Makaron kolorowy z papryką pieczoną, marchewką i cukinią
Składniki:
400 g makaronu świderki
2 marchewki
2 cukinie
4 papryki żółte
1 pęczek cebuli dymki
6 jajek
100 ml śmietany 30%
2 szt. sera mozzarella w zalewie
pieprz
sól
olej do smażenia
tymianek świeży
Kilka łyżek ketchupu
Przygotowanie:
Paprykę smarujemy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu obieramy ze skóry i kroimy w paski. Na patelni przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy marchew pokrojoną w paski. Po kilku minutach dodajemy paski cukinii. Wszystko razem smażymy prawie do miękkości. Doprawiamy tymiankiem świeżym, pieprzem i solą. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, łączymy z przesmażonymi warzywami, makaronem. Masę wykładamy na patelnię i smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą stronę. Tort z makaronu podajemy z ketchupem.
Makaron serowy na zupie z owoców polskich
Składniki:
400 g makaronu muszelki
300 g sera mascarpone
2 opakowania mieszanki kompotowej
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Owoce kompotowe (1 opakowanie) łączymy z cukrem, podlewamy delikatnie wodą i gotujemy. Następnie miksujemy i do owocowego sosu dodajemy drugą część owoców. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy makaron, serek mascarpone. W głębokim talerzu nakładamy porcje gęstej zupy owocowej i na wierzch makaron w sosie serowym.
Makaron zapiekany z szynką, groszkiem i grzybami
Składniki:
250 g makaronu pappardelle
200 g szynki wędzonej
1 pęczek cebuli dymki
300 g groszku zielonego mrożonego
250 g pieczarek
20 g grzybów suszonych
4 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka + 2 łyżki masła
400 ml mleka
natka pietruszki
bazylia świeża
ser dojrzewający, np. polski bursztyn
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, mieszamy z jedną łyżką masła. Pamiętajmy, że makaron ponownie będzie podgrzewany. Na patelni przesmażamy cebulę i pieczarki, po chwili dodajemy groszek zielony. Szynkę kroimy w kostkę. Masło z mąką lekko zasmażamy i łączymy z gorącym mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem. Grzyby suszone miksujemy na puder i dodajemy do przesmażonych pieczarek. Makaron mieszamy dokładnie z szynką, przesmażonymi warzywami, dodajemy natkę pietruszki, bazylię i sos beszamelowy wymieszany z jajkami, starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do formy do zapiekania, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy jeszcze startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 30 min.
Makaron pełnoziarnisty z indykiem i ostrą kiełbasą
Składniki:
400 g makaronu pióra
200 g piersi indyka
200 g kiełbasy o wyraźnym pikantnym smaku
1 łyżka musztardy dijon
100 ml śmietany 30%
olej do smażenia
1 cebula
rozmaryn świeży
szałwia świeża
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
ser dojrzewający, np. polski bursztyn
Przygotowanie:
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę i pokrojonego drobno indyka, dodajemy musztardę, rozmaryn, szałwię i gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Na koniec dodajemy śmietanę. Wszystko razem smażymy. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dodajemy do sosu i posypujemy serem dojrzewającym i pozostałą szałwią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN