Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - przepis Lorentyny Mikulskiej

maślane ciasteczka z orzechami
Maślane ciasteczka z orzechami
Źródło: HappyNati/Getty Images
Maślane ciasteczka z orzechami według przepisu Lorentyny Mikulskiej można zrobić naprawdę szybko. Idealnie nadają się na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które lubią zaczynać dzień od czegoś słodkiego.

Wszystko o kawie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - przepis Lorentyny Mikulskiej

Składniki na szybkie maślane ciasteczka z orzechami 

  • 225 g miękkiego masła - w temperaturze pokojowej,
    • 80 g (1/2 szklanki) cukru pudru,
      • duża szczypta soli morskiej,
        • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
          • 320 g (2 szklanki) mąki pszennej (tortowej),
            • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
              • cukier puder do posypania wierzchu.

                Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - sposób przygotowania

                • Masło zmiksować z cukrem, solą i wanilią na gładką masę. Dodać mąkę i miksować do połączenia.
                  • Dodać orzechy i krótko miksować.
                    • Masę wstawić do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze zachowując niewielkie odstępy.
                      • Piec ciastka w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia się ciasteczek (przez około 15 minut).

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło: Lorentyna Mikulska

                        Źródło zdjęcia głównego: HappyNati/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości