Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Zupa z karpia
Ma właściwości wzmacniające dla kobiet po porodzie. Korzeń łopianu ma działanie bakteriobójcze, jest moczopędny, żółciopędny i napotny, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Składniki:
1 kg ekologicznego karpia
0,5 kg marchewki
0,5 kg pietruszki
kawałek świeżego imbiru
kawałek korzenia łopianu
sos sojowy lub pasta miso
natka zielonej pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
woda, sól
Przygotowanie:
Rybę umyć, usunąć pęcherzyk żółciowy i tarczycę (żółtka, gorzka kość) i płetwy. Resztę pozostawić nietkniętą tzn. łuski, głowę, płetwy. Pociąć rybę na kawałki, marchew i łopian pokroić na grube kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod ciśnieniem ok. 3 godziny (4-5 godzin w garnku). Po ugotowaniu podzielić zupę na 5 porcji i zjeść w 5 dni. Każdą porcję przyprawić do smaku sosem sojowym oraz imbirem (wyciskać sok). Posypać poszatkowaną natką zielonej pietruszki. Zjeść gorące. Zupę można zmiksować. Karpia możemy zastąpić inną świeżą rybą np. pstrągiem.
Barszcz czerwony z koperkiem
Składniki:
4 duże buraki czerwone
3 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z kiszonych buraków
pęczek koperku
listek laurowy
majeranek
mały por
sól
Przygotowanie:
Dwa buraki zetrzeć na grubych oczkach, dwa podzielić na 4 części. Marchewkę i pietruszkę pokroić na talarki, ziemniaki w kostkę, por w paski oraz całe gałązki koperku. Dodać listek laurowy i oliwę do gotowania. Na końcu dodać majeranek, sok z kiszonych buraków i sól. Po ugotowaniu wyciągnąć gałązki koperku i kawałki buraków. Całość posypać pokrojonym koperkiem.
Fasola mung ze szpinakiem
Składniki:
250 g soczewicy
500 g szpinaku
2,5 cm kłącza imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku
sól
Przygotowanie:
Soczewicę umyć, namoczyć na 2-3 godziny. Odcedzić. Umyć szpinak, dobrze odsączyć i gotować pod przykryciem 5 minut. Odcedzić i grubo posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło, włożyć imbir, smażyć 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać kminek i kurkumę, smażyć 1-2 minuty, mieszając. Dodać odcedzoną soczewicę, smażyć na średnim ogniu jeszcze 2-3 minuty. Wlać 300 ml wody, zagotować, przykryć i gotować 30 min. aż będzie miękka. Doprawić solą. Podawać na gorąco lub na ciepło z ryżem.
Naleśniki z mąki razowej
Składniki:
100 g mąki razowej
300 ml mleka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
oliwa z oliwek do smażenia
sól
Przygotowanie:
W salaterce wymieszać mąkę z solą. Oddzielnie ubić jajko, mleko, olej. Mieszając wlewać do mąki i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto (jeżeli ciasto przygotowuje się w mikserze, najpierw miksować mleko, jajka, sól i olej 15-30 sekund, następnie dodać mąkę, miksować jeszcze przez 30 sek.) Odstawić na ok. 30 min. Przed smażeniem ponownie wymieszać lub krótko zmiksować, gdyż część mąki osiada na dnie. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju lub masła, aż zacznie dymić. Wlać 2 łyżki ciasta i przechylając patelnię rozprowadzić po całym dnie.
Do naleśników pieczona dynia z rozmarynem
Składniki:
1 średnia dynia
oliwa z oliwek
rozmaryn
sól
Przygotowanie:
Dynię oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm i posmarować z obu stron oliwą. Układać na blaszce, na papierze do pieczenia i każdą lekko posolić i posypać rozmarynem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. Celsjusza do miękkości. Po upieczeniu skropić sosem sojowym.
Kompot z jablek z anyżem
Składniki:
1 kg jabłek
1 gwiazdka anyżu
1 l wody
Przygotowanie:
Ugotować kompot i pić w odstępie: pół godziny przed i dwie godziny po posiłkach. Uwaga: kompot włączamy do diety dopiero w drugim tygodniu po połogu.
Herbata korzenna
Składniki:
2 łyżki suszonych owoców dzikiej róży
2 jabłka winne
1 l wody
szczypta goździków
miód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalać wodą i zagotować. Zdjąć z gazu i jeszcze zostawić pod przykryciem do naciągnięcia lub przelać do termosu. Osłodzić miodem. Jest to świetna herbatka rozgrzewająca o dużej wartości witaminy C.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN