Letnia kuchnia na słodko. Przepisy na pierogi i knedle z sezonowymi owocami

Pierogi z owocami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na pierogi owocowe
Sezon na pierogi owocowe
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy może być coś lepszego latem niż talerz pełen owocowych pierogów? Gdy maliny, truskawki i morele osiągają pełnię smaku, warto wykorzystać je w klasycznych, ale odświeżonych wersjach słodkich deserów. Przepisy na nie zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.

Kucharka przyrządziła pierogi z malinami i serkiem mascarpone, pierogi z truskawkami, knedle z morelami, a także kluski leniwe z owocami. Przepisy poniżej.

Pierogi z malinami i serkiem mascarpone

Pierogi z malinami i serkiem mascarpone
Pierogi z malinami i serkiem mascarpone
Pierogi z malinami i serkiem mascarpone
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto (na 20 sztuk):

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 15 g masła,
  • jajko,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 150 g malin,
  • 50 g (pół tabliczki) czekolady (biała lub mleczna),
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 50 g (pół tabliczki) białej czekolady.

Przygotowanie:

Mąkę z solą i kakao przesiewamy do miski. W rondelku z gorącą wodą roztapiamy masło, wlewamy je do ciasta i na koniec dodajemy roztrzepane jajko. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie nam się kleiło do rąk. Gdyby jednak opornie odchodziło od palców, należy podsypać blat mąką i dodać do czasu wyrabiania kolejne 2 minuty. Ciasto odstawiamy na 15 minut, żeby się troszkę zrelaksowało.

Farsz: W misce mieszamy maliny, startą czekoladę i łyżkę mąki ziemniaczanej, do uzyskania jednolitej, w miarę gęstej masy.

Krem: W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyjmujemy naczynie żaroodporne, w którym umieścimy połamaną na kostki czekoladę i roztopimy ją w kąpieli wodnej. Krem przekładamy z garnka do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym przy użyciu szklanki wycinamy z nich kółka. Na jedną połowę pieroga nakładamy łyżeczkę farszu, po czym szczelnie zamykamy jego końce. Aby nadać pierogom kształt muszli, możemy użyć widelca do uciskania końców. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi partiami, po 5 sztuk na każdą. Gotujemy je ok. 2 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i kładziemy na talerzu. Podajemy z kremem.

Pierogi z truskawkami 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła,
  • 300 ml gorącej wody,
  • łyżeczka miałkiej soli.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 50 g cukru brązowego.

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę na blat. W garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej masło i sól. Cienką strużką wlewamy wodę do mąki, cały czas starając się zagniatać ciasto. Możemy posłużyć się łyżką, jeśli woda będzie za ciepła. Kiedy temperatura na to pozwoli, zaczynamy zagniatać ciasto rękoma – robimy to energicznie i do momentu, aż będzie gładkie.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy w cienki placek. Od szklanki wycinamy kółeczka. Na ich środek wykładamy farsz, a następnie szczelnie zlepiamy, a na brzegach robimy ozdobną "firankę". Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju, by pierogi się nie skleiły). Gotujemy ok. 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle z morelami

Knedle z morelami
Knedle z morelami
Knedle z morelami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto:

  • 500 g mielonego tłustego lub półtłustego twarogu (w kostkach, śmietankowy nie z wiaderka),
  • 270 g mąki pszennej + do podsypywania,
  • 2 jajka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na wypełnienie:

  • 16 małych dojrzałych moreli (lekko twardych),
  • 16 kostek cukru lub łyżeczek cukru pudru.

Składniki na posypka:

  • 150 g suchej bułki tartej,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Masło ubijamy krótko z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po jajku (po każdym chwilę mieszamy) oraz zmielony ser. Na końcu wsypujemy mąkę, sól i wanilię, a potem chwilę wyrabiamy. Ciasto będzie dosyć mocno klejące. Rozpłaszczamy je, nakrywamy folią i przekładamy do lodówki na minimum 40 minut (ciasto można zrobić nawet dzień wcześniej).

Na patelni rozpuszczamy masło. Kiedy pojawią się bąbelki, wsypujemy bułkę tartą, i wciąż mieszając smażymy tak długo, aż ładnie się zarumieni (uwaga, bo błyskawicznie się przypala!). Bułkę przekładamy do miseczki i mieszamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Odstawiamy.

Umyte morele lekko nacinamy (nie rozcinamy owocu do końca!), rozchylamy połówki i ostrożnie wyjmujemy pestkę. W puste miejsce wkładamy kostkę cukru (lub łyżeczkę cukru pudru) i dociskamy brzegi (owoc się zamknie). Nie trzymamy owoców z cukrem zbyt długo, bo zaczną puszczać sok. 

Schłodzone ciasto dzielimy na 16 części (lub odrywamy po kawałku porcję) i na blacie lekko podsypanym mąką rozpłaszczamy na okrągły placuszek (średnica ok 10-12 cm). Na środku umieszczamy morelę i zamykamy ją w cieście zaklejając dokładnie brzeg (formujemy kulę trochę tak, jak lepi się śnieżki). Ulepione knedle odkładamy na talerz (lekko oprószony mąką) i najlepiej na czas zagotowania wody chowamy do lodówki. 

W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Knedle gotujemy partiami - po 4-5 sztuk, pilnując, aby nie przywarły do dna i nie skleiły się. Od momentu włożenia knedla do wrzącej wody gotujemy je przez 8-10 minut.

Kluski leniwe z owocami

Kluski leniwe z owocami
Kluski leniwe z owocami
Kluski leniwe z owocami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • duże jajko,
  • szczypta soli,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej w równych proporcjach).

Dodatki:

  • roztopione masło,
  • ok. 350 g gęstej śmietany 18%,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier biały + opcjonalnie brązowy,
  • 200 g mrożonych mieszanych owoców (lub z domowych przetworów),
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • cynamon.

Przygotowanie:

Twaróg wkładamy do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić – wystarczy wymieszać z jajkiem. Na stolnicę wysypujemy 2 łyżki mąki pszennej, wykładamy ser z jajkiem, na wierzch przesiewamy mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).

Zagniatamy szybko składniki, łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczamy go szerokim nożem i kroimy ukośnie na kawałki. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wkładamy kluski. Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz.

Śmietanę mieszamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem (ilość do smaku, ok. 3 łyżek). Owoce wkładamy do rondelka lub garnka i podgrzewamy, aż się rozmrożą - w międzyczasie 1-2 razy mieszamy. Na koniec mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są bardzo kwaśne, dosładzamy je. Kluski wykładamy na talerze, skrapiamy roztopionym masłem, posypujemy brązowym lub białym cukrem i - jeśli lubimy - cynamonem, a potem polewamy śmietaną i sosem owocowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości