Caponata
Składniki:
2 bakłażany
2 papryki
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
300 g posiekanych pomidorów bez skórki
Garść kaparów
Garść rodzynek
Garść czarnych oliwek
Sól, pieprz, ocet winny, cukier
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym.
Podsmaż na oliwie.
Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebule, papryki, selera.
Dodaj posiekane i obrane ze skórki pomidory, duś około 15 minut.
Dodaj podsmażone wcześniej bakłażany, rodzynki, oliwki, kapary, cukier, ocet winny, dopraw do smaku.
Podawaj schłodzoną.
Bakłażan prosto z Azji
Składniki:
2 bakłażany
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżka sezamu
1 papryczka chili
Cebulka dymka
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym.
Bakłażany obsyp mąką kukurydzaną.
W woku rozgrzej olej dodaj pokrojoną papryczkę, bakłażana, imbir, sosy sojowe, cukier, smaż przez kilka minut, podawaj z sezamem i cebulką.
Roladki z bakłażana z ricottą
Składniki:
3 bakłażany
300 g ricotty
Garść świeżej mięty
Garść świeżej bazylii
Garść natki pietruszki
500 ml przecieru pomidorowego
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obsyp solą, odstaw na 30 minut, następnie przetrzyj plastry ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelni grillowej nie używając tłuszczu.
Zioła drobno posiekaj, wymieszaj z ricottą, dopraw do smaku.
Plastry bakłażana smaruj ricottą, zwijaj w roladki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej podgrzanym i doprawionym przecierem.
Zapiekaj 20 minut w 180 stopniach
Pasta z bakłażana
Składniki:
1 duży upieczony bakłażan
2 upieczone ząbki czosnku
1 upieczona czerwona papryka
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Paprykę i bakłażana obierz ze skórki, następnie zmiksuj warzywa z czosnkiem, tahiną, oliwą, dodaj sól, pieprz.
Przed podaniem posyp natka pietruszki. Podawaj z grzankami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN