Barszcz biały - przepis na tradycyjną zupę wielkanocną

Barszcz biały - przepis na tradycyjną zupę wielkanocną
Świąteczne zupy – barszcz, rybna i grzybowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Barszcz biały, to obok żurku z jajkiem i kiełbasą, tradycyjna polska zupa gotowana przede wszystkim w okresie świąt wielkanocnych. Jak ją zrobić? Sprawdź nasze wskazówki i przepis krok po kroku.

Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami – przepis

Składniki na barszcz:

  • 500 ml zakwasu lub 100 g mąki pszennej razowej,
  • 400 ml letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 szczypty majeranku,
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 300 g obranych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pieprz, sól, majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • olej,
  • 2 l wody.

Jak zrobić barszcz biały z jajkiem i ziemniakami?

  1. Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i białą kiełbasę. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
  3. Po upływie zalecanego czasu wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj kolejne 15 minut.
  4. Wlej do zupy zakwas, zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez 5 minut.
  5. Wyłącz ogień i wlej do żurku śmietanę, doprawiając całość majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
  7. Udekoruj całość połówkami jajka ugotowanego na twardo, gdy zupa znajdzie się na talerzu.

Barszcz biały - wskazówki

podziel się:

Pozostałe wiadomości