Żołądki drobiowe z cebulką, podane ze smażonymi ziemniakami
Składniki:
- 400 g drobiowych żołądków,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu lub rosołu,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1,5 kg ziemniaków,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- 20 g masła,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypiorek drobno posiekany,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone żołądki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek - w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę. Na maśle i 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę, dopraw ją solą. Dodaj żołądki, podsmaż z cebulką parę minut ze wszystkich stron, dopraw solą. Dodaj kumin, liście laurowe oraz czosnek i podsmaż całość jeszcze około minutę. Następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godziny, aż żołądki będą miękkie. W tym czasie podsmaż pokrojone ziemniaki na 2 łyżkach oliwy, regularnie mieszając. Dopraw solą i duś pod przykryciem do miękkości, dopraw wędzoną papryką. Odstaw. Serwuj gotowe żołądki posypane szczypiorkiem z ziemniakami.
Kurze serce "en persillade", czyli z masłem czosnkowo-pietruszkowym podane na grzance
Składniki:
- 400 g kurzych serc,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- łyżka musztardy francuskiej,
- 40 g masła,
- 1,5-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego,
- 4 kromki pieczywa pszenno-żytni na zakwasie,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone kurze serca włóż na rozgrzanej patelni na oleju. Podsmaż na dużym ogniu kilka minut, regularnie je odwracając. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj ocet i musztardę, i zredukuj. Dodaj czosnek i natkę pietruszki, wymieszaj i od razu zdejmij z patelni. Serwuj ze świeżym lub grillowanym pieczywem.
Parfait z wątróbki drobiowej
Składniki:
- 500 g kurzych wątróbek,
- 125 g miękkiego masła,
- 350 ml białego wytrawnego wina lub bulionu,
- 2 łyżki Porto,
- 2 szczypty soli,
- 2 szczypty pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 gałązki tymianku,
- łyżeczka cukru,
- szczypiorek drobno posiekany,
- bagietka lub brioche.
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wino lub bulion wraz z liśćmi laurowymi i tymiankiem. Dodaj kurze wątróbki i od ponownego wrzenia gotuj 3 minuty. Zdejmij wątróbki z ognia i odstaw do ostygnięcia. Wątróbki muszą być różowe, ale nie krwiste. Zachowaj wino lub bulion.
Do kielicha blendera włóż ostudzone wątróbki, dodaj 4 łyżki wina lub bulionu oraz miękkie masło. Dodaj Porto, sól, pieprz i cukier. Miksuj na gładką masę. Jeżeli masa będzie za gęsta, dolej trochę bulionu. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Przełóż masę do słoika lub do mini foremki. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Serwuj z grillowanymi kromkami brioche lub świeżą bagietką.
Zobacz także:
- Dlaczego warto wybierać polskie mięso drobiowe i wieprzowe? Korzyści zdrowotne i gwarancja dobrego smaku
- Co to jest haggis? Przepis na szkocki przysmak
- Tradycyjne bawarskie przysmaki, które trzeba spróbować
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN