Co zrobić, aby zupa była gęsta?
Chcąc przygotować gęstą zupę, która będzie miała odpowiednią konsystencję można stosować wiele różnych metod. Zupy na bazie strączków, jak grochówka czy fasolowa same z siebie będą odpowiednio gęste, o ile odpowiednio długo je gotujemy. Także produkty bogate w skrobię, jak ziemniaki, dadzą podobny efekt zagęszczenia zup. Niektórzy dodają również grzanki, które na początku są chrupiące, a następnie powoli rozpuszczają się w naszym daniu.
Porady dietetyków
Zupy na bazie dużej ilości warzyw będą świetną podstawą do zup-kremów. Wystarczy zmiksować warzywa z wywarem. Innym sposobem jest upieczenie ich, a następne zmiksowanie i dodanie na koniec niewielkiej ilości bulionu.
Najpowszechniejszą metodą zagęszczania zup zdecydowanie jest dodanie śmietany lub mąki. O ile śmietanę dodaje się pod koniec przygotowania, o tyle w przypadku mąki należy odlać trochę wywaru, rozmieszać w nim 2-3 łyżki mąki, a następnie połączyć. Kolejnym krokiem jest podgrzanie zupy, aż ta zacznie gęstnieć. Śmietana sprawi, że nasze danie będzie bardziej delikatne i łagodne w smaku - sprawdzi się to przy różnych zupach, np. koperkowej, grzybowej, a nawet barszczu. Jednak czy to są jedyne sposoby zagęszczania?
Oczywiście, że nie - kapuśniak np. zagęszcza się zasmażką. Tą przygotowuje się z odrobiny mąki i tłuszczu. Olej lub masło podgrzewamy delikatnie na patelni, a następnie dodajemy mąki. Całość podgrzewamy na patelni stale mieszając, aby nabrała złotego koloru. Następnie dodajemy do zupy.
Kolejnym ciekawym sposobem jest zagęszczenie zupy... serem. Ta metoda sprawdzi się przy różnych zupach-krem, a nawet rybnych. Jakimi serami się zagęszcza? Najlepiej sprawdzą się tu dodatki o kremowej konsystencji, np. mascarpone czy topione sery. Aby zagęścić zupę w ten sposób, należy odlać nieco wywaru i ostudzić, a następnie dodać wybrany przez nas dodatek i rozmieszać. Całość przelać z powrotem do zupy. Danie można podgrzać, ale nie wolno doprowadzać go do wrzenia.
Do zup kremowych można także dodać rozbełtane żółtko jajka rozmieszane ze śmietaną i odrobiną wywaru. Taki dodatek również sprawi, że zupa stanie się gęstsza.
Z kolei zupy owocowe zagęszcza się kisielem, a właściwie mąką ziemniaczaną. Ważne jednak, aby nie dodać jej za dużo, gdyż zupa dosłownie stanie się owocowym kisielem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czerwona zupa rybna - kultowe danie nad polskim morzem
- Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba wspomoże naszą odporność
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images