Materiał promocyjny

Jak odświeżyć wielkanocne menu? Podaj swoim gościom zupę chrzanową i babę majonezową

Zupa chrzanowa i babka majonezowa
Nowoczesne wielkanocne menu
Źródło: mat. prasowe
Wielkanoc, tak jak każde święta ma swój niepowtarzalny wyjątkowy klimat. Na atmosferę tego szczególnego czasu składa się wiele elementów, ale jednym z nich z pewnością jest… smak. W wielu domach receptury tradycyjnych świątecznych dań przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale często zdarza się też, że chcemy gości zaskoczyć jakimś nowym, popisowym daniem. Taki mariaż tradycji i nowoczesności to fantastyczny sposób na odświeżenie wielkanocnego menu. Tylko… Jakie dania wybrać? Sprawdźcie nasze propozycje!

Zupa chrzanowa z jajkiem

Chrzan to dodatek, który mocno kojarzy się z Wielkanocą. Nic dziwnego - towarzyszy większości dań, które pojawią się świątecznym stole. Skoro jednak tak mocno wpisuje się w naszą tradycję, warto zrobić z niego bohatera, a nie jedynie składnik, który podbija smak potrawy. Jak to zrobić? To banalnie proste. Podaj swoim gościom wielkanocną zupę chrzanową.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • ½ kg kości wędzonych ze schabu,
    • 1 marchewka,
      • 1/4 średniego selera,
        • 2l wody,
          • 3 liście laurowe,
            • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
              • 2 słoiczki Mosso Chrzanu Delikatesowego,
                • 300ml kwaśnej śmietany 18%,
                  • 2 łyżki mąki,
                    • 3 ząbki czosnku,
                      • ½ kg białej surowej kiełbasy,
                        • 3 jajka ugotowane na twardo,
                          • sól, pieprz, cukier, majeranek do smaku.

                            Sposób przygotowania:

                            Do garnka z wodą włóż kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posól i gotuj, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnij. Do wywaru dodaj Chrzan Delikatesowy Mosso i śmietanę połączoną z mąką.

                            Białą kiełbasę podsmaż na patelni na złoty kolor, przykryj pokrywką i podduś 10 minut. Następnie pokrój w cząstki i dodać do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.

                            Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Można również dodać mięso z obranych kości wędzonych.

                            e-book "Wielkanoc pełna miłości i smaku"
                            e-book "Wielkanoc pełna miłości i smaku"

                            Babka majonezowa

                            Dodatek majonezu do dań słodkich może wydawać się zaskakujący, choć przepis na babę majonezową cieszy się uznaniem kucharzy już od wielu lat. Warto pamiętać, że dobrej jakości majonez składa się głównie z oleju i żółtej jaj jaj oraz przypraw – to właściwie te same składniki, które zwyczajowo dodajemy do ciast, nie jest więc to dodatek tak zaskakujący, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Mosso Majonez Napoleoński, dzięki unikalnym proporcjom składników, nie rozwarstwia się w wysokiej temperaturze, nadając ciastom wyjątkową puszystość i wilgotność, jednocześnie podkreślając ich smak.

                            Nie bez znaczenia są także składniki wykorzystywane w produkcji - Mosso Majonez Napoleoński zawiera olej rzepakowy pozyskiwany metodą tradycyjną, bez ekstrakcji chemicznej. Warto podkreślić, że wpływa to nie tylko na smak majonezu, ale także na jego właściwości zdrowotnie: ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które znane są z tego, że pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Mosso Olej Mazowiecki zawiera także cenne dla organizmu człowieka witaminy E i K.”

                            Składniki:

                            • 120g mąki pszennej,
                              • 120g mąki ziemniaczanej,
                                • 200g cukru,
                                  • 16g cukru wanilinowego,
                                    • 4 jajka,
                                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                                        • 220g Mosso Majonezu Napoleońskiego,
                                          • masło i bułka tarta do wysmarowania formy.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito, wymieszaj. Oddziel żółtka od białek.

                                            Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj Majonez Napoleoński Mosso i ucieraj na puszystą masę.

                                            Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

                                            Białka ubij na sztywną pianę, następnie delikatnie połącz łopatką z masą mączno-jajeczną.

                                            Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki.

                                            Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do suchego patyczka).

                                            Więcej przepisów na wyjątkowe wielkanocne dania znajdziesz w naszym e-booku „Wielkanoc pełna miłości i smaku”. Możesz pobrać go już teraz.

                                            e-book "Wielkanoc pełna miłości i smaku"
                                            e-book "Wielkanoc pełna miłości i smaku"

                                            Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                            Materiał promocyjny
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości