Pasztet z grochu łuskanego

Ryż z ciecierzycą
Ryż z ciecierzycą
Pasztet z grochu łuskanego z polędwicą wieprzową, cieciorka, jajka w koszulce, pomidory i indyk z soczewicą. W kuchni dzień Dobry TVN było smacznie i aromatycznie. Skorzystajcie z naszych przepisów. Może coś na dzisiejszy obiad?

Cieciorka, jajka w koszulce, pomidory

Składniki:

2 puszki cieciorka

olej do smażenia

1 cebula

2 papryki chilli

1 ząbek czosnku

2 puszki pomidorów pelati

100 g sera korycińskiego

4 jajka

szpinak

sól

pieprz

cukier

Wykonanie:

Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju wraz z ząbkiem czosnku. Czosnek usuwamy, następnie dodajemy pokrojoną paprykę chilli, a po chwili pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wszystko razem gotujemy i miksujemy. Następnie dodajemy cieciorkę. Po dodaniu cieciorki ponownie doprawiamy. Jajka wybijamy do miseczek, wodę gotujemy. Do wody pojedynczo wlewamy jajka, gotujemy do momentu aż białko się zetnie. Jajka podajemy na cieciorce w pomidorach, posypujemy startym serem i listkami szpinaku.

Indyk z soczewicą

Składniki:

1 kg filetu z indyka

2 cebule

4 papryki czerwone

2 puszki pomidorów pelati

400 ml bulionu warzywnego

olej do smażenia

400 g soczewicy zielonej

300 ml jogurtu greckiego

świeża kolendra

2 cytryny

kminek mielony

bagietka

pieprz

sól

Wykonanie:

Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy soczewicę. Chwilę smażymy i podlewając wodą gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Paprykę i bagietkę skrapiamy olejem , oprószamy solą i wstawiamy do pieczenia. Temp. 160 stopni na około 40 minut. W rondlu na oleju obsmażamy cebulę dodajemy indyka i obsmażamy z każdej strony, dodajemy bulion. Gotujemy do miękkości. Indyka wyjmujemy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. do garnka ze smażenia dodajemy pomidory, paprykę i soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem. na koniec dodajemy indyka. Gotujemy około 10 minut. Indyka z soczewicą podajemy posypanego kolendrą z kleksami z gęstego jogurtu i chrupiącą bagietką.

Pasztet z grochu łuskanego z polędwicą wieprzową

Składniki:

500 g grochu łuskanego

200 g kaszy manny

gałka muszkatołowa

kminek mielony

natka pietruszki

pieprz czarny

olej

1 cebula

cząber

sól

Wykonanie:

Namoczony przez noc groch gotujemy do miękkości z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Miękki groch miksujemy na puree. Łączymy z kaszą manną, przesmażoną na oleju cebulą. Doprawiamy przyprawami na ostro. Masę przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 180 stopni.

Składniki:

2 szt polędwicy wieprzowej

6 ogórków kiszonych

2 łyżki musztardy dijon

250 ml śmietany 36%

300 g pieczarek

1 cebula

pieprz czarny

sól

Wykonanie:

Na oleju przesmażamy polędwicę wieprzową pokrojoną w paski, oprószamy pieprzem i zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w paski. Do warzyw dodajemy śmietanę lekko odparowujemy i dodajemy przesmażoną polędwicę. Doprawiamy na koniec musztardą i solą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości