Garmatka - przepis krok po kroku
Gramatka z twarogiem to zupa na piwie w stylu grodziskim zaciągnięta żółtkami ze śmietaną, miodem i przyprawami korzennymi.
Kiedyś była najpopularniejszym śniadanie w Polsce. Inaczej nazywana jest farmuszka. Zupa jest gęsta od żółtek i śmietany, łączy słodycz, kwasowość w gładkiej i lekko kremowej strukturze i oczywiście smak "korzeni" czyli przypraw korzennych.
Składniki:
- 12 jaj,
- 0,5l śmietanki 36%,
- 100 g miodu,
- dwie butelki piwa bezalkoholowego,
- gałka muszkatołowa,
- suszony imbir,
- cynamon,
- goździki.
Sposób przygotowania:
Bigosek karpiowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- martwy (ale świeży) karp,
- dwie cebule,
- 200 g masła,
- 0,35 czerwonego wina,
- 100 ml octu winnego,
- pieprz, cynamon, rodzynki, cukier, cytryna.
Sposób przygotowania:
"Zdeymiy skórę z Karpia surowego, mięso odbierz, usiekay, cebuli pieczoney usiekay, zmieszay to pospołu, włóż w rynkę, wley oliwy, albo masła niesłonego, smaż; a gdy przysmażysz, wley wina, octu winnego, pieprzu, cynamonu, rodzynek drobnych, cukru, limonią usiekay, przywarz, głowę z tego karpia usmaż, i mleczu kawałki otretuy, a zmieszaj z bigoskiem i daj na stoł."
Przepis pochodzi od Stanisława Czarnieckiego, kuchmistrza jaśnie wielmożnego Alexandra Michała Lubomirskiego, wojewody krakowskiego.
Pieczeń cielęca - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg udźca cielęcego, bez kości,
- przyprawy korzenne,
- 4 cebule,
- seler,
- pietruszka,
- 3 fioletowe marchewki,
- topinambur,
- 400 g masła.
Sposób przygotowania:
"Chcąc nadać oddzielny smak gustowny, zwłaszcza na Wielkanoc, cielęcej pieczeni, czy na gorąco czy też na zimno, należy po opłukaniu jej w zimnej wodzie, wytrzeć z wilgoci serwetą, wziąć miałko na mąkę utłuczonej saletry łyżkę stołową, soli miałkiej nieco więcej, posypawszy po pieczeni, wytrzeć ją wszędzie, i położyć na niecce. Teraz utłuc łut cynamonu, dwa łuty badjanu, jedną muszkatową gałkę, kilka goździków, zmieszać to i przetłuc na mąkę, i po posoleniu osypać, tak się niech marynuje przez dni dwa lub trzy, a przez ten czas oblewać pieczeń łyżką tym płynem, który z niej ściekać będzie. Poczem złożyć na pokrywę, polać masłem i odpiec na miękko, przy ostatku osypać tartym pierogiem, obrumienić i dawać na gorąco lub na zimno".
Przepis pochodzi z "Skrzętna gospodyni, czyli tom drugi kucharki oszczędnej", Jana Szyttlera; Wilno 1846.
Gąszcz marchwi - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg marchwi,
- 200 g masła,
- czosnek,
- cebula,
- przyprawy korzenne,
- 200 g miodu (prawdziwego),
- 1 g szafranu,
- liście szałwi - jak największe,
- mąka,
- jajka,
- mleko,
- 0,5 kg masła klarownego.
Sposób przygotowania:
Usmaż i rozgotuj wszystkie składniki tak, by powstało z nich puree. Następnie, wkładając je między liście szałwi, zamocz w cieście naleśnikowym i usmaż na głębokim tłuszczu.
Zobacz także:
- Dawne tradycje wielkanocne. Znasz je wszystkie?
- Jaką zupę podać na Wielkanoc? To wcale nie musi być żurek
- Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Aleksander Baron
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN