Omlety z kaszą jaglaną
Składniki:
6 jajek - zerówki
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
ewentualnie łyżka mąki gryczanej lub kukurydzianej
zielony groszek (ugotowany, może być w zalewie w słoiczku, należy unikać z puszki)
maliny w syropie lub domowa konfitura z malin
Przygotowanie:
Miksujemy kaszę z jajkami (jeśli powstałe ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki). Do wytrawnych omletów dodajemy szczyptę soli do smaku, a jeśli chcemy podać na słodko to odrobinę cynamonu. Dekorujemy na talerzu ulubionymi warzywami na ciepło lub owocami sezonowymi lub konfiturą.
Niedzielna pomidorowa z kaszą jaglaną
Składniki:
2 l wody źródlanej
500 g przecieru pomidorowego
4 łyżki kaszy jaglanej
3 średnie marchewki
2-3 średnie ziemniaki
1 średnia pietruszka
1/2 średniego selera
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 duże listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonego, suszonego lubczyka
3 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Przygotowanie:
Zagotować 2 litry wody. W międzyczasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na oliwie z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i kaszę (wcześniej dokładnie wypłukaną). Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i lubczyk. Gdy kasza i warzywa będą już prawie miękkie, do zupy wlać przecier pomidorowy, dodać zeszkloną cebulę, tymianek i posolić do smaku. Całość wymieszać i zagotować.
Budyń i batony z kaszy jaglanej
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
surowe sproszkowane kakao
pół szklanki mleka migdałowego lub sojowego
garść suszonych daktyli i moreli
Przygotowanie:
Do ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy owoce i kakao. Z tak powstałej masy lepimy batony lub kulki i odstawiamy je do ostudzenia. Jeśli chcemy zrobić budyń dodajemy stopniowo podczas miksowania letnie mleko roślinne, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Ciasto z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej,
2,5 szklanki soku z ananasa
2 łyżeczki mielonej wanilii
opcjonalnie 2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 szklanka lekko prażonych wiórków kokosowych
2 słodkie jabłka lub 6 słodkich miękkich śliwek
cynamon
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Wsypać do garnka i zalać sokiem ananasowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż sok zrówna się z poziomem kaszy. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem około 10 minut. Następnie do kaszy dodać wiórki kokosowe, wanilię, 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych (wtedy danie będzie zawierało gluten) lub mąki kukurydzianej, łyżkę oleju rzepakowego. Wymieszać, przełożyć do małej formy na ciasto. Wierzch tak przygotowanej kaszy przykryć owocami, posypać cynamonem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Gotową kaszę wyjmować z formy po ostudzeniu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN