Ratatouille z sosem pomidorowo paprykowym w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. Z pewnością Cię zachwyci

Ratatouille z sosem pomidorowo paprykowym w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. Z pewnością Cię zachwyci
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował niesamowite zapiekanki, w tym inspirowane kuchnią francuską. Sprawdź jego przepis na ratatouille z sosem pomidorowo -paprykowym i masłem ziołowym.

Ratatouille - przepis krok po kroku

Składniki na sos pomidorowo paprykowy:

  • 2 czerwona papryka
  • 2 szalotka duża
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka płatków chili
  • duża marchewka
  • żółta papryka
  • 400 ml passata pomidorowa
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pęczek pietruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz

Warzywa:

  • bakłażan
  • zielona cukinia
  • biała cukinia
  • kabaczek
  • duży pomidor malinowy
  • sól i pieprz

Masło ziołowe:

  • duża bagietka do grzanek
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • cienki szczypior
  • 300 g sera twardego typu bursztyn
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania Ratatouille

  1. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika przekładamy papryki czerwone. Pieczemy przez około 20 minut, aż skórką się przypiecze. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasiennie.
  2. Szalotkę, czosnek oraz paprykę żółtą drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzej masło następnie przełóż czosnek z szalotką oraz marchew i paprykę.
  3. Smażymy, aż warzywa nabiorą koloru. Dodajemy pomidory i zblendowaną paprykę pieczoną. Doprawiamy przygotowanymi przyprawami i gotujemy przez około 20 minut.
  4. Warzywa do ratatuje siekamy na mandolinie na jednakową grubość. Następnie do okrągłego naczynia na spód przekładamy przygotowany sos paprykowo - pomidorowy.
  5. Na sosie układamy na przemian jedno obok drugiego warzywa. Wierch smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  6. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Po tym czasie zdejmiemy folię i podpiekamy warzywa wierzchnie.
  7. Serwujemy z grzankami z masłem ziołowym i serem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości