Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - przepis Sebastiana Olmy

Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Polsce ziemniaki uprawia się od połowy XVIII stulecia, a dziś zbiera się ich aż 7 milionów ton rocznie. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak zrobić zupę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.

Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - przepis

Składniki:

  • Kości wędzone x 1 kg
    • Czosnek x 1 główka
      • Liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
        • Boczek wędzono parzony x 0,3 kg
          • Włoszczyzna x 1 pęczek
            • Olej do smażenia
              • Ziemniaki kat. B x 1 kg
                • Koperek x 1 duży pęczek
                  • Chrzan w słoiczku x 0,2 kg
                    • Pieprz i sól do smaku
                      • Kwaśna śmietana 18% x 0,2 kg

                        Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - sposób przygotowania

                        1. Do garnka wstaw do gotowania kości wędzone, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar gotuj około godziny, następnie odcedzi i odstaw.
                          1. Wędzony boczek i pęczek włoszczyzny pokrój w kostkę około 1 cm na 1 cm, podsmaż na oleju, dodając szczyptę soli. Gdy warzywa będą lekko miękkie i zmienią kolor, podlej je wcześniej ugotowanym wywarem i zagotuj.
                            1. Kość wędzona która była w wywarze może zostać obrana z mięsa i dodana do środka.
                              1. Do gotującej się zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki kategorii B, posiekany koperek, chrzan i pieprz. Gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Nalewając porcje zupy, dodaj do smaku łyżkę kwaśnej śmietany.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Sebastian Olma

                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana