wedliny

    wedliny

    Na Podlasiu odradza się zapomniana klasyka. Nie włoska parma, nie hiszpańskie serrano, a kumpiak. To solona i suszona na wolnym powietrzu szynka wieprzowa. Mikołaj Rey spotkał się z Łukaszem Ancypo, który zajmuje się produkcją kumpiaka i kindziuka. Jest to jedyny region w Polsce, gdzie wytwarza się dojrzewającą, bez wędzenia szynkę.

    Katarzyna Bosacka, jak mantrę powtarza: "czytajmy etykiety"! Bo to właśnie po etykietach poznamy, czy żywność, którą kupujemy nie jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Ostatnie badania wykazują, że zawarte w wędlinach konserwanty są silnie rakotwórcze. Jak "na oko" rozpoznać te pozbawione chemii? Czy wędliny, które możemy kupić w sklepach ekologicznych są faktycznie ekologiczne?

    Pyszne kanapki z solidną porcją mięsa? To proste! Bartek Adamski z Masterchefa pokazał jak je zrobić. A jak przekonać do jedzenia dzieci? Wiedzą na ten temat z Olivierem Janiakiem podzielił się Dominik Moskalenko.

    Na plaży w Ustce, w ramach Projektu Plaża, Olivier Janiak spotkał się z doradcą kulinarnym Dominikiem Moskalenko. Dowiedział się od niego, jaki kolor mają wędliny, które nie są nasączone chemią. Co Dominik przygotował dla plażowiczów?

    Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji mięsa. Jak robić wędliny na własny użytek? Jak suszy się wędliny? Jak zrobić pyszne wędliny w domu? Zabieramy Was w kolejną kulinarną podróż z Mikołajem Reyem.