Zmiana nawyków żywieniowych z Darią Ładochą

Daria Ładocha zamiast przejścia na dietę, proponuje zmianę nawyków żywieniowych. Co to znaczy? Daria w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: pieczony bakłażan z granatem i fetą, pastę orzechową z oliwą truflową oraz cukinię w tempurze z sałatką mango.

PIECZONY BAKŁAŻAN Z GRANATEM I FETĄ

Składniki:

  • 2 bakłażany
    • oliwa z oliwek
      • 1 granat
        • rukola
          • ser feta
            • zielone pesto
              • parmezan do starcia
                • sól, pieprz
                  • garść orzechów włoskich
                    • 3 łyżki jogurtu naturalnego

                      Przygotowanie:

                      Nastaw piekarnik na 250 stopni. Pokrój bakłażana w plastry i na połówki. Włóż do miski i polej z oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj by każdy kawałek bakłażana był pokryty oliwą. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Granata obierz. Gdy bakłażan się upiecze przełóż go na półmisek, dodaj rukolę, orzechy, fetę, granat. 2 łyżki pesto wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu i dodaj do sałatki. Posyp delikatnie z wierzchu parmezanem.

                      >>>Zobacz też: Brzuch tarczycowy. Jak z nim walczyć?

                      PASTA ORZECHOWA Z OLIWĄ TRUFLOWĄ

                      Składniki:

                      • 50 g orzechów włoskich bez łupiny
                        • 50 g orzechów laskowych bez łupiny
                          • 50 g orzechów ziemnych solonych
                            • kolendra
                              • sól, pieprz
                                • oliwa truflowa - 3-4 łyżki
                                  • 120 g sera mascarpone
                                    • chleb żytni na zakwasie do pasty

                                      Przygotowanie:

                                      Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę. Zacznij od orzechów a następnie dodawaj resztę składników. Oliwy truflowej dodaj tyle by powstała gładka masa.

                                      >>>Zobacz też: Co jeść zimą, żeby lepiej się czuć?

                                      CUKINIA W TEMPURZE Z SAŁATKĄ Z MANGO

                                      Składniki:

                                      • 2 cukinie
                                        • 1 l oleju słonecznikowego do smażenia
                                          • Składniki tempury:
                                            • 500 ml wody gazowanej
                                              • 1 jajko
                                                • 100 g mąki
                                                  • 100 g skrobi ziemniaczanej
                                                    • szczypta proszku do pieczenia

                                                      Składniki sałatki:

                                                      • szpinak
                                                        • chili
                                                          • kolendra drobno posiekana około 2 łyżki
                                                            • sos sojowy - 2 łyżki
                                                              • miód - 1 łyżka
                                                                • sos rybny - 1 łyżka
                                                                  • limonka - sok z 1 owocu
                                                                    • 2 łyżki białego sezamu

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Cukinię pokrój w plastry. Rozgrzej olej w woku i przygotuj tempurę. Połącz wodę z jajkiem i stopniowo dodawaj mąki cały czas mieszając. Dodaj proszek do pieczenia i odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango i pokrój na plastry lub cienkie nitki. Połącz ze szpinakiem i dodaj sezam. W miseczce przygotuj sos: chili drobno posiekane, kolendrę, sos sojowy, rybny, miód i sok z limonki dokładnie wymieszaj i polej sałatę. Cukinię maczaj w tempurze i smaż na głębokim tłuszczu aż wypłynie na wierzch i się zarumieni. Podawaj cukinię w towarzystwie sałaty.

                                                                      NAPAR Z TRAWY CYTRYNOWEJ, LIMONKI I IMBIRU

                                                                      Składniki:

                                                                      • 2 kłącza trawy cytrynowej
                                                                        • 5 plastrów imbiru
                                                                          • 1 limonka

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Trawę cytrynową dokładnie obtłucz nożem i pokrój na kawałki długości 2 cm. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj przez 6-8 minut. Do wysokiej szklanki dodaj imbir i rozgnieć go tłuczkiem. Dodaj sok z limonki wraz ze skórką (limonkę najlepiej wcześniej sparzyć). Następnie dolej do szklanki napar z trawy cytrynowej i w razie potrzeby uzupełnij wrzątkiem.

                                                                            Zobacz film: Daria Ładocha o tym, jak schudnąć bez wyrzeczeń. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Na czym polega dieta ketogeniczna?

                                                                            Daria Ładocha. Czas na ziemniaki.

                                                                            Przepis na dynię według Ładochy.

                                                                            Niedzielny obiad: ma być szybko i zdrowo!

                                                                            Przepis na kotlety mielone.

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości