Kucharka przyrządziła pierogi z malinami i serkiem mascarpone, pierogi z truskawkami, knedle z morelami, a także kluski leniwe z owocami. Przepisy poniżej.
Pierogi z malinami i serkiem mascarpone
Składniki na ciasto (na 20 sztuk):
- 150 g mąki pszennej,
- 100 ml gorącej wody,
- 15 g masła,
- jajko,
- 2-3 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 150 g malin,
- 50 g (pół tabliczki) czekolady (biała lub mleczna),
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 50 g (pół tabliczki) białej czekolady.
Przygotowanie:
Mąkę z solą i kakao przesiewamy do miski. W rondelku z gorącą wodą roztapiamy masło, wlewamy je do ciasta i na koniec dodajemy roztrzepane jajko. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie nam się kleiło do rąk. Gdyby jednak opornie odchodziło od palców, należy podsypać blat mąką i dodać do czasu wyrabiania kolejne 2 minuty. Ciasto odstawiamy na 15 minut, żeby się troszkę zrelaksowało.
Farsz: W misce mieszamy maliny, startą czekoladę i łyżkę mąki ziemniaczanej, do uzyskania jednolitej, w miarę gęstej masy.
Krem: W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyjmujemy naczynie żaroodporne, w którym umieścimy połamaną na kostki czekoladę i roztopimy ją w kąpieli wodnej. Krem przekładamy z garnka do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym przy użyciu szklanki wycinamy z nich kółka. Na jedną połowę pieroga nakładamy łyżeczkę farszu, po czym szczelnie zamykamy jego końce. Aby nadać pierogom kształt muszli, możemy użyć widelca do uciskania końców. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi partiami, po 5 sztuk na każdą. Gotujemy je ok. 2 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i kładziemy na talerzu. Podajemy z kremem.
Pierogi z truskawkami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 łyżki masła,
- 300 ml gorącej wody,
- łyżeczka miałkiej soli.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg truskawek,
- 50 g cukru brązowego.
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę na blat. W garnku podgrzewamy wodę, rozpuszczamy w niej masło i sól. Cienką strużką wlewamy wodę do mąki, cały czas starając się zagniatać ciasto. Możemy posłużyć się łyżką, jeśli woda będzie za ciepła. Kiedy temperatura na to pozwoli, zaczynamy zagniatać ciasto rękoma – robimy to energicznie i do momentu, aż będzie gładkie.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy w cienki placek. Od szklanki wycinamy kółeczka. Na ich środek wykładamy farsz, a następnie szczelnie zlepiamy, a na brzegach robimy ozdobną "firankę". Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju, by pierogi się nie skleiły). Gotujemy ok. 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Knedle z morelami
Składniki na ciasto:
- 500 g mielonego tłustego lub półtłustego twarogu (w kostkach, śmietankowy nie z wiaderka),
- 270 g mąki pszennej + do podsypywania,
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Składniki na wypełnienie:
- 16 małych dojrzałych moreli (lekko twardych),
- 16 kostek cukru lub łyżeczek cukru pudru.
Składniki na posypka:
- 150 g suchej bułki tartej,
- 60 g masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Masło ubijamy krótko z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po jajku (po każdym chwilę mieszamy) oraz zmielony ser. Na końcu wsypujemy mąkę, sól i wanilię, a potem chwilę wyrabiamy. Ciasto będzie dosyć mocno klejące. Rozpłaszczamy je, nakrywamy folią i przekładamy do lodówki na minimum 40 minut (ciasto można zrobić nawet dzień wcześniej).
Na patelni rozpuszczamy masło. Kiedy pojawią się bąbelki, wsypujemy bułkę tartą, i wciąż mieszając smażymy tak długo, aż ładnie się zarumieni (uwaga, bo błyskawicznie się przypala!). Bułkę przekładamy do miseczki i mieszamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Odstawiamy.
Umyte morele lekko nacinamy (nie rozcinamy owocu do końca!), rozchylamy połówki i ostrożnie wyjmujemy pestkę. W puste miejsce wkładamy kostkę cukru (lub łyżeczkę cukru pudru) i dociskamy brzegi (owoc się zamknie). Nie trzymamy owoców z cukrem zbyt długo, bo zaczną puszczać sok.
Schłodzone ciasto dzielimy na 16 części (lub odrywamy po kawałku porcję) i na blacie lekko podsypanym mąką rozpłaszczamy na okrągły placuszek (średnica ok 10-12 cm). Na środku umieszczamy morelę i zamykamy ją w cieście zaklejając dokładnie brzeg (formujemy kulę trochę tak, jak lepi się śnieżki). Ulepione knedle odkładamy na talerz (lekko oprószony mąką) i najlepiej na czas zagotowania wody chowamy do lodówki.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Knedle gotujemy partiami - po 4-5 sztuk, pilnując, aby nie przywarły do dna i nie skleiły się. Od momentu włożenia knedla do wrzącej wody gotujemy je przez 8-10 minut.
Kluski leniwe z owocami
Składniki:
- 500 g tłustego twarogu,
- duże jajko,
- szczypta soli,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej w równych proporcjach).
Dodatki:
- roztopione masło,
- ok. 350 g gęstej śmietany 18%,
- cukier wanilinowy,
- cukier biały + opcjonalnie brązowy,
- 200 g mrożonych mieszanych owoców (lub z domowych przetworów),
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- cynamon.
Przygotowanie:
Twaróg wkładamy do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić – wystarczy wymieszać z jajkiem. Na stolnicę wysypujemy 2 łyżki mąki pszennej, wykładamy ser z jajkiem, na wierzch przesiewamy mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).
Zagniatamy szybko składniki, łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczamy go szerokim nożem i kroimy ukośnie na kawałki. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wkładamy kluski. Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz.
Śmietanę mieszamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem (ilość do smaku, ok. 3 łyżek). Owoce wkładamy do rondelka lub garnka i podgrzewamy, aż się rozmrożą - w międzyczasie 1-2 razy mieszamy. Na koniec mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są bardzo kwaśne, dosładzamy je. Kluski wykładamy na talerze, skrapiamy roztopionym masłem, posypujemy brązowym lub białym cukrem i - jeśli lubimy - cynamonem, a potem polewamy śmietaną i sosem owocowym.
Zobacz także:
- Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy
- Pierogi w trzech pysznych odsłonach według przepisów Ani Karwan. Twoja rodzina je pokocha
- Pomysł na obiad: knedle z morelami, kruszonką i śmietaną
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News