Kruche ciasteczka maślane – przeczytaj, jak je przygotować!

zdrowe ciasteczka owsiane w misce przez kogoś trzymane
Kruche ciasteczka maślane
Źródło: Ekaterina Smirnova/Getty Images
Idealne do kawy, herbaty albo gorącego mleka – kruche ciasteczka maślane to absolutny klasyk wśród wypieków. Te pieczone przez nasze babcie cechował wspaniały maślany aromat, a delikatne ciasto wprost rozpływało się w ustach. Tęsknisz za tym niepowtarzalnym smakiem dzieciństwa? Przepis na kruche ciasteczka maślane nie wymaga wielkich umiejętności. Dzięki poniższym poradom przygotujesz je w mgnieniu oka. Przekonaj się, jakie to proste!

Nie ma chyba drugiego tak uniwersalnego przepisu, który sprawdza się w każdych okolicznościach. Szybkie ciasteczka maślane są doskonałe na rodzinny podwieczorek, spotkanie z przyjaciółką, jako przekąska do porannej kawy lub świąteczne łakocie, którymi śmiało możesz zastąpić czasochłonne pierniki bożonarodzeniowe. Ich wyborny maślany smak pokochają zarówno małe, jak i duże łasuchy.

Skąd pochodzą ciasteczka maślane?

Kruche ciastka maślane to popularna słodka przekąska w wielu krajach , dlatego też trudno jednoznacznie stwierdzić, które państwo zapoczątkowało tradycję pieczenia tych łakoci. Nie tylko Brytyjczycy nie wyobrażają sobie popołudniowej filiżanki herbaty bez maślanych herbatników. Ciasteczka maślane cieszą się równie dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych, we Francji, w Czechach czy w Grecji.

Będąc w Paryżu, koniecznie zamów do kawy magdalenki – pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka maślane w kształcie muszelki. Często podawane są z odrobiną cukru pudru. Wspaniale smakują zanurzone w czekoladzie. Ze swoich maślanych łakoci mogą być dumni także Czesi. Nasi południowi sąsiedzi przygotowują maślane ciastka w formie markiz przekładanych owocowym dżemem – pewnie dlatego te pyszne maślane łakocie nazywane są przez czeskie gospodynie „zlepiankami”.

A może masz chęć na maślane kruche ciasteczka w wersji greckiej? Migdałowe ciasteczka maślane kourabiedes przygotowywane są najczęściej na Boże Narodzenie. Zwykle mają postać niewielkich kulek. Ich wspaniały migdałowy smak podkreśla cieniutka warstwa lukru z aromatem różanym (czasem do lukru dodaje się kilka kropli alkoholu – metaxy lub brandy).

Na Wyspach Brytyjskich od niepamiętnych czasów królują kultowe shortbreads – szkockie ciasteczka maślane. Niewiele różni je od naszych swojskich herbatników. Są tak samo delikatne i kruche w smaku, a do tego obłędnie pachną masłem.

Nie można pominąć słynnych amerykańskich chocolate chip cookies – ciasteczek z kawałkami czekolady. Te pyszne maślane ciasteczka świąteczne smakiem przypominają nasze popularne pieguski.

Jak zrobić oryginalne ciasteczka maślane?

Naukę pieczenia ciasteczek maślanych warto zacząć od najprostszego przepisu. Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz tylko trzech składników: mąki pszennej, prawdziwego masła (margaryna i miksy roślinne zdecydowanie odpadają!), które nada im wspaniały, delikatny smak, a także cukru pudru, który sprawi, że będą leciutkie jak puch. Ciasto zagniata się bardzo szybko, formowanie ciasteczek jest niezwykle proste (nie potrzebujesz żadnych foremek!), a czas pieczenia to zaledwie 15 minut! Sprawdź przepis na proste ciasteczka maślane!

Klasyczny przepis na kruche ciasteczka maślane

Składniki (na 3 blachy – ok. 50 ciasteczek):

  • 2 szklanki mąki pszennej (może być tortowa)
    • 200 g prawdziwego masła (powinno być zimne, prosto z lodówki)
      • 7–8 łyżek cukru pudru (w zależności od indywidualnych preferencji)

        Przygotowanie:

        1. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i dokładnie zagnieć – powinna powstać gładka, jednolita masa.
          1. Ciasto owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
            1. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i formuj z niego niewielkie kuleczki. Każdą delikatnie spłaszcz za pomocą widelca.
              1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej ciasteczka.
                1. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i piecz maślane ciasteczka około 15 minut.
                  1. Kiedy ciastka będą już rumiane i złociste, wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Nie zdejmuj gorących ciastek z blachy! Są wtedy bardzo delikatne i mogą się łatwo połamać.
                    1. Kruche maślane ciasteczka gotowe!

                      Wskazówki: Jak z jednego przepisu uzyskać pyszne ciasteczka maślane o różnych smakach? Podziel ciasto na 3 równe części. Jedną część odłóż na bok, drugą zagnieć z łyżeczką cynamonu, a do trzeciej dodaj łyżeczkę kakao. Z każdej porcji ciasta formuj kuleczki, zgniataj je lekko widelcem, układaj na blasze i piecz zgodnie ze wskazówkami w przepisie. W ten sposób uzyskasz łakocie w trzech wariantach smakowych: klasyczne ciasteczka maślane, ciasteczka maślane z czekoladą i świąteczne ciasteczka maślane z cynamonem.

                      Zobacz także:

                      Autor: Adrian Adamczyk

                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości