Kuchnia meksykańska opiera się na charakterystycznych roślinach uprawianych w tamtych stronach, czyli na kukurydzy, fasoli i papryce chili. Do wielu potraw dodaje się specjalne placki - tortille. Najbardziej znane dania kuchni Meksyku to burrito, nachos, ceviche i guacamole.
- Najpopularniejsze przepisy - kuchnia meksykańska
- Kuchnia meksykańska - przepisy na dania mniej znane
Najpopularniejsze przepisy - kuchnia meksykańska
Tortilla jest plackiem kukurydzianym lub pszennym wykorzystywanym jako baza do kilku dań kuchni meksykańskiej. Do tacos przyrządza się tortille z mąki kukurydzianej, a do burrito - z pszennej. Quesadilla to dwie tortille z roztopionym serem pomiędzy nimi. Wykorzystanie tortilli w kuchni Meksyku jest właściwie nieograniczone.
Zobacz też:
Przepis na potrawkę meksykańską – z kurczakiem czy z mięsem mielonym?
Przepis kuchni meksykańskiej na tortillę - składniki:
· 4 filiżanki mąki,
· 1 łyżeczka soli,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 2 łyżki smalcu,
· 1,5 filiżanki wody.
Przepis kuchni meksykańskiej na tortillę
Mieszamy w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy smalec i wyrabiamy ręką. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy aż do połączenia składników. Wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Dzielimy ciasto na 24 kulki. Wałkujemy je i smażymy pojedynczo na średnio rozgrzanej patelni.
Przepis kuchni meksykańskiej na burrito - składniki:
· fasola (w tym przepisie korzystamy z fasoli z puszki),
· ząbek czosnku,
· pszenna tortilla,
· 1/2 łyżeczki kuminu,
· 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili,
· sok z 1/2 limonki,
· mięso mielone (wołowe),
· cebula,
· ew. ugotowany ryż,
· ew. ser asadero (lub inny topiący się),
· 2 łyżki oliwy,
· pieprz i sól.
Przepis kuchni meksykańskiej na burrito
Najpierw robimy sos z fasoli. Podsmażamy obrany ząbek czosnku aż się zrumieni, następnie zgniatamy na patelni widelcem. Dodajemy puszkę fasoli, kumin, chili, sól i gotujemy przez 5 minut. Ugniatamy fasolę praską do ziemniaków (nie musi być dokładnie) i dodajemy sok z limonki.
Szklimy cebulę na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pastę z fasoli. Nakładamy na tortillę, posypujemy serem i zawijamy placek.
Na koniec grillujemy zwiniętą tortillę na patelni do grillowania lub podgrzewamy na parze, aby ją zmiękczyć.
Amerykańska wersja burrito jest większa i zawiera więcej różnych składników. Burrito z tego przepisu bardziej przypomina takie, jakie można zjeść w Meksyku. Aby to była prawdziwa meksykańska potrawa, tortilla musi być też mała i cienka.
Przepis kuchni meksykańskiej na guacamole - składniki:
· 2 świeże, dojrzałe awokado (nie mogą być ani za miękkie, ani za twarde, ogonek powinen się od nich odczepiać bez trudu),
· posiekany pęczek kolendry,
· 1/4 cebuli pokrojonej w kosteczkę,
· 2 łyżeczki soku z limonki,
· sól,
· 1 pomidor pokrojony w kostkę,
· ew. 1 papryczka jalapeno.
Przepis kuchni meksykańskiej na guacamole
Awokado przekrajamy na pół, łyżeczką wyjmujemy pestkę i miąższ. Rozdrabniamy awokado w moździerzu. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Guacamole najczęściej podaje się z nachosami, czyli małymi kawałkami tortilli pokrytymi stopionym serem i podpieczonymi w piekarniku.
Zobacz też: Burrito wegetariańskie nie różni się zbytnio od wege burrito
Kuchnia meksykańska - przepisy na dania mniej znane
Mole poblano to potrawa narodowa kuchni meksykańskiej. Oznacza rodzaj sosu zrobionego z połączenia papryczek chili i czekolady. Nazwą mole poblano określa się we współczesnym Meksyku także inne sosy, m.in. guacamole.
Przepis kuchni meksykańskiej na sos mole poblano - składniki:
· 1 mały pomidor,
· 2 średnie miechunki pomidorowe,
· 1 cebula pokrojona w plasterki,
· 1 posiekany ząbek czosnku,
· 230 ml oliwy w oliwek,
· 5 papryczek ancho (suszona papryka poblano),
· 2 zmielone liście laurowe,
· pół szklanki blanszowanych migdałów,
· 3 łyżki pestek dyni,
· 1 łyżka sezamu,
· 1/4 szklanki rodzynek,
· 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu,
· 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
· 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
· 1/4 łyżeczki mielonego anyżu,
· 1/4 łyżeczki oregano,
· 1/4 łyżeczki tymianku,
· 1/4 łyżeczki cynamonu,
· 1,5 łyżeczki soli,
· pieprz.
Przepis kuchni meksykańskiej na sos mole poblano
Papryczki przecinamy na pół, wyjmujemy ziarenka i trzon. Ziarenka zachowujemy. Wkładamy papryki do 2 szklanek wrzątku. Wodę później wykorzystamy.
Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek, po minucie dodajemy przyprawy i łyżkę pestek chili. Na mniejszym ogniu podsmażamy 3 minuty.
Mielimy migdały, sezam, pestki dyni na mąkę. Mielimy też rodzynki i odsączoną paprykę. Dodajemy do smażenia razem z pozostałymi składnikami. Dusimy całość 10-15 minut.
Blendujemy i ewentualnie dodajemy wodę z namoczonych papryk.
Sos mole poblano pasuje do ugotowanego kurczaka, posypanego świeżą kolendrą.
W lodówce można go przechowywać długo - nawet dwa tygodnie.
Resztki sosu wykorzystuje się np. do przyrządzenia innego typowego dania, z którego słynie kuchnia meksykańska - enchiladas.
Przepis kuchni meksykańskiej na enchiladas - składniki:
· 12 kukurydzianych tortilli,
· sos mole poblano,
· 1 cebula,
· 300 g pokrojonego w kostkę i ugotowanego kurczaka,
· 1 szklanka tartego sera.
Smażymy tortille przez chwilę na oleju, aby zmiękły. Nakładamy na nie sos mole poblano i farsz, czyli cebulę, kurczaka i ser.
Zawijamy wszystkie tortille, układamy obok siebie, polewamy sosem, posypujemy serem i cebulą i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut pod folią.
Zobacz też: Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem – smaczne i szybkie danie
Bibliografia:
http://www.foodrepublic.com/recipes/mole-poblano-recipe-2/
http://www.mexican-authentic-recipes.com/beef-beef_burrito.html
https://www.allrecipes.com/recipe/220642/quick-and-easy-refried-beans/
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN