Tort bezowy to efektowny deser, którego przyrządzenie zajmuje odrobinę czasu, ale daje wiele satysfakcji. Poniższe przepisy są proste, jednak wymagają trochę czasu, dlatego jeśli wolisz, możesz już dzień wcześniej przygotować blaty bezowe. Wtedy nie tylko będziesz miał mniej do zrobienia następnego dnia, ale również konsystencja Twojego tortu będzie nieco lepsza.

Przepis na tort bezowy z malinami i mascarpone

Ten tort jest przepyszny, a kluczem do jego smaku są nie tylko maliny i serek mascarpone, ale także pistacje, które nadadzą Twojej bezie ciekawej faktury.

Czas przygotowania: 30-35 minut (+1,5 h chłodzenia)

Poziom trudności: Średni

Porcje: 6

Składniki:

250 g malin 50 g cukru pudru 280 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 duże jajka o temp. pokojowej 175 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 garść posiekanych, niesolonych pistacji

Metoda:

1. 140 g malin zetrzyj przez sitko, pozostawiając na nim nasiona. Zamieszaj razem z 25 g cukru pudru. W misce ubij śmietanę na twardo. Dodaj mascarpone, aż krem zgęstnieje, następnie wmieszaj pozostałe 25 g cukru pudru.

2. Dodaj kilka łyżek powstałego kremu do podłużnego plastikowego pojemnika i wypełnij startymi malinami. Nie mieszaj. Dodaj następną warstwę kremu, następnie malin. Delikatnie wygładź powierzchnię i dociśnij. Włóż do zamrażalnika na 2-2,5 godz. aż w połowie będzie zamarznięte.

3. Nagrzej piekarnik do 140°C. Wyłóż dużą blaszkę nieprzywierającym papierem do pieczenia. Narysuj na papierze okrąg o średnicy 20-22 cm. W dużej misce ubij białka na twardo. Powoli dodaj cukier puder, aż całość będzie gęsta i błyszcząca. Wmieszaj mąkę kukurydzianą. Nałóż na papier, sugerując się narysowanym kształtem. Posyp pistacjami. Piecz przez 1 godzinę do półtorej, aż beza będzie chrupiąca na wierzchu i sucha w środku. Pozostaw do wystygnięcia, następnie delikatnie oderwij papier.

4. Wyjmij krem z zamrażalnika, nabierz duże gałki i ułóż na torcie. Na koniec posyp pozostałymi malinami.


Zobacz film: Torty w kuchni DDTVN. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na tort bezowy z truskawkami i bitą śmietaną

Ten tort również zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem i rozmiarem. Cztery blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone . Do tego jeszcze owoce. Czy można chcieć czegoś więcej od ciasta?

Czas przygotowania: 1 h (+ok. 4 h)

Poziom trudności: Średni

Porcje: 10-12

Składniki: 1 szklanka posiekanych orzechów pekan

2 łyżki mąki kukurydzianej

szczypta soli

2 szklanki cukru

7 białek o temperaturze pokojowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

450 g serka mascarpone

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 szklanki bitej śmietany

4½ szklanki świeżych, pokrojonych truskawek (+ garść połówek do dekoracji)

Metoda:

1. Nastaw piekarnik na 175°C. Piecz płaską warstwę orzechów pekan w płytkim naczyniu przez 10 do 12 minut, mieszając co jakiś czas lub do momentu, kiedy będą przypieczone i pachnące. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C.

2. Pokryj 2 duże blaszki papierem do pieczenia. Narysuj po dwa 20-22 cm okręgi na każdym z nich.

3. W dużej misce miksuj przez minutę mąkę, sól, orzechy pekan i ½ szklanki cukru, aż orzechy będą dokładnie zmielone.

4. Ubij białka z proszkiem do pieczenia, aż powstanie piana. Stopniowo dodawaj jedną szklankę cukru, aż białko będzie ubite na twardo, a cukier się rozpuści. Dodaj połowę orzechowej mieszaniny do białek, delikatnie przekładając, aż całość się wymiesza. Dodaj resztę orzechowej mieszaniny.

5. Delikatnie nałóż powstałą masę na papier, rozsmarowując w kształt narysowanego okręgu.

6. Piecz przez godzinę w temperaturze 120°C. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę na dwie godziny w suchym miejscu (może być wyłączony piekarnik).

7. Tuż przed składaniem tortu w dużej misce zmieszaj razem serek mascarpone i wanilię.

8. Ubij bitą śmietanę na małej mocy, aż będzie miała konsystencją piany. Zwiększ moc do średniej lub wysokiej i stopniowo dodaj pozostałe pół szklanki cukru, aż śmietana będzie tworzyć sztywne stożki (uważaj, aby nie ubijać za długo, bo mogą powstać grudki). Delikatnie przekładaj łopatką bitą śmietanę i serek mascarpone, aż wszystko się zmiesza.

9. Delikatnie odklej 1 blat bezowy od papieru do pieczenia, połóż na talerzu. Nałóż ¼ kremu (około 2 szklanek) i 1½ szklanki truskawek. Powtórz w taki sposób dwie warstwy. Na sam wierzch połóż ostatni blat bezowy, resztę kremu i połówki truskawek. Podaj od razu albo włóż do lodówki na dwie godziny. Krój ostrym nożem o cienkim ostrzu.

Bibliografia:

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/3224/raspberry-ripple-pavlova

https://www.myrecipes.com/recipe/fresh-strawberry-meringue-cake

Co sądzisz o tym artykule?
52
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0