Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - przepis
Składniki:
- Kości wędzone x 1 kg
- Czosnek x 1 główka
- Liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
- Boczek wędzono parzony x 0,3 kg
- Włoszczyzna x 1 pęczek
- Olej do smażenia
- Ziemniaki kat. B x 1 kg
- Koperek x 1 duży pęczek
- Chrzan w słoiczku x 0,2 kg
- Pieprz i sól do smaku
- Kwaśna śmietana 18% x 0,2 kg
Zupa ziemniaczana z wędzonym boczkiem, warzywami i koprem - sposób przygotowania
- Do garnka wstaw do gotowania kości wędzone, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Wywar gotuj około godziny, następnie odcedzi i odstaw.
- Wędzony boczek i pęczek włoszczyzny pokrój w kostkę około 1 cm na 1 cm, podsmaż na oleju, dodając szczyptę soli. Gdy warzywa będą lekko miękkie i zmienią kolor, podlej je wcześniej ugotowanym wywarem i zagotuj.
- Kość wędzona która była w wywarze może zostać obrana z mięsa i dodana do środka.
- Do gotującej się zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki kategorii B, posiekany koperek, chrzan i pieprz. Gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Nalewając porcje zupy, dodaj do smaku łyżkę kwaśnej śmietany.
Zobacz także:
- Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: