Rumianek i długa lista jego właściwości wykorzystywane są nie tylko w medycynie czy kosmetyce, ale również w kuchni. I mowa tu nie tylko o lekkich herbatkach czy naparach. Kwiaty rumianku są jadalne, delikatne w smaku i z powodzeniem mogą stać się dodatkiem sałatki, zupy, a nawet deserów. Każda potrawa dzięki ich obecności staje się również piękniejsza. Prawdziwe kwiaty rumianku są zdecydowanie lepsze od sztucznych lub cukrowych kwiatków dekoracyjnych. Z kolei ususzone i zmielone kwiaty rumianku można dodać do babeczek, naleśników, ciast, tortów itd.
Rumianek w kuchniach świata
We Włoszech, głównie w regionie Piemontu, produkowane są likiery o smaku rumianku. Można je popijać z kieliszka lub dodawać do deserów. Z kolei w Hiszpanii produkowane jest wino sherry w oparciu o rumianek rzymski. To wyjątkowy produkt charakteryzujący się przyjemnym, jabłkowym aromatem.
Przepisy kulinarne z dodatkiem rumianku
Zanim zaczniemy przygotowywać jakiekolwiek jedzenie z dodatkiem rumianku, najpierw trzeba nazbierać jego kwiatów. Warto pamiętać, aby zbierać je w odpowiednim czasie i miejscu - najlepiej na początku lata, jeszcze przed pełnym rozkwitnięciem. Właśnie wtedy są najbogatsze w prozdrowotne związki. Jeśli chodzi o miejsce, to należy po nie sięgać wyłącznie w tych z dala od ulic, terenów przemysłowych i innych źródeł zanieczyszczeń.
Sałatka z kwiatami rumianku - przepis
Składniki:
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- marchewka
- pierś z kurczaka lub tofu
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- ulubione przyprawy do doprawienia kurczaka/tofu
Sposób przygotowania:
- Kurczaka lub tofu pokroić na takie kawałki, jakie lubimy mieć w sałatce, skropić oliwą, posolić, doprawić ulubionymi przyprawami. W przypadku tofu dobrze sprawdza się sos sojowy. Odstawić na bok.
- Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej obieraczką lub wrzucić do robota, który zrobi to za nas.
- Pomidorki pokroić na pół.
- Kurczaka lub tofu usmażyć, odsączyć z tłuszczu.
- Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
- Opcjonalnie można dodać prażone ziarna słonecznika lub dyni.
- Dopiero na koniec całość posypać kwiatami rumianku.
Ciastka rumiankowe - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 4 płaski łyżki zmielonego, suszonego rumianku
- 2 łyki soku z cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać, wsypać do niej cukier puder, suszony rumianek, szczyptę soli, dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagnieść.
- Powstałe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół h.
- W naczyniu umieścić miód, żółtko, sok z cytryny i całość zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. pół cm.
- Wykrawać niewielkie ciasteczka.
- Posmarować je zmiksowaną masą.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć ciasteczka i piec przez ok. 15 min. w temperaturze 175 stopni.
- Po upieczeniu odłożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.
Zobacz także:
- Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy?
- Najlepsze zioła na dobry sen - melisa, lipa czy rumianek? Odpowiedź zna Agnieszka Cegielska
- Zdrowie naturalnie, czyli zioła na przednówek. "Najbardziej wymagający czas dla organizmu"
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto