Bananowy bowl z miso
Składniki na bananowy bowl z miso:
- 1 mrożony banan
 - 2 łyżki tahini
 - 3/4 łyżki miso
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - ziarna kakaowca do posypania
 
Dodatki opcjonalne do bananowego bowla z miso:
- 50 ml mleka roślinnego
 - świeże owoce
 - 2 łyżki granoli
 
Przygotowanie bananowego bowla z miso:
- Wszystkie składniki oprócz ziaren kakaowca wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
 - Obserwuj fakturę masy: jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, stopniowo dodawaj mleko roślinne.
 - Gotową masę przełóż do miseczki, posyp ziarnami kakaowca i odrobiną cynamonu.
 
Dodatkowe wskazówki:
Oczywiście owoce ułożone na wierzchu zawsze będą dobrym pomysłem. 2 łyżki granoli usprawiedliwią podanie tego dania na śniadanie.
Acai bowl po polsku
Składniki na acai bowl po polsku:
- 200 g mrożonych leśnych jagód
 - 1 dojrzały zamrożony banan
 - 3 łyżki płatków owsianych
 - 1 garść mrożonych malin
 - 1 łyżka masła migdałowego
 - 2 kostki wegańskiej białej czekolady
 
Dodatki opcjonalne do acai bowl po polsku:
- odrobina mleka roślinnego (ok. 30 ml)
 - jagody acai
 - kakao
 
Przygotowanie acai bowl po polsku:
- Do blendera kielichowego wrzuć mrożone jagody, banana i płatki owsiane.
 - Miksując i obserwując gęstość masy, możesz stopniowo dodawać mleko roślinne, jeżeli konsystencja wyda się zbyt zwarta.
 - Całość przelej do miski i dla dekoracji dodaj mrożone lub świeże maliny, łyżkę masła orzechowego (proponuję migdałowe), a całość posyp startą na tarce lub posiekaną drobno wegańską białą czekoladą.
 
Dodatkowe wskazówki:
W tradycyjnym acai znajdują się sproszkowane jagody acai, które należą do superfoods dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli chcesz o nie wzbogacić ten posiłek, dorzuć łyżeczkę takiego proszku. Świetnie smakuje również dodatek kakao oraz masła orzechowego do bazy tego dania.
Hipsterskie śniadanie
Składniki na hipsterskie śniadanie:
- 200 g małych pieczarek
 - 1 dojrzałe awokado
 - 10 pomidorków koktajlowych
 - pikle*
 - ciemne pieczywo do podania (jeżeli ma być jeszcze bardziej hipsterskie, to koniecznie na zakwasie)
 - świeża kolendra
 - biały i czarny sezam do dekoracji
 - 1 puszka cieciorki
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 mniejsza cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - olej do smażenia
 - 1/2 łyżeczki kuminu
 - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
 - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
 - szczypta soli
 - 2 szczypty chilli w płatkach
 
Przygotowanie hipsterskie śniadanie:
Zaczniemy od przygotowania cieciorki.
Drobno posiekaj czosnek i cebulę.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kumin, kolendrę i wędzoną paprykę.
Do przypraw dodaj czosnek i cebulę. Chwilę podsmaż.
Cieciorkę przepłucz na sitku, odsączoną dorzuć na patelnię.
Wszystko smaż do momentu, aż cieciorka zacznie nabierać koloru.
Dodaj pomidory z puszki, a następnie szczyptę soli.
Smaż do momentu, aż całość się zredukuje, czyli nabierze gęstej konsystencji porównywalnej do shakshuki.
Posyp płatkami chilli.
W tym samym czasie wyszoruj pieczarki (nie ma potrzeby ich obierać) i podsmaż na osobnej patelni, aż zbrązowieją.
Awokado przetnij na połówki, usuń pestkę i wyciągnij całość ze skórki łyżką.
Możesz lekko naciąć je w romby, ale to element czysto dekoracyjny.
Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
Do miski włóż wszystkie składniki: cieciorkę, awokado, pomidorki, pikle, pieczarki i pieczywo.
Cieciorkę posyp świeżą kolendrą, a awokado białym i czarnym sezamem.
To danie najlepiej smakuje w towarzystwie czarnej kawy.
Dodatkowe wskazówki:
Do smażonej cieciorki możesz też dodać 1/3 łyżeczki cynamonu, który urozmaici smak całej potrawy.
Jajka w pomidorach bez jajek
Składniki na jajka w pomidorach bez jajek:
- 1 szklanka mąki z cieciorki (można z niej wyczarować wspaniałe rzeczy – z pewnością wykorzystacie ją przy wielu innych daniach)
 - 1 puszka pomidorów w kawałkach
 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 3 ząbki czosnku
 - 1/2 cebuli
 - 2 szklanki wody
 - oliwa z oliwek
 - 1 duża łyżka płatków drożdżowych
 - odrobina papryczki chilli (ilość zależy od tego, jak bardzo lubicie pikantne dania)
 - 1 łyżeczka czarnej soli kalanamak
 - 3/4 łyżeczki kurkumy
 - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
 - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
 - ulubione pieczywo
 
Przygotowanie jajka w pomidorach bez jajek:
- Do większej miski wsyp mąkę, sól i kurkumę.
 - Zalej wodą, dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut.
 - Posiekaj w tym czasie czosnek, cebulę i chilli.
 - Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wlej całą masę i regularnie mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje do konsystencji ściętej jajecznicy.
 - Całość przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia i zgęstnienia.
 - W tym czasie na czystą patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj posiekany czosnek, cebulę, chilli, kumin i paprykę.
 - Przesmaż, aż cebula się zezłoci, a w całym domu zacznie pachnieć przyprawami.
 - Na patelnię wlej puszkę pomidorów i dodaj koncentrat.
 - Całość zredukuj, aż pomidory przestaną być wodniste.
 - Na koniec dodaj cieciorkową masę, rozrywając ją w dłoniach na mniejsze kawałki.
 - Połącz wszystkie składniki i przesmaż je razem jeszcze przez 2-3 minuty, aby dobrze się połączyły.
 - Podawaj ze świeżym pieczywem, a gotowe 'jajka" polej jeszcze odrobiną oliwy.
 
Dodatkowe wskazówki:
Jeżeli chcesz zaimponować rodzinie, ta cieciorkowa jajecznica może być świetną bazą do przygotowania całego wegańskiego śniadania na wzór angielski. Dodaj smażone pieczarki, fasolę, roślinne kiełbaski, przesmażonego pomidora, garść rukoli - i gotowe!
Zobacz więcej:
Chcesz być zdrowy? Tych składników nie może zabraknąć w twojej diecie!
Celebryci zainwestowali w wegańskie mleko. Kto chce zarobić na diecie bez mięsa?
Przepisy na dania z superfoods. Rozpocznij zdrowy rok z Anią Starmach
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Natalia Kusiak, Natalia Kontraktewicz