"Kosmiczne pierogi" - zaskakująca potrawa na pokładzie ISS. Sławosz: "Smak potrafi przywołać wspomnienia domu"

"Kosmiczne pierogi" - zaskakująca potrawa na pokładzie ISS. Sławosz: "Smak potrafi przywołać wspomnienia domu"
"Kosmiczne pierogi" - zaskakująca potrawa na pokładzie ISS. Sławosz: "Smak potrafi przywołać wspomnienia domu"
Źródło: Getty Images
Misja kosmiczna Ax-4 ze Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim wystartowała w środę, 25 czerwca z Przylądka Canaveral na Florydzie. Polski astronauta zabrał ze sobą coś wyjątkowego - liofilizowane pierogi. Ten tradycyjny polski specjał został specjalnie przygotowany i dostosowany do warunków panujących w kosmosie. Jak powstały "kosmiczne pierogi" i jakie były wyzwania z tym związane? Jak wygląda transport bagażu astronautów na orbitę okołoziemską?
Kluczowe fakty:
  • Spakowanie bagażu astronaucie to wyzwanie, wymaga spełnienia rygorystycznych procedur dotyczących m.in. palności, szczelności i nietoksyczności przedmiotów.
  • Część sprzętu potrzebnego podczas misji IGNIS została wysłana na Międzynarodową Stację Kosmiczną w połowie kwietnia 2025 roku.
  • Misja IGNIS to ważne przedsięwzięcie technologiczne i naukowe dla Polski, które otwiera przed nią drogę do pełnej uczestnictwa w przyszłych misjach kosmicznych.

Polska w kosmosie. Jak przygotować bagaż dla astronauty?

Pakowanie bagażu dla astronauty podczas misji kosmicznej to nie lada wyzwanie. Szczególnie, gdy ta misja odbywa się na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) i każdy gram oraz centymetr sześcienny musi być uzasadniony i zatwierdzony przez międzynarodowe instytucje. Część sprzętu, potrzebnego Sławoszowi Uznańskiemu-Wiśniewskiemu podczas misji IGNIS, została wysłana w kosmos już w połowie kwietnia 2025 roku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Sławosz Uznański
Polak przygotowuje się do lotu w kosmos
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wśród elementów, które znalazły się na ISS wcześniej, są liofilizowane pierogi, tzw. astropierogi, polskie flagi i części do przeprowadzenia dwóch eksperymentów: "Stability of Drugs" i "LeopardISS". Druga część wyposażenia astronauty poleciała na orbitę razem z nim w środę, 25 czerwca.

- To nie jest zwykły turystyczny lot, jak samolotem. W tej misji chodzi nie tylko o to, by bezpiecznie wysłać człowieka w kosmos. Ale też, by wykonał tam coś nowatorskiego - powiedziała w rozmowie z PAP kierownik misji IGNIS z polskiej strony, dr Aleksandra Bukała z POLSA.

Niektóre przedmioty, które planowano zabrać na ISS, nie przeszły procedur bezpieczeństwa. Przykładowo, niebieski barwnik, który miał być użyty w jednym z pokazów edukacyjnych, został zakazany. Zamiast tego użyta zostanie kawa. 

Astropierogi - czym są?

Polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski zabrał na Międzynarodową Stację Kosmiczną liofilizowane pierogi, które zostały przygotowane specjalnie na tę okazję. Produkcja tego typu żywności trwała kilka miesięcy i musiała być dostosowana do warunków kosmicznej przestrzeni. 

- Kiedy dowiedziałem się, że mam możliwość zabrania czegoś polskiego w kosmos, pierogi były naturalnym wyborem. To potrawa, którą wszyscy na świecie kojarzą z Polską i której smak potrafi przywołać wspomnienia z domu – zaznaczył polski astronauta w lutym podczas konferencji w Kielcach.

Największym wyzwaniem w produkcji była liofilizacja ciasta. To proces zamrażania produktu, po którym następuje usunięcie wody w procesie sublimacji, co zachodzi w warunkach obniżonego ciśnienia. Dzięki temu masa produktu jest znacznie mniejsza, co ma znaczenie ze względu na koszty transportu na orbitę. 

Laura Godek z firmy odpowiedzialnej za produkcję "kosmicznych pierogów", wyjaśniła, że z powodu mikrograwitacji na ISS, sposób spożycia pierogów musiał zostać dostosowany do warunków kosmicznych. - Pierogi, po nawodnieniu, pływają w bulionie. Astronauci wypijają bulion przez słomkę, a następnie wyjadają pierogi z opakowania - tłumaczyła kilka miesięcy temu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości