Dutch baby, czyli pieczony naleśnik. Prosty przepis Katarzyny Bosackiej

naleśnik dutch baby na patelni
Arx0nt/Getty Images
Źródło: Moment RF
Dutch Baby to niezwykle prosta i smaczna przekąska. Do wykonania samej podstawy potrzebnych jest tylko pięć składników, a dodatki to kwestia indywidualnych upodobań i fantazji kulinarnych. Sprawdź jeden z najkrótszych przepisów w naszej kuchni. Tym razem prosto od Katarzyny Bosackiej.

Dutch Baby według Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 3 jajka,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • pół szklanki mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, mleko, jajka i sól wymieszać ze sobą.
  2. Na dno formy do pieczenia (okrągłej lub prostokątnej) wylać 4 łyżki rozpuszczonego masła, a następnie otrzymane wcześniej ciasto.
  3. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec przez 15 min.
  4. Po wyjęciu z piekarnika wrzucić na naleśnik trochę wybranych owoców i cukru pudru. Dutch Baby można też zrobić w wersji na słono, z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!

Zobacz także inne bardzo proste pomysły na pyszne dania:

Zobacz wideo: Dziś nie przejmuj się dietą. Przepis na grzeszny puszysty deser

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości