Przepisy kulinarne

Na czym polega dieta ketogeniczna?

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wytłumaczyła nam, na czym polega dieta ketogeniczna. Przede wszystkim będąc na diecie ketogenicznej należy wyeliminować węglowodany i zastąpić je tłuszczami orz białkiem. Czy dieta ketogeniczna jest dla każdego?

ŚNIADANIE: PIECZONE CHORIZO ZE SZPINAKIEM
Składniki:
1 łyżka masła
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 hiszpańskie kiełbaski chorizo - ok 250 g
100 g serka śmietankowego
4 jajka
2 garście liści szpinaku
50 g gorgonzoli
2 łyżki posiekanej mięty
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej masło i dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojone na cienkie plasterki chorizo. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj szpinak i wymieszaj. Poczekaj aż liście “zwiędną”. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Jajka wymieszaj z serkiem, dodaj soli oraz pieprzu. Następnie dodaj drobno posiekaną miętę. Do naczynia do zapiekania przełóż najpierw chorizo a potem całość przykryj masą jajeczną. Posyp z wierzchu gorgonzolą i zapiekaj 20 minut w piekarniku.

SAŁATKA Z PIECZONĄ RZEPĄ I PARMEZANEM

Składniki:
2 czarne rzepy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 pasternak obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
1 pęczek rzodkiewki
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
garść liści świeżej kolendry
4 łyżki tartego parmezanu
garść rukoli do podania

Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa. Pokrój w kostkę. Piekarnik nastaw na 210 stopni. Blachę wyłóż papierem i dodaj wszystkie warzywa, olej oraz przyprawy. Przykryj warzywa papierem do pieczenia i zapiekaj około 15 minut. Następnie ściągnij papier, dodaj parmezan i zapiekaj kolejne 15 minut. Podawaj ze świeżą rukolą i kolendrą.

OBIAD: Meksykańska zupa z kurczakiem
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno pokrojona
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
4 ząbki czosnku drobno posiekane
250 g piersi z kurczaka pokrojonych na cienkie plasterki
sól i pieprz
2 łyżki przyprawy meksykańskiej (można kupić w Masali na Postępu 5)
1 puszka pomidorów
2 papryczki chili
6 szklanek wywaru z kurczaka
2 łyżki serka śmietankowego
2 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzej czosnek i cebulę. Kurczaka posól i popieprz. Dodaj do cebuli i czosnku i chwilę podsmażaj aż kurczak zrobi się biały. Dodaj wywar z kurczaka, paprykę czerwoną i przyprawy i gotuj około 15 minut. Na sam koniec dodaj pomidory i papryczkę chili. Zagotuj. Podawaj z kolendrą i kleksem z serka.

KOLACJA: WOŁOWINA Z PIECZARKAMI
Składniki:
400 g polędwicy wołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku drobno posiekane
300 g pieczarek obranych i pokrojonych na plasterki
2 szklanki wywaru z wołowiny
3 łyżki gęstej śmietanki 36%
2 łyżki zielonej pietruszki drobno posiekanej
brokuł blanszowany do podania
4 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
4 łyżki podprażonych migdałów

Przygotowanie:
Wołowinę pokrój na bardzo cienkie kawałki. Rozgrzej olej i podsmaż wołowinę z każdej ze strony. Dość krótko by nie stała się gumowata. Przełóż na inny półmisek i na powstałym tłuszczu usmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pieczarki oraz sos sojowy. Gdy pieczarki puszczą wodę dodaj śmietankę i całość podsmaż aż sos zgęstnieje. Dodaj wołowinę i całość wymieszaj. Przełóż na talerz i dodaj zblanszowane brokuły. Posyp całość migdałami.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0