CIASTECZKA DYNIOWE Z RODZYNKAMI
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu w przyprawie
1/3 łyżeczki imbiru w przyprawie
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki puree z dyni
1/3 szklanki oleju kokosowego płynnego
Przygotowanie:Przygotuj wcześniej mus z dyni czyli upiecz dynię w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyciągnij pestki i zmiksuj miąższ na gładką masę. Jesli dynia upieczona była ze skórką – zdejmij ją przed miksowaniem. Nastaw piekarnik na 180 stopni i blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj olej wraz z cukrem. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki. Następnie połącz suche składniki z mokrymi oraz dodaj rodzynki. Małą łyżeczką nakładaj kulki ciasta na blachę w odległości około 2 cm od siebie. Ciasta będą zwiększać swoją objętość podczas pieczenia. Piecz około 15 minut na złoty kolor.
DYNIOWE CURRY
Składniki:
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku drobno posiekane
imbir wielkości kciuka starty na tarce i obrany ze skórki
1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostkę
400 ml mleka kokosowego
400 ml pomidorów w puszce
spk z limonki
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 czerwona papryka pokrojona w piórka
1 łyżeczka curry w przyprawie
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
2 papryczki chilli drobno posiekane
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
4 liście limonki Kaffir
kolendra do przybrania
ryż do podania
olej do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:W woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek, cebulę, imbir oraz chilli. Dodaj curry i kmin rzymski. Następnie dodaj paprykę, dynię oraz ziemniaki. Całość zalej mlekiem kokosowym i odrobiną wody. Dodaj liście Kaffir i gotuj około 10 minut. Jak ziemniaki i dynia będą miękkie (al dente) dodaj pomidory w puszce, cukier i sok z limonki oraz sos sojowy. Doprowadź do wrzenia. Dodaj paprykę wędzoną. Podawaj z ryżem i udekorowane kolendrą.
SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ , KOZIM SEREM I GRANATEM
Składniki:
500 g dyni
100 g twardego, koziego sera
1/2 granata
garść rukoli
garść liści świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
4 łyżki pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni
4 łyżki orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
kilka łyżek oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta papryki czerwonej w przyprawie
SOS:2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju z pestek dyni, 1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:Nastaw piekarnik na 200 stopni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skóry i wyciągnij pestki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kawałki dyni. Skrop całość oliwą i dodaj soli oraz paprykę w przyprawie. Piecz przez około 30 minut. Wyciągnij jak dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj składniki sosu. Na półmisek wyłóż szpinak oraz rukolę. Dodaj dynię, ser kozi granat, suszone pomidory, pestki słonecznika oraz orzechy laskowe. Całość skrop przygotowanym sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN