Ratatouille - przepis krok po kroku
Składniki na sos pomidorowo paprykowy:
- 2 czerwona papryka
- 2 szalotka duża
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka płatków chili
- duża marchewka
- żółta papryka
- 400 ml passata pomidorowa
- łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- pęczek pietruszki
- łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz
Warzywa:
- bakłażan
- zielona cukinia
- biała cukinia
- kabaczek
- duży pomidor malinowy
- sól i pieprz
Masło ziołowe:
- duża bagietka do grzanek
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- cienki szczypior
- 300 g sera twardego typu bursztyn
- sól i pieprz
Sposób przygotowania Ratatouille
- Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika przekładamy papryki czerwone. Pieczemy przez około 20 minut, aż skórką się przypiecze. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasiennie.
- Szalotkę, czosnek oraz paprykę żółtą drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzej masło następnie przełóż czosnek z szalotką oraz marchew i paprykę.
- Smażymy, aż warzywa nabiorą koloru. Dodajemy pomidory i zblendowaną paprykę pieczoną. Doprawiamy przygotowanymi przyprawami i gotujemy przez około 20 minut.
- Warzywa do ratatuje siekamy na mandolinie na jednakową grubość. Następnie do okrągłego naczynia na spód przekładamy przygotowany sos paprykowo - pomidorowy.
- Na sosie układamy na przemian jedno obok drugiego warzywa. Wierch smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Po tym czasie zdejmiemy folię i podpiekamy warzywa wierzchnie.
- Serwujemy z grzankami z masłem ziołowym i serem.
Zobacz także:
- Ratatouille. Najlepszy gulasz warzywny według przepisu Ani Starmach
- Francuska uczta według Pascala Brodnickiego
- Jak zrobić danie ratatouille (ratatuj), które rozgrzeje i zachwyci naszych gości? Najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: