Przepis na tort bezowy z malinami i mascarpone
Ten tort jest przepyszny, a kluczem do jego smaku są nie tylko maliny i serek mascarpone, ale także pistacje, które nadadzą Twojej bezie ciekawej faktury.
Czas przygotowania: 30-35 minut (+1,5 h chłodzenia)
Poziom trudności: Średni
Porcje: 6
Składniki:
250 g malin 50 g cukru pudru 280 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 duże jajka o temp. pokojowej 175 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 garść posiekanych, niesolonych pistacji
Metoda:
1. 140 g malin zetrzyj przez sitko, pozostawiając na nim nasiona. Zamieszaj razem z 25 g cukru pudru. W misce ubij śmietanę na twardo. Dodaj mascarpone, aż krem zgęstnieje, następnie wmieszaj pozostałe 25 g cukru pudru.
2. Dodaj kilka łyżek powstałego kremu do podłużnego plastikowego pojemnika i wypełnij startymi malinami. Nie mieszaj. Dodaj następną warstwę kremu, następnie malin. Delikatnie wygładź powierzchnię i dociśnij. Włóż do zamrażalnika na 2-2,5 godz. aż w połowie będzie zamarznięte.
3. Nagrzej piekarnik do 140°C. Wyłóż dużą blaszkę nieprzywierającym papierem do pieczenia. Narysuj na papierze okrąg o średnicy 20-22 cm. W dużej misce ubij białka na twardo. Powoli dodaj cukier puder, aż całość będzie gęsta i błyszcząca. Wmieszaj mąkę kukurydzianą. Nałóż na papier, sugerując się narysowanym kształtem. Posyp pistacjami. Piecz przez 1 godzinę do półtorej, aż beza będzie chrupiąca na wierzchu i sucha w środku. Pozostaw do wystygnięcia, następnie delikatnie oderwij papier.
4. Wyjmij krem z zamrażalnika, nabierz duże gałki i ułóż na torcie. Na koniec posyp pozostałymi malinami.
Przepis na tort bezowy z truskawkami i bitą śmietaną
Ten tort również zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem i rozmiarem. Cztery blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone . Do tego jeszcze owoce. Czy można chcieć czegoś więcej od ciasta?
Czas przygotowania: 1 h (+ok. 4 h)
Poziom trudności: Średni
Porcje: 10-12
Składniki: 1 szklanka posiekanych orzechów pekan
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
2 szklanki cukru
7 białek o temperaturze pokojowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
450 g serka mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki bitej śmietany
4½ szklanki świeżych, pokrojonych truskawek (+ garść połówek do dekoracji)
Metoda:
1. Nastaw piekarnik na 175°C. Piecz płaską warstwę orzechów pekan w płytkim naczyniu przez 10 do 12 minut, mieszając co jakiś czas lub do momentu, kiedy będą przypieczone i pachnące. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C.
2. Pokryj 2 duże blaszki papierem do pieczenia. Narysuj po dwa 20-22 cm okręgi na każdym z nich.
3. W dużej misce miksuj przez minutę mąkę, sól, orzechy pekan i ½ szklanki cukru, aż orzechy będą dokładnie zmielone.
4. Ubij białka z proszkiem do pieczenia, aż powstanie piana. Stopniowo dodawaj jedną szklankę cukru, aż białko będzie ubite na twardo, a cukier się rozpuści. Dodaj połowę orzechowej mieszaniny do białek, delikatnie przekładając, aż całość się wymiesza. Dodaj resztę orzechowej mieszaniny.
5. Delikatnie nałóż powstałą masę na papier, rozsmarowując w kształt narysowanego okręgu.
6. Piecz przez godzinę w temperaturze 120°C. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę na dwie godziny w suchym miejscu (może być wyłączony piekarnik).
7. Tuż przed składaniem tortu w dużej misce zmieszaj razem serek mascarpone i wanilię.
8. Ubij bitą śmietanę na małej mocy, aż będzie miała konsystencją piany. Zwiększ moc do średniej lub wysokiej i stopniowo dodaj pozostałe pół szklanki cukru, aż śmietana będzie tworzyć sztywne stożki (uważaj, aby nie ubijać za długo, bo mogą powstać grudki). Delikatnie przekładaj łopatką bitą śmietanę i serek mascarpone, aż wszystko się zmiesza.
9. Delikatnie odklej 1 blat bezowy od papieru do pieczenia, połóż na talerzu. Nałóż ¼ kremu (około 2 szklanek) i 1½ szklanki truskawek. Powtórz w taki sposób dwie warstwy. Na sam wierzch połóż ostatni blat bezowy, resztę kremu i połówki truskawek. Podaj od razu albo włóż do lodówki na dwie godziny. Krój ostrym nożem o cienkim ostrzu.
Bibliografia:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/3224/raspberry-ripple-pavlova
https://www.myrecipes.com/recipe/fresh-strawberry-meringue-cake
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF