Pikle z ogórka smażone, polędwica wieprzowa, jabłka, ostry sos z miodu i gorczycy
Składniki:
3 szt. polędwicy wieprzowej
500 ml oleju rzepakowego
20 szt. pikli ogórkowych
2 łyżki musztardy rosyjskiej
2 łyżki octu jabłkowego
200 g panierki panko
szczypior z dymki
50 g masła
4 łyżki miodu
4 jabłka
4 jajka
koperek
pieprz, sól
Przygotowanie:
Polędwicę oprószamy czarnym pieprzem i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Obsmażoną posypujemy solą i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Ogórki wyjmujemy z zalewy obsuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w jajku, panierce i smażymy na złoty kolor na oleju. Musztardę, miód, ocet i posiekany koperek łączymy razem, mieszamy sos. Jabłka kroimy w grube plastry i przesmażamy na maśle z miodem. Polędwiczkę podajemy ze smażonymi ogórkami, jabłkami, szczypiorem i ostrym sosem.
Marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka
Składniki:
500g zielonych ogórków gruntowych
1 pęczek marchwi z nacią
pieprz ziarnisty czarny
2 piersi z kurczaka
świeży tymianek
ziele angielskie
liść laurowy
cebula
Zalewa do ogórków:
5 łyżek musztardy rosyjskiej
szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 l wody
3 łyżki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać bez octu i musztardy, dodać marchew, cebulę i zagotować, następnie dodać ocet i musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić. Wystudzoną zalewą zalać obrane ze skórki ogórki, zostawić na godzinę. Kurczaka dokładnie oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić. Przed podaniem dokładnie osuszyć kurczaka ręcznikiem papierowym i wstawić do garnka. Zalać masłem klarowanym i doprowadzić do gotowania. Gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wyjąć z masła i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Podawać z ogórkami marynowanymi.
Warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą
Składniki:
20 plastrów szynki dojrzewającej
1 opakowanie dyni w occie
1 op. papryki konserwowej
1 op. ogórka konserwowego
1 op. śliwki w occie
1 op. gruszki w occie
olej rzepakowy
ocet jabłkowy
natka pietruszki
bazylia
pieprz
miód
sól
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i owoce kroimy w drobną kostkę, prawie jak na tatar. Mieszamy razem doprawiamy miodem, octem, olejem. Dodajemy posiekane zioła. Podajemy na plastrach szynki.
Marynowany burak pieczony z wędzoną makrelą, twarogiem i porzeczką czarną
Składniki:
200g mrożonej porzeczki czarnej
makrela wędzona
200 g twarogu białego
1 łyżka miodu
2 łyżki octu
2 buraki
Przygotowanie:
Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Porzeczkę przesmażamy na miodzie, połowę miksujemy doprawiamy octem, solą. Łączymy z całymi owocami i zalewamy buraki, odstawiamy aby przeszły marynatą. Makrelę dzielimy na kawałki, oczyszczamy z ości. Makrelę podajemy z chrupiącymi burakami, kruszonym twarogiem i skrapiamy porzeczkami z marynaty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN