Kuchnia ze słoika, czyli Polan i jego marynaty

Z pewnością macie jeszcze zapasy przetworów w słoikach w swoich spiżarniach, które możecie wykorzystać do przygotowania pysznych i oryginalnych dań. Skorzystajcie z przepisu Andrzeja Polana na: pikle z ogórka smażone z polędwicą wieprzową, jabłkami, ostrym sosem z miodu i gorczycy, marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka, warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą oraz marynowanego buraka pieczonego z wędzoną makrelą.

Pikle z ogórka smażone, polędwica wieprzowa, jabłka, ostry sos z miodu i gorczycy

Składniki:

3 szt. polędwicy wieprzowej

500 ml oleju rzepakowego

20 szt. pikli ogórkowych

2 łyżki musztardy rosyjskiej

2 łyżki octu jabłkowego

200 g panierki panko

szczypior z dymki

50 g masła

4 łyżki miodu

4 jabłka

4 jajka

koperek

pieprz, sól

Przygotowanie:

Polędwicę oprószamy czarnym pieprzem i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Obsmażoną posypujemy solą i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Ogórki wyjmujemy z zalewy obsuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w jajku, panierce i smażymy na złoty kolor na oleju. Musztardę, miód, ocet i posiekany koperek łączymy razem, mieszamy sos. Jabłka kroimy w grube plastry i przesmażamy na maśle z miodem. Polędwiczkę podajemy ze smażonymi ogórkami, jabłkami, szczypiorem i ostrym sosem.

Marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka

Składniki:

500g zielonych ogórków gruntowych

1 pęczek marchwi z nacią

pieprz ziarnisty czarny

2 piersi z kurczaka

świeży tymianek

ziele angielskie

liść laurowy

cebula

Zalewa do ogórków:

5 łyżek musztardy rosyjskiej

szklanka octu 10%

2 szklanki cukru

1 l wody

3 łyżki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać bez octu i musztardy, dodać marchew, cebulę i zagotować, następnie dodać ocet i musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić. Wystudzoną zalewą zalać obrane ze skórki ogórki, zostawić na godzinę. Kurczaka dokładnie oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić. Przed podaniem dokładnie osuszyć kurczaka ręcznikiem papierowym i wstawić do garnka. Zalać masłem klarowanym i doprowadzić do gotowania. Gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wyjąć z masła i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Podawać z ogórkami marynowanymi.

Warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą

Składniki:

20 plastrów szynki dojrzewającej

1 opakowanie dyni w occie

1 op. papryki konserwowej

1 op. ogórka konserwowego

1 op. śliwki w occie

1 op. gruszki w occie

olej rzepakowy

ocet jabłkowy

natka pietruszki

bazylia

pieprz

miód

sól

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i owoce kroimy w drobną kostkę, prawie jak na tatar. Mieszamy razem doprawiamy miodem, octem, olejem. Dodajemy posiekane zioła. Podajemy na plastrach szynki.

Marynowany burak pieczony z wędzoną makrelą, twarogiem i porzeczką czarną

Składniki:

200g mrożonej porzeczki czarnej

makrela wędzona

200 g twarogu białego

1 łyżka miodu

2 łyżki octu

2 buraki

Przygotowanie:

Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Porzeczkę przesmażamy na miodzie, połowę miksujemy doprawiamy octem, solą. Łączymy z całymi owocami i zalewamy buraki, odstawiamy aby przeszły marynatą. Makrelę dzielimy na kawałki, oczyszczamy z ości. Makrelę podajemy z chrupiącymi burakami, kruszonym twarogiem i skrapiamy porzeczkami z marynaty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości