Oto najlepszy street food na świecie. Na liście jedno danie z Polski

street food
Oto najlepszy street food na świecie. Na liście jedno danie z Polski
Źródło: Oleh_Slobodeniuk/Getty Images

Przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszego jedzenia ulicznego na świecie. W zestawieniu top 50 znalazła się polska potrawa. Z czego możemy być dumni? Które miejsce zajęła? Oto szczegóły zestawienia.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Street food – smaki świata na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Najlepszy street food na świecie - ranking Taste Atlas

Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony street foodowi, czyli potrawom sprzedawanym na ulicy lub w innych miejscach publicznych np. na targach czy bazarach.

Co ciekawe, pierwsze miejsce nie zajął kebab, który jest ochoczo spożywany w różnych zakątkach świata, a garantita. To popularne algierskie ciasto robione z mąki z ciecierzycy, oleju, przypraw i wody. Na drugiej pozycji znalazły się chińskie pierożki guotie. Zazwyczaj wypełnione są one mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, szczypiorkiem, imbirem, winem ryżowym i olejem sezamowym. Podium zamknęło indonezyjskie danie siomay. Składa się ono z gotowanych na parze stożkowatych pierożków rybnych.

Kolejne pozycje w zestawieniu zajęły:

  • birria tacos (quesabirria) - połączenie tradycyjnego meksykańskiego gulaszu mięsnego z quesadillas,
  • parotta - indyjski warstwowy chleb,
  • amritsari kulcha - indysjki chleb nadziewany ziemniakami, cebulą, twarogiem i przyprawami,
  • ohn no khao swè - makaron z mlekiem kokosowym (Mjanma),
  • meksykańskie tacos,
  •  shawarma - bliskowschodnia potrawa mięsna.

Polskie pierogi docenione w światowym rankingu

W top 50 najlepszego jedzenia ulicznego na świecie znalazły się też polskie pierogi. Choć zajęły one dopiero 28. lokatę, to mamy powód do dumy.

"To dawne danie chłopskie przekształciło się w jedną z ulubionych potraw Polaków. Każda rodzina ma swoją własną wersję nadzienia do pierogów, a składniki, których można użyć, są ograniczone jedynie wyobraźnią kucharza. Mogą być one słodkie, pikantne lub wytrawne" - napisali autorzy przewodnika Taste Atlas.

Poniżej pełen ranking:

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości