Cieciorka, jajka w koszulce, pomidory
Składniki:
2 puszki cieciorka
olej do smażenia
1 cebula
2 papryki chilli
1 ząbek czosnku
2 puszki pomidorów pelati
100 g sera korycińskiego
4 jajka
szpinak
sól
pieprz
cukier
Wykonanie:
Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju wraz z ząbkiem czosnku. Czosnek usuwamy, następnie dodajemy pokrojoną paprykę chilli, a po chwili pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wszystko razem gotujemy i miksujemy. Następnie dodajemy cieciorkę. Po dodaniu cieciorki ponownie doprawiamy. Jajka wybijamy do miseczek, wodę gotujemy. Do wody pojedynczo wlewamy jajka, gotujemy do momentu aż białko się zetnie. Jajka podajemy na cieciorce w pomidorach, posypujemy startym serem i listkami szpinaku.
Indyk z soczewicą
Składniki:
1 kg filetu z indyka
2 cebule
4 papryki czerwone
2 puszki pomidorów pelati
400 ml bulionu warzywnego
olej do smażenia
400 g soczewicy zielonej
300 ml jogurtu greckiego
świeża kolendra
2 cytryny
kminek mielony
bagietka
pieprz
sól
Wykonanie:
Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy soczewicę. Chwilę smażymy i podlewając wodą gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Paprykę i bagietkę skrapiamy olejem , oprószamy solą i wstawiamy do pieczenia. Temp. 160 stopni na około 40 minut. W rondlu na oleju obsmażamy cebulę dodajemy indyka i obsmażamy z każdej strony, dodajemy bulion. Gotujemy do miękkości. Indyka wyjmujemy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. do garnka ze smażenia dodajemy pomidory, paprykę i soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem. na koniec dodajemy indyka. Gotujemy około 10 minut. Indyka z soczewicą podajemy posypanego kolendrą z kleksami z gęstego jogurtu i chrupiącą bagietką.
Pasztet z grochu łuskanego z polędwicą wieprzową
Składniki:
500 g grochu łuskanego
200 g kaszy manny
gałka muszkatołowa
kminek mielony
natka pietruszki
pieprz czarny
olej
1 cebula
cząber
sól
Wykonanie:
Namoczony przez noc groch gotujemy do miękkości z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Miękki groch miksujemy na puree. Łączymy z kaszą manną, przesmażoną na oleju cebulą. Doprawiamy przyprawami na ostro. Masę przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 180 stopni.
Składniki:
2 szt polędwicy wieprzowej
6 ogórków kiszonych
2 łyżki musztardy dijon
250 ml śmietany 36%
300 g pieczarek
1 cebula
pieprz czarny
sól
Wykonanie:
Na oleju przesmażamy polędwicę wieprzową pokrojoną w paski, oprószamy pieprzem i zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w paski. Do warzyw dodajemy śmietanę lekko odparowujemy i dodajemy przesmażoną polędwicę. Doprawiamy na koniec musztardą i solą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN