Rumianek w kuchni. Przepisy kulinarne i inspiracje z dodatkiem rumianku

Truskawki i rumianek na talerzu
Rumianek w kuchni - przepisy, inspiracje
Źródło: Ciabatta5/Getty Images
Rumianek to roślina pospolita, którą możemy znaleźć niemal na każdej łące czy polu. Jego właściwości znane i wykorzystywane są przez ludzkość od stuleci. Jak można użyć rumianku w kuchni? Sprawdź nasze przepisy i inspiracje.

Rumianek i długa lista jego właściwości wykorzystywane są nie tylko w medycynie czy kosmetyce, ale również w kuchni. I mowa tu nie tylko o lekkich herbatkach czy naparach. Kwiaty rumianku są jadalne, delikatne w smaku i z powodzeniem mogą stać się dodatkiem sałatki, zupy, a nawet deserów. Każda potrawa dzięki ich obecności staje się również piękniejsza. Prawdziwe kwiaty rumianku są zdecydowanie lepsze od sztucznych lub cukrowych kwiatków dekoracyjnych. Z kolei ususzone i zmielone kwiaty rumianku można dodać do babeczek, naleśników, ciast, tortów itd.

Dzikie zioła sezonowo – czego szukać wiosną?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Rumianek w kuchniach świata

We Włoszech, głównie w regionie Piemontu, produkowane są likiery o smaku rumianku. Można je popijać z kieliszka lub dodawać do deserów. Z kolei w Hiszpanii produkowane jest wino sherry w oparciu o rumianek rzymski. To wyjątkowy produkt charakteryzujący się przyjemnym, jabłkowym aromatem.

Przepisy kulinarne z dodatkiem rumianku

Zanim zaczniemy przygotowywać jakiekolwiek jedzenie z dodatkiem rumianku, najpierw trzeba nazbierać jego kwiatów. Warto pamiętać, aby zbierać je w odpowiednim czasie i miejscu - najlepiej na początku lata, jeszcze przed pełnym rozkwitnięciem. Właśnie wtedy są najbogatsze w prozdrowotne związki. Jeśli chodzi o miejsce, to należy po nie sięgać wyłącznie w tych z dala od ulic, terenów przemysłowych i innych źródeł zanieczyszczeń.

Sałatka z kwiatami rumianku - przepis

Składniki:

  • mix sałat
    • pomidorki koktajlowe
      • marchewka
        • pierś z kurczaka lub tofu
          • oliwa z oliwek
            • sok z cytryny
              • pieprz i sól do smaku
                • ulubione przyprawy do doprawienia kurczaka/tofu

                  Sposób przygotowania:

                  • Kurczaka lub tofu pokroić na takie kawałki, jakie lubimy mieć w sałatce, skropić oliwą, posolić, doprawić ulubionymi przyprawami. W przypadku tofu dobrze sprawdza się sos sojowy. Odstawić na bok.
                    • Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej obieraczką lub wrzucić do robota, który zrobi to za nas.
                      • Pomidorki pokroić na pół.
                        • Kurczaka lub tofu usmażyć, odsączyć z tłuszczu.
                          • Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
                            • Opcjonalnie można dodać prażone ziarna słonecznika lub dyni.
                              • Dopiero na koniec całość posypać kwiatami rumianku.

                                Ciastka rumiankowe - przepis

                                Składniki:

                                • 250 g mąki pszennej
                                  • 125 g masła
                                    • 50 g cukru pudru
                                      • 2 łyżki miodu
                                        • 1 żółtko
                                          • 4 płaski łyżki zmielonego, suszonego rumianku
                                            • 2 łyki soku z cytryny
                                              • szczypta soli

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Mąkę przesiać, wsypać do niej cukier puder, suszony rumianek, szczyptę soli, dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagnieść.
                                                  1. Powstałe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół h.
                                                    1. W naczyniu umieścić miód, żółtko, sok z cytryny i całość zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. pół cm.
                                                      1. Wykrawać niewielkie ciasteczka.
                                                        1. Posmarować je zmiksowaną masą.
                                                          1. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć ciasteczka i piec przez ok. 15 min. w temperaturze 175 stopni.
                                                            1. Po upieczeniu odłożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Diana Ryściuk

                                                              Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana