ŚNIADANIE: PIECZONE CHORIZO ZE SZPINAKIEM
Składniki: 1 łyżka masła 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane szczypta soli szczypta pieprzu 2 hiszpańskie kiełbaski chorizo - ok 250 g 100 g serka śmietankowego 4 jajka 2 garście liści szpinaku 50 g gorgonzoli 2 łyżki posiekanej mięty
Przygotowanie: Na patelni podgrzej masło i dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojone na cienkie plasterki chorizo. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj szpinak i wymieszaj. Poczekaj aż liście “zwiędną”. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Jajka wymieszaj z serkiem, dodaj soli oraz pieprzu. Następnie dodaj drobno posiekaną miętę. Do naczynia do zapiekania przełóż najpierw chorizo a potem całość przykryj masą jajeczną. Posyp z wierzchu gorgonzolą i zapiekaj 20 minut w piekarniku. SAŁATKA Z PIECZONĄ RZEPĄ I PARMEZANEM
Składniki: 2 czarne rzepy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1 pasternak obrany ze skórki i pokrojony w kostkę 1 pęczek rzodkiewki 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku garść liści świeżej kolendry 4 łyżki tartego parmezanu garść rukoli do podania Przygotowanie: Umyj i obierz warzywa. Pokrój w kostkę. Piekarnik nastaw na 210 stopni. Blachę wyłóż papierem i dodaj wszystkie warzywa, olej oraz przyprawy. Przykryj warzywa papierem do pieczenia i zapiekaj około 15 minut. Następnie ściągnij papier, dodaj parmezan i zapiekaj kolejne 15 minut. Podawaj ze świeżą rukolą i kolendrą. OBIAD: Meksykańska zupa z kurczakiem
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 czerwona papryka pokrojona w słupki 4 ząbki czosnku drobno posiekane 250 g piersi z kurczaka pokrojonych na cienkie plasterki sól i pieprz 2 łyżki przyprawy meksykańskiej (można kupić w Masali na Postępu 5) 1 puszka pomidorów 2 papryczki chili 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki posiekanej kolendry Przygotowanie: W dużym garnku podgrzej czosnek i cebulę. Kurczaka posól i popieprz. Dodaj do cebuli i czosnku i chwilę podsmażaj aż kurczak zrobi się biały. Dodaj wywar z kurczaka, paprykę czerwoną i przyprawy i gotuj około 15 minut. Na sam koniec dodaj pomidory i papryczkę chili. Zagotuj. Podawaj z kolendrą i kleksem z serka. KOLACJA: WOŁOWINA Z PIECZARKAMI
Składniki: 400 g polędwicy wołowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku drobno posiekane 300 g pieczarek obranych i pokrojonych na plasterki 2 szklanki wywaru z wołowiny 3 łyżki gęstej śmietanki 36% 2 łyżki zielonej pietruszki drobno posiekanej brokuł blanszowany do podania 4 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 4 łyżki podprażonych migdałów Przygotowanie: Wołowinę pokrój na bardzo cienkie kawałki. Rozgrzej olej i podsmaż wołowinę z każdej ze strony. Dość krótko by nie stała się gumowata. Przełóż na inny półmisek i na powstałym tłuszczu usmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pieczarki oraz sos sojowy. Gdy pieczarki puszczą wodę dodaj śmietankę i całość podsmaż aż sos zgęstnieje. Dodaj wołowinę i całość wymieszaj. Przełóż na talerz i dodaj zblanszowane brokuły. Posyp całość migdałami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN