Przepisy kulinarne

Kapusta w roli głównej. Przepisy Darii Ładochy

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy bazujące na kapuście. Warzywo warto jeść zwłaszcza o tej porze roku, bo jest bogate w witaminę C. By nie wzdymała, dodajemy do niej kminek. Czy wiedzieliście, że kapusta pieczona jest słodsza niż duszona? I jak ją ładnie podać, by nie wyglądała jak bigos?

Pieczona czerwona kapusta z orzechami i kozim serem

Składniki:
1 średnia czerwona kapusta
2 pomarańcze
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 papryczka chilli drobno posiekana
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki sosu sojowego
1/3 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
100 g koziego sera twardego
Garść liści rukoli

Przygotowanie:
Z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnych oczkach a następnie wyciśnij sok. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kapustę obierz z liści zewnętrznych i pokrój na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej plastry kapusty. Dodaj soli i pieprzu, posyp posiekanym chilli i polej pomarańczową marynatą. Zapiekaj około 25 minut. Upieczona kapustę posyp rozrobionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem. Wyłóż na talerz udekorowany rukolą.

Kapusta włoska z suszonymi pomidorami i granatem

Składniki:
½ kapusty włoskiej
1 cebula biała drobno pokrojona
1 szklanka wody z sosem sojowym lub wywaru warzywnego
3 pomidory malinowe obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
10 suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
3 śliwki drobno pokrojone
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
Szczypta kminu rzymskiego
Szczypta cynamonu
Garść orzechów włoskich
Garść świeżych liści szpinaku
2 łyżki ziarenek granatu

Przygotowanie:
Podgrzej olej w garnku i podsmaż cebulę wraz z przyprawami. Dodaj kapustę i śliwki i duś chwilę. Następnie podlej delikatnie wodą lub wywarem. Duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. na sam koniec dodaj sok z cytryny, szpinak i orzechy. Kapusta potrzebuje zaledwie 20 minut, by wylądować na talerzu od momentu poszatkowania na drobne kawałki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0