Sieć sklepów Biedronka przygotowała prawdziwą ucztę. Od czwartku, 15 października francuskie smaki są na wyciągnięcie ręki. Sprawdźcie, czego warto spróbować, żeby przenieść się do Francji i skosztować wyjątkowych produktów z tamtych regionów.
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na ciekawe przekąski z wędlinami. Czy wiesz, że wędzonki można także przygotować na grillu?
Na Podlasiu odradza się zapomniana klasyka. Nie włoska parma, nie hiszpańskie serrano, a kumpiak. To solona i suszona na wolnym powietrzu szynka wieprzowa. Mikołaj Rey spotkał się z Łukaszem Ancypo, który zajmuje się produkcją kumpiaka i kindziuka. Jest to jedyny region w Polsce, gdzie wytwarza się dojrzewającą, bez wędzenia szynkę.
Katarzyna Bosacka, jak mantrę powtarza: "czytajmy etykiety"! Bo to właśnie po etykietach poznamy, czy żywność, którą kupujemy nie jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Ostatnie badania wykazują, że zawarte w wędlinach konserwanty są silnie rakotwórcze. Jak "na oko" rozpoznać te pozbawione chemii? Czy wędliny, które możemy kupić w sklepach ekologicznych są faktycznie ekologiczne?
Pyszne kanapki z solidną porcją mięsa? To proste! Bartek Adamski z Masterchefa pokazał jak je zrobić. A jak przekonać do jedzenia dzieci? Wiedzą na ten temat z Olivierem Janiakiem podzielił się Dominik Moskalenko.
Na plaży w Ustce, w ramach Projektu Plaża, Olivier Janiak spotkał się z doradcą kulinarnym Dominikiem Moskalenko. Dowiedział się od niego, jaki kolor mają wędliny, które nie są nasączone chemią. Co Dominik przygotował dla plażowiczów?
Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji mięsa. Jak robić wędliny na własny użytek? Jak suszy się wędliny? Jak zrobić pyszne wędliny w domu? Zabieramy Was w kolejną kulinarną podróż z Mikołajem Reyem.