Materiał promocyjny

Tanie dania mięsne i w dodatku w duchu zero waste. Oto przepisy Davida Gaboriauda

David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN
Tanie dania mięsne i w dodatku w duchu zero waste. Oto przepisy Davida Gaboriauda
Źródło: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN
Podroby doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe. Udowodnił to David Gaboriaud, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował żołądki drobiowe z cebulką, kurze serce "en persillade" oraz parfait z wątróbki drobiowej. Te potrawy nie tylko mało kosztują, ale także są pyszne i wykonane w duchu zero waste. Oto przepisy.

Żołądki drobiowe z cebulką, podane ze smażonymi ziemniakami

Składniki:

  • 400 g drobiowych żołądków,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu lub rosołu,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 20 g masła,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypiorek drobno posiekany,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone żołądki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek - w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę. Na maśle i 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę, dopraw ją solą. Dodaj żołądki, podsmaż z cebulką parę minut ze wszystkich stron, dopraw solą. Dodaj kumin, liście laurowe oraz czosnek i podsmaż całość jeszcze około minutę. Następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godziny, aż żołądki będą miękkie. W tym czasie podsmaż pokrojone ziemniaki na 2 łyżkach oliwy, regularnie mieszając. Dopraw solą i duś pod przykryciem do miękkości, dopraw wędzoną papryką. Odstaw. Serwuj gotowe żołądki posypane szczypiorkiem z ziemniakami.

Kurze serce "en persillade", czyli z masłem czosnkowo-pietruszkowym podane na grzance

Składniki:

  • 400 g kurzych serc,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • 40 g masła,
  • 1,5-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 kromki pieczywa pszenno-żytni na zakwasie,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone kurze serca włóż na rozgrzanej patelni na oleju. Podsmaż na dużym ogniu kilka minut, regularnie je odwracając. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj ocet i musztardę, i zredukuj. Dodaj czosnek i natkę pietruszki, wymieszaj i od razu zdejmij z patelni. Serwuj ze świeżym lub grillowanym pieczywem.

Parfait z wątróbki drobiowej

Składniki:

  • 500 g kurzych wątróbek,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 350 ml białego wytrawnego wina lub bulionu,
  • 2 łyżki Porto,
  • 2 szczypty soli,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 gałązki tymianku,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypiorek drobno posiekany,
  • bagietka lub brioche.

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wino lub bulion wraz z liśćmi laurowymi i tymiankiem. Dodaj kurze wątróbki i od ponownego wrzenia gotuj 3 minuty. Zdejmij wątróbki z ognia i odstaw do ostygnięcia. Wątróbki muszą być różowe, ale nie krwiste. Zachowaj wino lub bulion.

Do kielicha blendera włóż ostudzone wątróbki, dodaj 4 łyżki wina lub bulionu oraz miękkie masło. Dodaj Porto, sól, pieprz i cukier. Miksuj na gładką masę. Jeżeli masa będzie za gęsta, dolej trochę bulionu. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Przełóż masę do słoika lub do mini foremki. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Serwuj z grillowanymi kromkami brioche lub świeżą bagietką.

Europejski drób
Europejski drób
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości