Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku

Roślinne bowle na śniadanie
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Dieta roślinna zdobywa coraz większe uznanie i podbija serca kolejnych osób. Wegańskie przepisy cieszą się ogromną popularnością. Tym razem mamy dla Was propozycje śniadań, które z pewnością przypadną do gustu również tym, którzy nadal nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Autorkami książki kucharskiej "The Bowl Book" są Natalia Kontraktewicz oraz Natalia Kusiak.

Bananowy bowl z miso

Składniki na bananowy bowl z miso:

  • 1 mrożony banan
    • 2 łyżki tahini
      • 3/4 łyżki miso
        • 1/2 łyżeczki cynamonu
          • ziarna kakaowca do posypania

            Dodatki opcjonalne do bananowego bowla z miso:

            • 50 ml mleka roślinnego
              • świeże owoce
                • 2 łyżki granoli

                  Przygotowanie bananowego bowla z miso:

                  1. Wszystkie składniki oprócz ziaren kakaowca wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
                    1. Obserwuj fakturę masy: jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, stopniowo dodawaj mleko roślinne.
                      1. Gotową masę przełóż do miseczki, posyp ziarnami kakaowca i odrobiną cynamonu.

                        Dodatkowe wskazówki:

                        Oczywiście owoce ułożone na wierzchu zawsze będą dobrym pomysłem. 2 łyżki granoli usprawiedliwią podanie tego dania na śniadanie.

                        Acai bowl po polsku

                        Składniki na acai bowl po polsku:

                        • 200 g mrożonych leśnych jagód
                          • 1 dojrzały zamrożony banan
                            • 3 łyżki płatków owsianych
                              • 1 garść mrożonych malin
                                • 1 łyżka masła migdałowego
                                  • 2 kostki wegańskiej białej czekolady

                                    Dodatki opcjonalne do acai bowl po polsku:

                                    • odrobina mleka roślinnego (ok. 30 ml)
                                      • jagody acai
                                        • kakao

                                          Przygotowanie acai bowl po polsku:

                                          1. Do blendera kielichowego wrzuć mrożone jagody, banana i płatki owsiane.
                                            1. Miksując i obserwując gęstość masy, możesz stopniowo dodawać mleko roślinne, jeżeli konsystencja wyda się zbyt zwarta.
                                              1. Całość przelej do miski i dla dekoracji dodaj mrożone lub świeże maliny, łyżkę masła orzechowego (proponuję migdałowe), a całość posyp startą na tarce lub posiekaną drobno wegańską białą czekoladą.

                                                Dodatkowe wskazówki:

                                                W tradycyjnym acai znajdują się sproszkowane jagody acai, które należą do superfoods dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli chcesz o nie wzbogacić ten posiłek, dorzuć łyżeczkę takiego proszku. Świetnie smakuje również dodatek kakao oraz masła orzechowego do bazy tego dania.

                                                Hipsterskie śniadanie

                                                Składniki na hipsterskie śniadanie:

                                                • 200 g małych pieczarek
                                                  • 1 dojrzałe awokado
                                                    • 10 pomidorków koktajlowych
                                                      • pikle*
                                                        • ciemne pieczywo do podania (jeżeli ma być jeszcze bardziej hipsterskie, to koniecznie na zakwasie)
                                                          • świeża kolendra
                                                            • biały i czarny sezam do dekoracji
                                                              • 1 puszka cieciorki
                                                                • 1 puszka pomidorów
                                                                  • 1 mniejsza cebula
                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                      • olej do smażenia
                                                                        • 1/2 łyżeczki kuminu
                                                                          • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
                                                                            • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
                                                                              • szczypta soli
                                                                                • 2 szczypty chilli w płatkach

                                                                                  Przygotowanie hipsterskie śniadanie:

                                                                                  Zaczniemy od przygotowania cieciorki.

                                                                                  Drobno posiekaj czosnek i cebulę.

                                                                                  Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kumin, kolendrę i wędzoną paprykę.

                                                                                  Do przypraw dodaj czosnek i cebulę. Chwilę podsmaż.

                                                                                  Cieciorkę przepłucz na sitku, odsączoną dorzuć na patelnię.

                                                                                  Wszystko smaż do momentu, aż cieciorka zacznie nabierać koloru.

                                                                                  Dodaj pomidory z puszki, a następnie szczyptę soli.

                                                                                  Smaż do momentu, aż całość się zredukuje, czyli nabierze gęstej konsystencji porównywalnej do shakshuki.

                                                                                  Posyp płatkami chilli.

                                                                                  W tym samym czasie wyszoruj pieczarki (nie ma potrzeby ich obierać) i podsmaż na osobnej patelni, aż zbrązowieją.

                                                                                  Awokado przetnij na połówki, usuń pestkę i wyciągnij całość ze skórki łyżką.

                                                                                  Możesz lekko naciąć je w romby, ale to element czysto dekoracyjny.

                                                                                  Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

                                                                                  Do miski włóż wszystkie składniki: cieciorkę, awokado, pomidorki, pikle, pieczarki i pieczywo.

                                                                                  Cieciorkę posyp świeżą kolendrą, a awokado białym i czarnym sezamem.

                                                                                  To danie najlepiej smakuje w towarzystwie czarnej kawy.

                                                                                  Dodatkowe wskazówki:

                                                                                  Do smażonej cieciorki możesz też dodać 1/3 łyżeczki cynamonu, który urozmaici smak całej potrawy.

                                                                                  Jajka w pomidorach bez jajek

                                                                                  Składniki na jajka w pomidorach bez jajek:

                                                                                  • 1 szklanka mąki z cieciorki (można z niej wyczarować wspaniałe rzeczy – z pewnością wykorzystacie ją przy wielu innych daniach)
                                                                                    • 1 puszka pomidorów w kawałkach
                                                                                      • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
                                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                                          • 1/2 cebuli
                                                                                            • 2 szklanki wody
                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                • 1 duża łyżka płatków drożdżowych
                                                                                                  • odrobina papryczki chilli (ilość zależy od tego, jak bardzo lubicie pikantne dania)
                                                                                                    • 1 łyżeczka czarnej soli kalanamak
                                                                                                      • 3/4 łyżeczki kurkumy
                                                                                                        • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
                                                                                                          • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
                                                                                                            • ulubione pieczywo

                                                                                                              Przygotowanie jajka w pomidorach bez jajek:

                                                                                                              1. Do większej miski wsyp mąkę, sól i kurkumę.
                                                                                                                1. Zalej wodą, dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut.
                                                                                                                  1. Posiekaj w tym czasie czosnek, cebulę i chilli.
                                                                                                                    1. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wlej całą masę i regularnie mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje do konsystencji ściętej jajecznicy.
                                                                                                                      1. Całość przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia i zgęstnienia.
                                                                                                                        1. W tym czasie na czystą patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj posiekany czosnek, cebulę, chilli, kumin i paprykę.
                                                                                                                          1. Przesmaż, aż cebula się zezłoci, a w całym domu zacznie pachnieć przyprawami.
                                                                                                                            1. Na patelnię wlej puszkę pomidorów i dodaj koncentrat.
                                                                                                                              1. Całość zredukuj, aż pomidory przestaną być wodniste.
                                                                                                                                1. Na koniec dodaj cieciorkową masę, rozrywając ją w dłoniach na mniejsze kawałki.
                                                                                                                                  1. Połącz wszystkie składniki i przesmaż je razem jeszcze przez 2-3 minuty, aby dobrze się połączyły.
                                                                                                                                    1. Podawaj ze świeżym pieczywem, a gotowe 'jajka" polej jeszcze odrobiną oliwy.

                                                                                                                                      Dodatkowe wskazówki:

                                                                                                                                      Jeżeli chcesz zaimponować rodzinie, ta cieciorkowa jajecznica może być świetną bazą do przygotowania całego wegańskiego śniadania na wzór angielski. Dodaj smażone pieczarki, fasolę, roślinne kiełbaski, przesmażonego pomidora, garść rukoli - i gotowe!

                                                                                                                                      Zobacz więcej:

                                                                                                                                      Chcesz być zdrowy? Tych składników nie może zabraknąć w twojej diecie!

                                                                                                                                      Celebryci zainwestowali w wegańskie mleko. Kto chce zarobić na diecie bez mięsa?

                                                                                                                                      Przepisy na dania z superfoods. Rozpocznij zdrowy rok z Anią Starmach

                                                                                                                                      Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                                                                      Źródło: Natalia Kusiak, Natalia Kontraktewicz

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości