Pysznie, zdrowo i do tego niskokalorycznie? Oto propozycje Jagny Niedzielskiej i Tomasza Zaremby

Pysznie, zdrowo i do tego niskokalorycznie? Oto propozycje Jagny Niedzielskiej i Tomasza Zaremby
Mało kalorii, dużo radości - gotuj zdrowo, bez wątpliwości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska i Tomasz Zaremba podzielili się swoimi przepisami na cały dzień. Poznajcie ich przepisy na śniadanie, obiad i kolację, a wszystko policzone kalorycznie.

Omlet z sałatką z warzyw i wołowiną cytrynowo-kuminową z zatarem (2 porcje)

Omlet z sałatką z warzyw i wołowiną cytrynowo-kuminową z zatarem
Omlet z sałatką z warzyw i wołowiną cytrynowo-kuminową z zatarem
Omlet z sałatką z warzyw i wołowiną cytrynowo-kuminową z zatarem
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: ok. 536 kcal
  • Białko: ok. 47 g
  • Tłuszcz: ok. 35 g
  • Węglowodany: ok. 13 g

Witaminy i składniki odżywcze w porcji:

  • Witamina A, C – z pomidora, ogórka i ziół
  • Witamina B12, D – z jajek
  • Żelazo, cynk, witaminy z grupy B – z wołowiny
  • Kwasy tłuszczowe omega-9 – z oliwy z oliwek
  • Błonnik – z warzyw i ziół

Składniki na omlet:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek do smażenia.

Składniki na sałatkę na omlet:

  • 1 cały ogórek, drobna kosteczka,
  • 2 małe pomidory, drobna kosteczka,
  • ½ czerwonej cebuli, drobna kosteczka,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty (część do dekoracji),
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (część do dekoracji),
  • szczypta sumaku,
  • ·szczypta soli,
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie).

Składniki na mięso:

  • 200 g wołowiny (np. rostbef lub łata), cienko pokrojonej w paski,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • szczypta soli.

Składniki na garnish:

  • szczypta zataru,
  • kilka kropel oliwy z oliwek,
  • szczypta soli Maldon (opcjonalnie),
  • listki mięty i kolendry.

Sposób przygotowania:

Roztrzep jajka z wodą gazowaną i szczyptą soli. Smaż 2 omlety na oliwie. Wołowinę smaż na suchej patelni, pod koniec dodaj przyprawy. Warzywa pokrój w kostkę, zioła posiekaj. Wymieszaj z sumakiem i cytryną. Na każdym omlecie ułóż porcję sałatki, obok mięso, na wierzch zatar, oliwa i garnish.

Jajka na miękko na buraczano ogórkowym tzatziki, z ziarnami i olejem chili (2 porcje)

Jajka na miękko na buraczano ogórkowym tzatziki, z ziarnami i olejem chili
Jajka na miękko na buraczano ogórkowym tzatziki, z ziarnami i olejem chili
Jajka na miękko na buraczano ogórkowym tzatziki, z ziarnami i olejem chili
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Wartości odżywcze na porcję:

  • Kalorie: 241 kcal
  • Białko: 13,05 g
  • Tłuszcze: 17,17 g
  • Węglowodany: 10,25 g

Witaminy i składniki mineralne w porcji:

  • Witamina A, C – z buraka i ziół
  • Witamina D, B12 – z jajek
  • Kwas foliowy, żelazo, magnez – z buraka i pestek
  • Kwasy tłuszczowe omega-9 – z oleju chili
  • Błonnik i cynk – z mieszanki ziaren

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na miękko,
  • 300 g jogurtu greckiego 2%,
  • 1 ugotowany burak, starty na tarce,
  • 2 gruntowe ogórki, starte na tarce,
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte,
  • 2 łyżki gotowego oleju chili (najlepiej czysty, bez dodatków cukru),
  • 2 łyżki mieszanki ziaren (np. pestki dyni, słonecznik, sezam),
  • 20 g świeżych ziół (koperek i mięta),
  • zatar,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób prygotowania:

W misce wymieszaj jogurt z czosnkiem, startym burakiem, ogórkiem i drobno posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem – to będzie baza tzatziki z burakiem.

Na talerzu rozsmaruj tzatziki, ułóż na nim jajka, polej olejem chili i posyp mieszanką ziaren oraz zatarem.

Tacos z dorszem, kremem z awokado i salsą mango–ogórek Danie na 2 osoby (4 tortille)

Tacos z dorszem, kremem z awokado i salsą mango–ogórek
Tacos z dorszem, kremem z awokado i salsą mango–ogórek
Tacos z dorszem, kremem z awokado i salsą mango–ogórek
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Wartości odżywcze na jedną porcję:

  • Kalorie: 440–470 kcal
  • Białko: 30–33 g
  • Tłuszcze: 19–21 g
  • Węglowodany: 32–36 g

Witaminy i składniki odżywcze na porcję:

  • Białko: dorsz + jogurt grecki
  • Tłuszcze nienasycone: awokado, oliwa
  • Witamina C: mango, limonka, cebula
  • Witamina A, E, K: awokado, mango
  • Omega-3: z dorsza
  • Błonnik: cebula, ogórek, mąka kukurydziana
  • Magnez, potas, kwas foliowy: z awokado i warzyw

Składniki na tortille z mąki kukurydzianej:

  • 120 g mąki kukurydzianej,
  • ok. 140–160 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę z solą i dodaj 140 ml ciepłej wody. Wyrób ręką. Jeśli ciasto jest suche, dodawaj wodę po 1 łyżce do uzyskania miękkiej plasteliny. Odstaw na 10 minut. Podziel na 4 części, spłaszcz (najlepiej w prasie lub przez folię). Smaż na suchej patelni ok. 1 minutę z każdej strony. Przechowuj pod przykryciem.

Składniki na pieczonego dorsza w przyprawach:

  • 2 filety z dorsza (ok. 350 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z ½ limonki,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Natrzyj filety przyprawami, oliwą i sokiem z limonki. Piecz w 190°C przez 10–12 minut, aż mięso się rozpada. Po upieczeniu podziel rybę na płatki.

Składniki na krem z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 2%,
  • sok z ½ limonki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zblenduj wszystkie składniki na gładki krem. Przechowuj w lodówce.

Składniki na salsę mango–ogórek z jalapeño:

  • ½ dojrzałego mango, pokrojonego w cienkie wstążki obieraczką,
  • ogórek gruntowy,
  • czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka,
  • 2 plasterki piklowanego jalapeño posiekane,
  • sok z połowy limonki,
  • oliwa,
  • świeża kolendra lub mięta,
  • szczypta soli i chili.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 10 minut, by się przegryzły.

Kolacja - przepis na pieczoną sałatę z dipem serowym i koktajlem z krewetek

Wartości odżywcze w jednej porcji:

  • Kalorie: ok. 255 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcze: 9 g
  • Węglowodany: 20 g

Witaminy i minerały w jednej porcji:

  • Białko pełnowartościowe – z jajka i serka
  • Witamina D, B12 – z jajka
  • Wapń – z serka wiejskiego
  • Witamina C, K, błonnik – z malin
  • Potas, foliany – z daktyli

Składniki na pieczoną sałatę:

  • 2 małe główki sałaty rzymskiej (lub 1 duża przekrojona na 4 połówki),
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Składniki na dip z sera i tuńczyka:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki serka twarogowego light,
  • 2 łyżeczki fety,
  • 2 łyżeczki startego parmezanu,
  • 4 łyżeczki tuńczyka z puszki (odsączony),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy limonki,
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry.

Składniki na krewetki:

  • 160 g krewetek, obranych,
  • szczypta papryki cayenne,
  • szczypta soli.

Składniki na sos koktajlowy light:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki ketchupu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • kilka kropli tabasco,
  • kilka kropli soku z limonki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zamarynuj i podsmaż krewetki na sucho, odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj je z sosem koktajlowym. Zblenduj składniki dipu serowego. Przekrój sałatę, posmaruj oliwą, podpiecz z obu stron. Na talerzu rozsmaruj dip, ułóż sałatę, na niej krewetki z sosem. Dekoruj kolendrą i limonką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości