Materiał promocyjny

Co jeść, żeby dostarczać właściwe ilości protein? Z tymi przepisami będzie to banalnie proste

Co jeść, żeby dostarczać właściwe ilości protein? Z tymi przepisami będzie to banalnie proste
Rozgrzewające jesienne dania od Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Proteiny, czyli białko, to niezbędny element poprawnej diety. Stanowi on budulec mięśni, ale również odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Poznaj przepisy na dania bogate w białko, które przygotował Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN.

W swoich przepisach Sebastian Olma wykorzystał produkty mięsne High Protein, które zawierają od 20 do nawet 50 g białka na 100 g masy produktu, a przy tym nie zawierają konserwantów i glutenu. Idealnie sprawdzą się w diecie osób aktywnych, dbających o zdrowie czy sportowców.

Rozgrzewające jesienne leczo z warzywami i Parówkami High Protein

Rozgrzewające jesienne leczo z warzywami i Parówkami High Protein
Rozgrzewające jesienne leczo z warzywami i Parówkami High Protein
Rozgrzewające jesienne leczo z warzywami i Parówkami High Protein
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • kolorowe papryki - każdy kolor po jednej,
  • zielona cukinia,
  • żółta cukinia,
  • bakłażan,
  • 100 g boczniaków,
  • mała dynia piżmowa,
  • 25 ml oleju roślinnego,
  • 5 g ziół prowansalskich,
  • 200 g marchwi,
  • 100 g białej cebuli,
  • 4 główki czosnku,
  • 3 czerwone chili,
  • 2 opakowania Parówek High Protein,
  • 1 l pomidorków pokrojonych w kostkę,
  • 50 g natki pietruszki,
  • 50 g kolendry,
  • 50 g oregano,
  • 500 g ryżu białego,
  • 100 ml kwasnej śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Pokrój w większą kostkę kolorowe papryki, cukinię, bakłażana, boczniaka i dynię piżmową. Rozsyp na blaszce, polej olejem, posyp solą i ziołami prowansalskimi i wstaw do piekarnika na 20 minut do 170 st. C.

Marchewkę, białą cebulę, czosnek i chili pokrój na kawałki wielkości 1 cm i podsmaż około 5 minut na oleju. Dodaj kawałki pokrojonych Parówek High Protein i duś około 5 minut. Dodaj upieczone warzywa i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, na koniec dodaj natkę pietruszki, kolendrę i oregano.

Leczo możemy podawać z ugotowanym ryżem i kwaśną śmietaną.

Tacosy meksykańskie z awokado, serem cheddar i Beef Jerky

Tacosy meksykańskie z awokado, serem cheddar i Beef Jerky
Tacosy meksykańskie z awokado, serem cheddar i Beef Jerky
Tacosy meksykańskie z awokado, serem cheddar i Beef Jerky
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 5 tacosów,
  • świeże awokado,
  • 100 g pasty guacamole,
  • 50 g tartego sera cheddar,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • czerwona cebula,
  • prażony sezam do posypania,
  • opakowanie Beef Jerky.

Sposób przygotowania:

Na tacosy nałóż pastę z avocado i kawałki awokado, dodaj posiekaną czerwoną cebulkę, tarty ser i prażony sezam. Dodaj do tacos kawałki Beef Jerky i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i kabanosami

Foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i kabanosami
Foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i kabanosami
Foccacia z oliwkami, suszonymi pomidorkami, figami i kabanosami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 470 g (2 szklanki) ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (plus jeszcze trochę na tacę),
  • 7 g (2 łyżeczki) drożdży,
  • 560 g (4 szklanki) mąki chlebowej,
  • włoska foccacia,
  • 200 g dwóch lub trzech rodzajów oliwek bez pestek,
  • cytryna,
  • oliwa z oliwek,
  • 40 g kaparów,
  • 200 g pomidorków cherry,
  • 4 figi,
  • opakowanie kabanosów wołowych High Protein,
  • opakowanie kabanosów drobiowych High Protein,
  • rukola do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj ze sobą w głębokiej misce i owiń ścierką, aby ciasto zaczęło pracować. Co 30 minut zamieszaj ciasto mokrą dłonią, powtórz czynność 3 razy. Gdy ciasto już mocno urośnie, przełóż je na formę wysmarowaną oliwą z oliwek i poczekaj aż znów urośnie.

Różne rodzaje oliwek drobno posiekaj do miski, dodaj do nich sok z cytryny, oliwę z oliwek posiekane kapary i natkę pietruszki. Na foccacię nałóż warstwę "pasty oliwkowej", następnie dodaj pomidory, świeże kawałki fig (potnij na ćwiartki) i kabanosy. Ciasto piecz około 20-25 minut w 220 st. C.

Na koniec dodaj świeże liście rukoli.

Sałatka grecka z grillowanym serem Halloumi i chipsami salami

Sałatka grecka z grillowanym serem Halloumi i chipsami salami
Sałatka grecka z grillowanym serem Halloumi i chipsami salami
Sałatka grecka z grillowanym serem Halloumi i chipsami salami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 50 g drylowanych czarnych oliwek,
  • 50 g drylowanych zielonych oliwek,
  • opakowanie sera halloumi,
  • po sztuce kolorowych papryk,
  • 2 czerwone cebule,
  • 200 g pomidorków cherry,
  • oliwa do podlania,
  • pęczek świeżych ziół: bazylii, kolendry, dymki,
  • sól do smaku,
  • 2 zielone ogórki,
  • cytryna,
  • opakowanie chipsów salami High Protein.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki pokrój w kostkę 1x1 cm, przełóż do miski, dodając świeże zioła, oliwę z oliwek i lekko przemieszaj. Do smaku dodaj cytrynę i sól – odstaw składniki na 1 h, aby się zamarynowały, następnie przełóż na talerz i dodaj chipsy salami High Protein oraz plasterki grillowanego sera.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości