- Sławosz Uznański-Wiśniewski i Peggy Whitson połączyli się z Axiom Space. Polski astronauta podkreślił, że załoga intensywnie pracuje naukowo na ISS. Opowiedział też, że on sam wciąż adaptuje się do warunków mikrograwitacji, które traktuje również jako osobisty eksperyment.
- Podczas transmisji pojawiły się pierogi, które astronauta przygotował samodzielnie przed lotem. Wspomniał, że to dla niego ważny element polskiej tradycji. Jaki farsz wybrał?
- Polak opisał Cupolę jako swoje ulubione miejsce na stacji. To właśnie stamtąd najczęściej podziwia planetę i wykonuje zdjęcia, choć, jak przyznał, wciąż chciałby robić ich więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Misja Axiom-4 na ISS - połączenie z astronautami
W niedzielę, 6 lipca firma Axiom Space nawiązała łączność z uczestnikami misji Ax-4 - Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim i Peggy Whitson. Polak oraz dowódczyni misji znajdowali się wtedy w laboratorium Columbus na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
- To jest naprawdę wspaniałe miejsce, to jest najlepsze laboratorium, jakie mogliśmy sobie wymarzyć - powiedział polski astronauta, podkreślając intensywność działań naukowych na ISS.
- Realizujemy misję, jestem z tego powodu bardzo zadowolony - dodał. Zapytany o badania w mikrograwitacji, przyznał jednak, że początki były trudne.
- Adaptujemy się, coraz lepiej nam to idzie. Zacznie szybciej się teraz poruszamy po ISS - mówił. Zwrócił także uwagę na fizjologiczne aspekty życia na orbicie:
- Cały czas obserwuję moje ciało, to też jest eksperyment - stwierdził.
Polskie pierogi w kosmosie. Jaki rodzaj farszu wybrał Sławosz Uznański-Wiśniewski?
Nietypowym akcentem transmisji było pojawienie się polskiego przysmaku, czyli pierogów. Danie to Uznański-Wiśniewski zabrał ze sobą w kosmos. Dzięki mikrograwitacji pierogi unosiły się swobodnie wokół astronauty.
- Smacznego. Pierogi to polskie danie, jemy je na Boże Narodzenie. Tam, gdzie mieszkałem, a mieszkałem we Francji, Niemczech, Szwajcarii, Anglii i Norwegii, zawsze sam robiłem pierogi - opowiadał Polak . Na ISS przywiózł wersję z kapustą i grzybami.
- To są wegetariańskie pierogi, takie, które jemy na Boże Narodzenie - zaznaczył.
Do polskiego przysmaku astronauta odniósł się również na swoim koncie na X (daw. Twitter).
- Pierogi to bardzo polskie danie. Sam robiłem je dla moich przyjaciół, gdy mieszkałem w Szwajcarii, Francji czy w Niemczech, by podzielić się naszą kulturą. Na #ISS jemy pierogi z kapustą i grzybami, czyli takie, jakie najczęściej je się w święta Bożego Narodzenia - napisał w poście.
Nieziemskie widoki na ISS
Astronauci z misji Ax-4 dokumentują swoją obecność na stacji.
- Robimy bardzo dużo zdjęć, choć nie aż tak dużo, jakbyśmy chcieli - mówił Polak podczas połączenia z Axiom Space. Za swoje ulubione miejsce uznał przeszkloną kopułę Cupola.
- Trudno jest opisać słowami ten wspaniały widok, który z tego miejsca się rozpościera. Staram się tam często być - wyznał Sławosz Uznański-Wiśnewski.
Więcej na tvn24.pl.
Zobacz także:
- "Kosmiczne pierogi" - zaskakująca potrawa na pokładzie ISS. Sławosz: "Smak potrafi przywołać wspomnienia domu"
- Polak poleci w kosmos i zabierze ze sobą... pierogi. "Patriotycznie i kulinarnie"
- Podróże poza Ziemię: Sprawdź, co wiesz o lotach w kosmos! [QUIZ]
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: tvn24.pl, X (daw. Twitter)
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages