Halibut smażony, ogórki zielone z mango
Składniki:
3 filety z halibuta
2 sztuki mango
1 marakuja
4 zielone ogórki
200 ml naturalnego jogurtu
sok z cytryny
olej
kiełki zielonego groszku
świeża mięta
świeża czerwona bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mango obieramy i miksujemy z sokiem z cytryny. Dodajemy marakuję. Ogórka kroimy na połówki, wyjmujemy środki a pozostałą część kroimy w grubsze plastry. Połowę ogórka mieszamy z jogurtem i olejem, miętą świeżą. Halibuta oprószamy solą, pieprzem, na pergamin dodajemy kilka kropel oleju i smażymy halibuta. Usmażoną rybę kładziemy na ogórkach w jogurcie, kiełki groszku mieszamy z pozostałym ogórkiem, jeszcze sos z mango, czerwona bazylia i danie jak z bajki.
Podudzie z indyka na miękko, sałatka z arbuza
Składniki:
2 podudzia z indyka
mielona kolendra
mielona gorczyca
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
mielony kminek
olej
Przygotowanie:
Indyka oprószamy odważnie przyprawami, odstawiamy niech nabiera mocy. Najlepiej na noc. Zamarynowanego wstawiamy do rondla, zalewamy olejem i gotujemy/dusimy ok. 2 godzin. Kiedy mięso będzie miękkie, obsmażamy na złoty kolor na patelni.
Składniki:
1 arbuz
3 dojrzałe awokado
2 pęczki rzodkiewki
1 seler naciowy
1 pęczek młodych buraków od botwinki
1 opakowanie szpinaku baby
Przygotowanie:
Arbuza pozbywamy pestek i rwiemy na kawałki, podobnie postępujemy z dojrzałym avocado. Dodajemy rzodkiewki, plasterki buraka młodego, seler naciowy. Sok z cytryny, olej, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy, aby smaki dobrze się połączyły.
Knedle z morelami, kruszonką i śmietaną
Składniki:
300 ml wody
30 ml oleju
250 g mąki
2 jaja
sól
20 świeżych moreli
cukier trzcinowy w kostkach
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z olejem i szczyptą soli. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, zaparzamy ją i odstawiamy, następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając, powstałe ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy. Na każdej porcji kładziemy morelę bez pestki, ale z kostką cukru trzcinowego. Zamykamy. Powstaje okrągłe kule gotujemy do miękkości.
Składniki:
200 g orzechów włoskich
200 g cukru
100 g masła
50 g mąki
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Orzechy siekamy, łączymy z masłem, cukrem, mąką i wysypujemy na papier pergaminowy. Pieczemy na złoty kolor. Knedle podajemy posypane kruszonką i z kwaśną śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN