniowych,
  • 50 g sera parmezan,
  • 75 ml oliwy z oliwek,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Szczypiorek drobno siekamy. Składniki do pesto mieszamy w blenderze, a następnie łączymy z ugotowanym ryżem. Pomidorki kroimy na pół. Układamy dwa plasterki sera tak, żeby nachodziły na siebie. Składamy plastry, spinamy wykałaczkami tak, aby powstało gniazdko. Wypełniamy farszem, pomidorkami oraz kiełkami.

Mielony stek faszerowany serem królewskim

Mielony stek faszerowany serem królewskim
Mielony stek faszerowany serem królewskim
Mielony stek faszerowany serem królewskim
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny,
  • 40 g sera żółtego Królewskiego Sierpc,
  • średnia cebula,
  • 1/2 jajka,
  • 100 ml wody,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 2 pieczarki,
  • 3 łyżki panko.

Składniki na sos:

  • 100 g sosu demi-glace,
  • 4 łyżki bulionu,
  • 4 łyżki gorącej wody,
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka ketchupu,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • łyżka masła,
  • łyżka kwaśniej śmietany 18%,
  • 4-5 sztuk małych marchewek,
  • sól.

Przygotowanie:

Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Dodajemy jajko, panko i mięso. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy kulki, rozpłaszczamy i dajemy do środka ser żółty. Dobrze zakrywamy, a następnie smażymy na złocisty kolor. Na drugą patelnię wlewamy sos demi glass, sos sojowy, bulion, wodę oraz keczup. Dobrze łączymy składniki i redukujemy sos. Serwujemy z ziemniakami tłuczonymi oraz ulubionymi dodatkami.

Muffinki z suszonymi pomidorami i serem królewskim 

Muffinki z suszonymi pomidorami i serem królewskim
Muffinki z suszonymi pomidorami i serem królewskim
Muffinki z suszonymi pomidorami i serem królewskim
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 plasterki sera żółtego Królewskiego Sierpc,
  • 3 jajka,
  • mała gałązka rozmarynu,
  • 70 g masła,
  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 70 g suszonych pomidorów,
  • 15 ml mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól i pieprze do smaku.

Przygotowanie:

Żółtka mieszamy z mlekiem, roztopionym masłem i oliwą z oliwek. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane suszone pomidory i drobno posiekany rozmaryn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszkamy z powstałą masą. Przelewamy połowę do foremek na muffinki. Układamy rozdrobniony ser żółty i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości