Błyskawiczne fit rafaello z kaszy jaglanej

fit rafaello z kaszy jaglanej
Olivka888/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Rafaello to z jednej strony nazwa marki, z drugiej pyszna słodkość, którą można zrobić samodzielnie w różnych wariantach. Wersja z kaszy jaglanej jest niezwykle prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale i, co ważne, jest zdrowa. Sprawdź przepis na domowe, jaglane rafaello krok po kroku.

Fit rafaello z kaszy jaglanej

Powiedzmy sobie to wprost, kasza jaglana to wspaniały produkt! Nie dość, że smaczna i może przyjmować rozmaite formy - od placków, przez zapiekanki po budyń, to na dodatek jest bardzo zdrowa. Potrafi nawet o kilkanaście procent obniżać poziom glukozy we krwi, a na dodatek zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Jest też bezglutenowa, więc spokojnie mogą się nią zajadać osoby cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe.

Przepis na rafaello z kaszy jaglanej w wersji fit

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (zalana 2,5 szklanki wody)
    • szklanka wiórków kokosowych
      • 50 g migdałów (trzymanych przez 15 minut w gorącej wodzie)
        • 4 łyżki mleka kokosowego
          • 5-7 łyżek cukru pudru (można go zastąpić zmielonym na drobno ksylitolem lub stewią w płynie)

            Sposób przygotowania:

            1. Kaszę jaglaną zalać wodą w garnku i ugotować.
              1. Do ugotowanej kaszy dodać mleko kokosowe.
                1. W osobnym naczyniu przygotować migdały. Aby szybko odeszła od nich skórka, należy moczyć je przez 15 minut w gorącej wodzie. Następnie pokroić je na drobne kawałki.
                  1. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej migdały, wiórki kokosowe i cukier puder (lub zmielony na drobno ksylitol czy inny słodzik), następnie wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
                    1. Z powstałego ciasta formować drobne kulki i obtoczyć wiórkami kokosowymi.

                      Smacznego!

                      Zobacz także:

                      Zobacz wideo: Piotr Kucharski i jego idealne tiramisu z malinam

                      Dzień Dobry TVN

                      Autor: Diana Ryściuk

                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana