Przepisy kulinarne

Niedzielny obiad: ma być szybko i zdrowo!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wyszła naprzeciw tym, którzy chcieliby gotować, ale nie wiedzą od czego zacząć. Daria udowodniła, że przygotowanie zdrowego posiłku może być szybkie i łatwe :) Na naszym stole pojawiły się takie dania jak faszerowane papryki, sałatka z orkiszem, burakiem, mozzarellą i orzechami pini oraz miodowy kurczak z basmati i curry.

Faszerowane papryki czerwone

Składniki:
500 g pomidorków koktajlowych
2 papryki czerwone
1 torebka orkiszu, vermicelli, pomidory
Garść liści świeżej mięty
100 g sera cheddar
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Dodaj pomidorki wymieszane z cebulą i miętą. Całość skrop oliwą z oliwek. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń nasiona a następnie napełnij ugotowanym orkiszem i na wierzchu zetrzyj na tarce ser. Zapiekaj aż ser się roztopi a pomidorki zmiękną około 15 – 20 minut.

Sałatka z orkiszem, burakami, mozzarellą i orzechami pini

Składniki:
1 opakowanie sera mozzarella
3 łyżki orzechów pinii prażonych na suchej patelni
1 torebka orkiszu, burak, czosnek
1 awokado pokrojone w łódeczki
sok z cytryny
2 jajka na twardo

Składniki sosu:
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Awokado skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało. Do miski przełóż ugotowany orkisz z burakiem, dodaj porwaną na kawałki mozzarellę, orzechy, awokado i jajka. Składniki sosu wymieszaj i dodaj do sałatki.

Miodowy kurczak z basmati i curry

Składniki:
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
250 g piersi z kurczaka
1 torebka ryżu basmati, zielona fasolka, papryka, curry
2 łyżki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
2 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chilli
2 łyżki świeżej kolendry drobno posiekanej
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:
W woku podgrzej olej kokosowy i dodaj cebulę oraz czosnek wraz z kurkumą i kminem rzymskim. Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Dodaj miód i sos sojowy i podsmażaj aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodaj sok z pomarańczy oraz orzechy nerkowca. Podawaj z przygotowanym ryżem posypane świeżą kolendrą.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0