Ciekawostki kuchni szwedzkiej
Małgosia to niezwykła Polka w Szwecji, która zdradziła nam tajniki przyrządzenia kilku wyjątkowych dań. Wśród nich znalazła się zapiekanka z łososia oraz beef à la Lindström. - To jest tak jak nasz polski kotlet mielony z kaparkami i buraki - zdradziła.
Pewnym zaskoczeniem okazały się także śledziowe kotlety, do których dodaje się śledzie w całości. - Receptura brzmi strasznie - zaznaczyła.
Małgosia zdradziła, że na początku trzeba dodać gotowane mięso wieprzowe. - Potem dodajesz gotowane kartofle, cebulę i pięć dużych, niemoczonych śledzi z mleczem czy z ikrą. I to wszystko razem mielisz i panierujesz, bez jajek, bez soli, bez niczego - wyjaśniła.
Każde danie Małgosi jest wyjątkowe. - Tylko my je (przyp. red. śledziowe kotlety) robimy w Sztokholmie - zaznaczyła kucharka.
Wyjątkowe knedle Małgosi
Dania Małgosi to prawdziwy smak kuchni szwedzkiej ubarwionej polską tradycją. Kucharka zdradziła nam sekret swojego najlepszego dania - knedle nadziewane mięsem. - Bierzemy placuszek, nakładamy nadzienie i dodajemy drugi placuszek, tak jak w Polsce się robiło śnieżynki. Później równomiernie "kręcimy" - pokazała Małgosia.
Pasja i talent Małgosi do gotowania są zaraźliwe, a dania przyrządzane według jej receptur to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki
- Zrób grilla z Sebastianem Olmą. Poznaj jego sposoby na udaną ucztę
Autor: Anna Gondecka
Źródło: Jestem z Polski
Źródło zdjęcia głównego: Jestem z Polski