W swoich przepisach Sebastian Olma wykorzystał produkty mięsne High Protein, które zawierają od 20 do nawet 50 g białka na 100 g masy produktu, a przy tym nie zawierają konserwantów i glutenu. Idealnie sprawdzą się w diecie osób aktywnych, dbających o zdrowie czy sportowców.
Rozgrzewające jesienne leczo z warzywami i Parówkami High Protein
Składniki:
- kolorowe papryki - każdy kolor po jednej,
- zielona cukinia,
- żółta cukinia,
- bakłażan,
- 100 g boczniaków,
- mała dynia piżmowa,
- 25 ml oleju roślinnego,
- 5 g ziół prowansalskich,
- 200 g marchwi,
- 100 g białej cebuli,
- 4 główki czosnku,
- 3 czerwone chili,
- 2 opakowania Parówek High Protein,
- 1 l pomidorków pokrojonych w kostkę,
- 50 g natki pietruszki,
- 50 g kolendry,
- 50 g oregano,
- 500 g ryżu białego,
- 100 ml kwasnej śmietany 18%.
Sposób przygotowania:
Pokrój w większą kostkę kolorowe papryki, cukinię, bakłażana, boczniaka i dynię piżmową. Rozsyp na blaszce, polej olejem, posyp solą i ziołami prowansalskimi i wstaw do piekarnika na 20 minut do 170 st. C.
Marchewkę, białą cebulę, czosnek i chili pokrój na kawałki wielkości 1 cm i podsmaż około 5 minut na oleju. Dodaj kawałki pokrojonych Parówek High Protein i duś około 5 minut. Dodaj upieczone warzywa i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, na koniec dodaj natkę pietruszki, kolendrę i oregano.
Leczo możemy podawać z ugotowanym ryżem i kwaśną śmietaną.
Tacosy meksykańskie z awokado, serem cheddar i Beef Jerky
Składniki:
- 5 tacosów,
- świeże awokado,
- 100 g pasty guacamole,
- 50 g tartego sera cheddar,
- mały pęczek szczypiorku,
- czerwona cebula,
- prażony sezam do posypania,
- opakowanie Beef Jerky.
Sposób przygotowania:
Na tacosy nałóż pastę z avocado i kawałki awokado, dodaj posiekaną czerwoną cebulkę, tarty ser i prażony sezam. Dodaj do tacos kawałki Beef Jerky i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i kabanosami
Składniki:
- 470 g (2 szklanki) ciepłej wody,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (plus jeszcze trochę na tacę),
- 7 g (2 łyżeczki) drożdży,
- 560 g (4 szklanki) mąki chlebowej,
- włoska foccacia,
- 200 g dwóch lub trzech rodzajów oliwek bez pestek,
- cytryna,
- oliwa z oliwek,
- 40 g kaparów,
- 200 g pomidorków cherry,
- 4 figi,
- opakowanie kabanosów wołowych High Protein,
- opakowanie kabanosów drobiowych High Protein,
- rukola do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą w głębokiej misce i owiń ścierką, aby ciasto zaczęło pracować. Co 30 minut zamieszaj ciasto mokrą dłonią, powtórz czynność 3 razy. Gdy ciasto już mocno urośnie, przełóż je na formę wysmarowaną oliwą z oliwek i poczekaj aż znów urośnie.
Różne rodzaje oliwek drobno posiekaj do miski, dodaj do nich sok z cytryny, oliwę z oliwek posiekane kapary i natkę pietruszki. Na foccacię nałóż warstwę "pasty oliwkowej", następnie dodaj pomidory, świeże kawałki fig (potnij na ćwiartki) i kabanosy. Ciasto piecz około 20-25 minut w 220 st. C.
Na koniec dodaj świeże liście rukoli.
Sałatka grecka z grillowanym serem Halloumi i chipsami salami
Składniki:
- 50 g drylowanych czarnych oliwek,
- 50 g drylowanych zielonych oliwek,
- opakowanie sera halloumi,
- po sztuce kolorowych papryk,
- 2 czerwone cebule,
- 200 g pomidorków cherry,
- oliwa do podlania,
- pęczek świeżych ziół: bazylii, kolendry, dymki,
- sól do smaku,
- 2 zielone ogórki,
- cytryna,
- opakowanie chipsów salami High Protein.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż do miski, dodając świeże zioła, oliwę z oliwek i lekko przemieszaj. Do smaku dodaj cytrynę i sól – odstaw składniki na 1 h, aby się zamarynowały, następnie przełóż na talerz i dodaj chipsy salami High Protein oraz plasterki grillowanego sera.
Zobacz także:
- Produkty bogate w białko zwierzęce - w czym się znajduje i jak je zastąpić?
- Podczas diety brak ci sił i jesteś głodny? Sięgnij po ten składnik. "W zasadzie jest najważniejsze"
- Czy odżywka białkowa to zdrowe źródło białka? Wyjaśniają dietetyczka i trener
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News