Co jeść zimą, żeby lepiej się czuć? Poznaj dietę mniszki

Coraz krótsze i coraz chłodniejsze dni, ciągły mrok i szaruga sprawiają, że mamy mniej energii niż wiosną i latem. Co robić, żeby poprawić sobie nastrój? Najlepszym rozwiązaniem jest nowa dieta, którą powinniśmy wprowadzić w okresie jesienno-zimowym. Co jeść, żeby poprawić sobie humor, żeby lepiej się czuć, żeby się rozgrzać i wzmocnić odporność? Z pomocą przychodzi nam dieta mniszki. Sprawdźcie, na czym polega.
  • Co to jest diera mniszki?
  • Co jeść jesienią i zimą by czuć się lepiej?
  • Orkisz podstawą diety mniszki – jakie właściwości ma orkisz?

Diety oczyszczające. Zatruwają organizm?

Jeśli jesienią i zimą czujesz się zmęczony i ospały, to znak że powinieneś urozmaicić swoją dietę. Świetnym rozwiązaniem może się okazać „dieta mniszki”. Na czym ona polega i dlaczego powinniśmy ją stosować? Dieta świętej Hildegardy to dieta, która powstała w XII wieku. Została stworzona przez mniszkę i zielarkę świętą Hildegardę z Bingen – dieta ta ta opiera się na orkiszu, a ponadto na warzywach i owocach.

Mniszka Hildegarda stworzyła na podstawie swoich badań i obserwacji listę produktów, które mają dobry wpływ na działanie człowieka. Oto one:

  • Orkisz
  • Kasztany jadalne
  • Koper włoski
  • Warzywa i owoce

Według diety mniszki Hildegardy, orkisz powinien stanowić podstawę diety – i powinien występować w naszych trzech głównych posiłkach – śniadanie, obiad, kolacja.

Chcesz spalić więcej kalorii? Ćwicz wieczorem!

Co powinniśmy ograniczyć w diecie świętej Hildegardy?

  • Mleko i mleczne przetwory
  • Mięso i produkty mięsne

Dieta świętej Hildegardy ma za zadanie oczyścić nasz organizm, wzmocnić naszą odporność (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym) oraz… może odchudzić – to ważna informacja dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać, a przy tym w zdrowy i rozsądny sposób zrzucić kilka kilogramów.

Orkisz – jakie ma działanie na nasz organizm?

Orkisz ma wiele dobroczynnych właściwości. Orkisz jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera więcej białka. Szklanka ugotowanego orkiszu (194 g) dostarcza 246 kalorii. Orkisz pochodzi do tej samej rodziny co pszenica. Jednak specjaliści podkreślają, że nie został on jeszcze poddany genetycznym modyfikacjom. W porównaniu z pszenicą orkisz zawiera więcej białka, które ma inną strukturę niż białko pszenicy i jest bardziej kruche, łatwiej rozpuszczalne. To sprawia, że białko orkiszowe jest łatwiej przyswajalne przez organizm.

Zobacz więcej o odchudzaniu:

podziel się:

Pozostałe wiadomości