Potrawka meksykańska to danie przyrządzane z dużej ilości warzyw. Jest smaczne, szybkie i łatwe do przygotowania. Potrawka po meksykańsku z czerwoną fasolą nadaje się na obiad i kolację.
Potrawka po meksykańsku – doskonały pomysł na danie jednogarnkowe
Potrawy jednogarnkowe to doskonałe rozwiązanie, gdy mamy ochotę na szybkie i łatwe danie. Jak sama nazwa wskazuje, do tego rodzaju potraw potrzebny jest jeden garnek lub głęboka patelnia. Dodatkowym atutem dań jednogarnkowych, czyli eintopfów , jest ich piękny wygląd. Dodając do nich różnobarwne warzywa osiągamy niesamowity efekt wizualny. Przykładem takiego dania jest potrawka meksykańska , której przygotowanie trwa 25-30 minut. Wystarczy zaopatrzyć się w kukurydzę z puszki. Oryginalna potrawka meksykańska ma w swoim składzie również czerwoną fasolę . Dzięki niej danie jest bardziej sycące. Danie to koniecznie musi być podane ze słodką papryką. Istotnym składnikiem jest cebula. Potrawka po meksykańsku serwowana jest też czasem z fasolką szparagową.
Jej ważnym składnikiem jest mięso. Nie zawsze musi to być ten sam rodzaj mięsa. Zwolennicy drobiu mogą przyrządzić potrawkę meksykańską z kurczaka . Takie danie będzie zdecydowanie bardziej dietetyczne, ponieważ mięso drobiowe posiada niższą zawartość tłuszczu niż np. wołowina. Jest ono również źródłem pełnowartościowego białka. Potrawka z kurczaka po meksykańsku nie jest jednak jedyną wersją tego dania. Można przygotować ją również z wędlinami. Potrawka meksykańska z kiełbasą chorizo to propozycja dla tych, którzy kochają smak papryki. Robiona z wieprzowiny kiełbasa wyróżnia się charakterystycznym aromatem i występuje w wielu tradycyjnych daniach kuchni meksykańskiej. Istnieje również przepis na potrawkę meksykańską z mięsem mielonym . Co ciekawe, nie trzeba przyrządzać tego dania z jednego rodzaju mięsa. Doskonałym smakiem wyróżnia się np. potrawa meksykańska z mięsem mielonym wołowo-wieprzowym.
Potrawka meksykańska z mięsem drobiowym – przepis
Chcąc skosztować potrawki meksykańskiej z mięsem drobiowym, należy przygotować:
· 1 pierś z kurczaka ( porcja dla 2 - 3 osób ),
· 1 - 2 czerwone papryki,
· 1 puszkę pomidorów krojonych,
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
· 1 puszkę kukurydzy,
· 1 puszkę czerwonej fasoli,
· 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
· ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej,
· 1 łyżeczkę bazylii,
· 1 łyżeczkę oregano,
· ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
· 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego,
· szczyptę pieprzu czarnego mielonego,
· 1 płaską łyżeczkę soli.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać sól, pieprz. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki, następnie dołożyć do mięsa. Dorzucić pomidory z puszki. Całość poddusić ok. 2 minuty. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę z puszki. Potrawę gotować 4 minuty. Wsypać przyprawy i dołożyć koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać. Całość dusić kilka minut.
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym - przepis
Składniki potrzebne do przygotowania potrawki meksykańskiej dla 2 - 3 osób:
· 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
· 500 ml soku pomidorowego,
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
· 3 słodkie papryki,
· 2 czerwone cebule,
· 3 ząbki czosnku,
· 1 puszka czarnej fasoli,
· 1 puszka czerwonej fasoli,
· 1 puszka kukurydzy,
· 200 g białego ryżu,
· 3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia,
· szczypta chili w proszku,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Posiekaną drobno cebulę usmażyć na oleju słonecznikowym. Dodać posiekany czosnek. Paprykę oczyścić i pokroić w plasterki, wrzucić ją na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, a papryka zrobi się miękka, zdjąć patelnię z ognia. Na drugiej patelni usmażyć mięso, dodać do niego sok pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Patelnię przykryć i dusić mięso przez 2 minuty. Dołożyć usmażoną wcześniej cebulę, czosnek i paprykę. Całość dusić kolejne kilka minut. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę z puszki. Wszystko posolić, oprószyć pieprzem, doprawić chili. Potrawę dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.
Przepis na potrawkę meksykańską z chorizo i kurczakiem
Składniki potrawy dla 2 - 3 osób:
· 1 kiełbaska chorizo,
· ½ kg piersi z kurczaka,
· 4 średnie pomidory,
· 2 czerwone papryki,
· 1 żółta papryka,
· 2 papryczki chili,
· 1 puszka czerwonej fasoli,
· 1 puszka kukurydzy,
· 1 cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· 100 g brązowego ryżu,
· 2 łyżki oleju rzepakowego,
· szczypta papryki słodkiej mielonej,
· szczypta papryki ostrej mielonej,
· szczypta soli himalajskiej i pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, czosnek, kurczaka pokrojonego w kostkę i chorizo. Całość dusić przez 2-3 minuty. Paprykę i chilli oczyścić, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Pomidory sparzyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Potrawkę meksykańską doprawić przyprawami, wymieszać. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do dania. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu, zmieszać z pozostałymi składnikami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN