- Spakowanie bagażu astronaucie to wyzwanie, wymaga spełnienia rygorystycznych procedur dotyczących m.in. palności, szczelności i nietoksyczności przedmiotów.
- Część sprzętu potrzebnego podczas misji IGNIS została wysłana na Międzynarodową Stację Kosmiczną w połowie kwietnia 2025 roku.
- Misja IGNIS to ważne przedsięwzięcie technologiczne i naukowe dla Polski, które otwiera przed nią drogę do pełnej uczestnictwa w przyszłych misjach kosmicznych.
Polska w kosmosie. Jak przygotować bagaż dla astronauty?
Pakowanie bagażu dla astronauty podczas misji kosmicznej to nie lada wyzwanie. Szczególnie, gdy ta misja odbywa się na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) i każdy gram oraz centymetr sześcienny musi być uzasadniony i zatwierdzony przez międzynarodowe instytucje. Część sprzętu, potrzebnego Sławoszowi Uznańskiemu-Wiśniewskiemu podczas misji IGNIS, została wysłana w kosmos już w połowie kwietnia 2025 roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.
Wśród elementów, które znalazły się na ISS wcześniej, są liofilizowane pierogi, tzw. astropierogi, polskie flagi i części do przeprowadzenia dwóch eksperymentów: "Stability of Drugs" i "LeopardISS". Druga część wyposażenia astronauty poleciała na orbitę razem z nim w środę, 25 czerwca.
- To nie jest zwykły turystyczny lot, jak samolotem. W tej misji chodzi nie tylko o to, by bezpiecznie wysłać człowieka w kosmos. Ale też, by wykonał tam coś nowatorskiego - powiedziała w rozmowie z PAP kierownik misji IGNIS z polskiej strony, dr Aleksandra Bukała z POLSA.
Niektóre przedmioty, które planowano zabrać na ISS, nie przeszły procedur bezpieczeństwa. Przykładowo, niebieski barwnik, który miał być użyty w jednym z pokazów edukacyjnych, został zakazany. Zamiast tego użyta zostanie kawa.
Astropierogi - czym są?
Polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski zabrał na Międzynarodową Stację Kosmiczną liofilizowane pierogi, które zostały przygotowane specjalnie na tę okazję. Produkcja tego typu żywności trwała kilka miesięcy i musiała być dostosowana do warunków kosmicznej przestrzeni.
- Kiedy dowiedziałem się, że mam możliwość zabrania czegoś polskiego w kosmos, pierogi były naturalnym wyborem. To potrawa, którą wszyscy na świecie kojarzą z Polską i której smak potrafi przywołać wspomnienia z domu – zaznaczył polski astronauta w lutym podczas konferencji w Kielcach.
Największym wyzwaniem w produkcji była liofilizacja ciasta. To proces zamrażania produktu, po którym następuje usunięcie wody w procesie sublimacji, co zachodzi w warunkach obniżonego ciśnienia. Dzięki temu masa produktu jest znacznie mniejsza, co ma znaczenie ze względu na koszty transportu na orbitę.
Laura Godek z firmy odpowiedzialnej za produkcję "kosmicznych pierogów", wyjaśniła, że z powodu mikrograwitacji na ISS, sposób spożycia pierogów musiał zostać dostosowany do warunków kosmicznych. - Pierogi, po nawodnieniu, pływają w bulionie. Astronauci wypijają bulion przez słomkę, a następnie wyjadają pierogi z opakowania - tłumaczyła kilka miesięcy temu.
Zobacz także:
- Podróże poza Ziemię: Sprawdź, co wiesz o lotach w kosmos! [QUIZ]
- Nie tylko Sławosz Uznański-Wiśniewski. Oto Polki, które podbijają kosmos. "Mierzymy bardzo wysoko"
- UFO w Emilcinie? "To było szalenie wiarygodne"
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images