Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Polsce ziemniaki uprawia się od połowy XVIII stulecia, a dziś zbiera się ich aż 7 milionów ton rocznie. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak zrobić zupę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.

Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - przepis

Składniki:

  • Kości wędzone x 1 kg
  • Czosnek x 1 główka
  • Liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
  • Boczek wędzono parzony x 0,3 kg
  • Włoszczyzna x 1 pęczek
  • Olej do smażenia
  • Ziemniaki kat. B x 1 kg
  • Koperek x 1 duży pęczek
  • Chrzan w słoiczku x 0,2 kg
  • Pieprz i sól do smaku
  • Kwaśna śmietana 18% x 0,2 kg

Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - sposób przygotowania

  1. Do garnka wstaw do gotowania kości wędzone, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar gotuj około godziny, następnie odcedzi i odstaw.
  2. Wędzony boczek i pęczek włoszczyzny pokrój w kostkę około 1 cm na 1 cm, podsmaż na oleju, dodając szczyptę soli. Gdy warzywa będą lekko miękkie i zmienią kolor, podlej je wcześniej ugotowanym wywarem i zagotuj.
  3. Kość wędzona która była w wywarze może zostać obrana z mięsa i dodana do środka.
  4. Do gotującej się zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki kategorii B, posiekany koperek, chrzan i pieprz. Gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Nalewając porcje zupy, dodaj do smaku łyżkę kwaśnej śmietany.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości