Przepisy kulinarne

Polan kręci rolady! Mięsną, serową i bezową

Każdy obiad w wykonaniu Andrzeja Polana to, zdaniem Doroty Wellman, obiad świąteczny. Co tym razem zaserwuje nam mistrz Polan? Zakręcone potrawy... dosłownie! Skorzystajcie z jego przepisów na: roladę mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą, roladę serową z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz roladę bezową z rabarbarem. Którą z rolad przygotujecie w ten weekend na obiad?


Rolada mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą
Składniki:
250 ml śmietany 30 proc.            
80 g kaszy jęczmiennej
3 szt. sera mozzarella w zalewie                             
3 jajka                 
2 bułki kajzerki
1,5 kg łopatki wieprzowej                                         
1 pęczek cebuli dymki                                                 
koper, natka pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz,
bułka tarta
chrzan 

Przygotowanie:
Mięso z łopatki mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w śmietanie lub mleku, odciskamy i przepuszczamy również przez maszynkę. Cebulę dymkę przesmażamy krótko z posiekanymi gałązkami botwinki, bez liści. Masę mięsną łączymy z jajkami, cebulą i botwinką przesmażoną oraz przyprawami. Dokładnie wyrabiamy masę, rozkładamy na arkuszu pergaminu. Na wierzch układamy liście botwinki, ugotowaną kaszę i ser mozzarella. Zwijamy roladę i umieszczamy w foremce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

1 opakowanie chrzanu
250 ml śmietana 30%    
koper

Śmietanę zagotowujemy, odparowujemy, dodajemy sos z pieczenia rolady i na koniec chrzan. Roladę mięsna podajemy w sosie chrzanowym.

Rolada serowa z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem
Składniki:
Ok. 500 g sera żółtego w kawałkach                                    
400 g śmietankowego serka topiony
2 ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku                    
1 papryka czerwona      
sałata masłowa
koper

Przygotowanie:
Ser żółty kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzącą wodę, chwilę gotujemy do momentu, aż zacznie ser robić się plastycznym. Wyjmujemy na deskę ser, dłońmi moczonymi w zimnej wodzie rozciągamy ser na cienki arkusz. Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z serkiem topionym. Masą smarujemy arkusz sera żółtego i zwijamy roladę. Podajemy z sałatą masłową.

Rolada bezowa z rabarbarem
Składniki:
250 g cukru        
100 g płatków migdałowych      
6 białek                                              
4 laski rabarbaru                             
2-3 łyżki cukru pudru    
0,5 łyżeczki  żelatyny                    
Szczypta soli                     
cukier wanilinowy
cukier puder
mięta świeża

Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w drobną kostkę i zasypujemy cukrem. Wstawiamy na durszlak. Po odcieknięciu nadmiaru soku przelewamy go na patelnię zagotowujemy, odparowujemy i dodajemy rabarbar z sitka. Chwilę smażymy, dodajemy cukier wanilinowy i sypką żelatynę. Schładzamy. śmietanę ubijamy na sztywno delikatnie dosładzamy i wykładamy na bezę. Na wierzch wykładamy rabarbar. Zwijamy roladę, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy rabarbarem oraz miętą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0