Oczekujesz gości, wyprawiasz obiad z okazji urodzin, imienin, a może planujesz obiad we dwoje? Szczególne okazje warto podkreślić ciekawym daniem, które nada charakter bardziej oficjalny nawet drobnej okazji. Wykwintny obiad nie musi kojarzyć się ze skomplikowanymi i pracochłonnymi przepisami, które wymagają nie lada umiejętności kulinarnych. Przyjęcie nabierze smaku i aromatu, jeśli postawisz na produkty sezonowe.
Pomysł na wykwintny obiad
Przyjęcie nabierze smaku i aromatu, jeśli postawisz na produkty sezonowe. Każda pora roku oferuje prawdziwe bogactwo warzyw i owoców, które posłużą do przygotowania wyjątkowego obiadu. Jesień i początek zimy to czas grzybów i dyni. Wiosną mamy nowalijki, a latem chrupiące szparagi. Postaw na produkty sprawdzone i proste, a właściwie potraktowane oddadzą swój smak i zapach.
Wykwintny obiad wegetariański
Przystawka: placuszki z batatów
· 2 bataty,
· 1 cebula drobno posiekana,
· 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
· 3 jajka,
· 5 łyżek mąki pszennej,
· odrobina wody,
· pół łyżeczki papryki słodkiej,
· szczypta kurkumy.
Bataty zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj cebulę, czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Zamieszaj masę, jeśli jest zbyt gęsta, wlej odrobinę wody. Następnie formuj placuszki i smaż na dobrze rozgrzanej patelni na złocisty kolor.
Placuszki możesz podać same lub z dodatkiem bazylii, pomidora albo śmietany kremówki.
Zupa: krem dyniowo orzechowy
· 1 litr bulionu warzywnego,
· 1 średnia wydrążona dynia pokrojona w kostkę,
· 1 cebula pokrojona pióra,
· 2 ząbki czosnku posiekane na drobno,
· 1 łyżka słodkiej papryki,
· szczypta suszonego imbiru i kurkumy,
· 100 ml śmietany 18%,
· 3 łyżki masła orzechowego naturalnego lub eko,
· garść pestek dyni i słonecznika.
Cebulę, czosnek i kostki dyni podsmaż około 5 min na małym ogniu. Przełóż wszystko do garnka i dolej bulion. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem do miękkości dyni (około godziny). Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Przed podaniem dodaj do każdej miseczki pół łyżki masła orzechowego i posyp pestkami. Podawaj od razu.
Danie główne: pieczone bataty z pesto
· 4 bataty,
· 160 g sera feta półtłustego,
· 2 granaty,
· sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Pesto:
· 100g bazylii,
· garść orzechów nerkowca,
· 2 ząbki czosnku,
· 4 suszone pomidory,
· 1 łyżka soku z cytryny.
Składniki na pesto włóż do naczynia i zblenduj na gładką masę. Bataty pokrój na grube dwucentymetrowe plastry. Posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem, następnie włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz około godziny w temperaturze 200 stopni. Gotowe bataty wyjmij i jeszcze gorące posmaruj pesto i posyp pokruszonym serem feta i ziarnami granatu. Podawaj od razu.
Szybki wykwintny obiad
Propozycja dla osób, które chcą podać coś pysznego, ale nie mają czasu na przygotowania. Dobrym wyjściem będą dania, które robią się same, a my musimy w nie włożyć minimum wysiłku. Wbrew pozorom pieczony schab to potrawa, która wymaga od nas jedynie zamarynowania i wstawienia do piekarnika. Najprostszym rozwiązaniem jest natarcie 1 kg schabu mieszanką oleju, posiekanego czosnku i marynaty do mięs pieczonych, a następnie wstawienie mięsa w rękawie do piekarnika na 1,5 godz w temperaturze 180 stopni. Dzięki pieczeniu schabu szczelnie zamkniętego, przygotowane mięso będzie soczyste i aromatyczne. Sok, który z niego wypłynie podczas pieczenia, będzie fantastycznym sosem, którym możesz polać ziemniaki lub kaszę.
Pyszny wykwintny obiad - okazje
Wykwintny obiad najczęściej przygotowujemy ze specjalnego powodu. Obiad niedzielny, obiad we dwoje to okazje , dzięki którym możemy pokusić się o wyszukane przepisy. Wykwintny obiad urodzinowy lub obiad imieninowy to możliwość zaprezentowania naszych umiejętności kulinarnych większemu gronu. Warto przygotować wówczas coś, czego nie jemy na co dzień, aby zaskoczyć naszych gości, ale też sprawić im kulinarną przyjemność.
Przystawka: sałatka mango z burakiem
· 2 duże ugotowane buraki,
· 1 dojrzałe mango,
· nasiona z połowy granatu,
· garść każdej z sałat: rukola, roszponka, lodowa,
· garść szpinaku,
· 100 g sera feta,
· łyżeczka pestek: słonecznika, dyni, migdałów,
· 2 łyżki kiełków warzyw,
· 1 łyżka oliwy lnianej.
Buraki pokrój w plastry, mango w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, na koniec skrop oliwą. Odstaw do lodówki na godzinę.
Danie główne: tarta francuska
· 1 duży płat ciasta francuskiego,
· 400 g kurek,
· 3 garści rukoli,
· 2 garści szpinaku,
· pół szklanki orzechów nerkowca,
· gałązki rozmarynu,
· 3 żółtka,
· 3 łyżki masła,
· 1 łyżka mąki pszennej,
· 50 g tartego parmezanu.
Ciasto ułóż w formie do tarty i zapiekaj je przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na patelni podsmaż kurki na maśle, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem 5 minut, aż delikatnie zmiękną. Powstały sos z kurek zagęść mąką i jajkami. Przełóż kurki i sos na podpieczone ciasto, zetrzyj na tarce ser, ułóż gałązki rozmarynu i zapiekaj przez 15 minut. Przed podaniem wierzch tarty posyp rukolą i orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. SolStock/Getty Images