Francuskie zupy idealne na jesień. Zobacz, jak robi je Pascal Brodnicki

Najpopularniejsze francuskie zupy
DD_20241006_Pascal_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień to czas aromatycznych, rozgrzewających zup. Wiele z nich wywodzi się z kuchni francuskiej, która obfituje w oryginalne połączenia smakowe. O tym, w jakiego rodzaju zupach lubują się Francuzi, doskonale wie Pascal Brodnicki, który podzielił się kilkoma przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN.

Najbardziej znane francuskie zupy

Jak podkreślił Pascal Brodnicki, we Francji istnieje dziewięć podstawowych rodzajów zup, z czego cztery można zaliczyć do najpopularniejszych.

Pierwszą z nich jest potage. - Potage to jest taka delikatna, gładka zupa, do której miksujemy warzywa lub mięso, które wcześniej ugotowaliśmy [...] Wszystko jest miksowane i przecierane - wyjaśnił kucharz.

Kolejny rodzaj to velouté - gładka, aksamitna zupa z dodatkiem masła lub śmietany. Trzecią, popularną francuską zupą, jest gęsty, również bazujący na śmietanie, crème. Następnym rodzajem uwielbianej przez Francuzów potrawy jest bisque, czyli kremowa, treściwa zupa z dodatkiem owoców morza.

Tak zupa cebulowa trafiła na dwór Ludwika XV

Zupa cebulowa to klasyk francuskiej kuchni. Jedna z krążących wokół niej historii mówi, że zanim trafiła na dwór króla Ludwika XV, zajadali się nią chłopi.

Pascal Brodnicki przygotował dla prowadzących Dzień Dobry TVN mały test polegający na odróżnieniu polskich zup od tych francuskich. Wśród zaserwowanych przez niego potraw pojawiły się żurek, zupa comsomé oraz zupa cebulowa. Jak im poszło? Zobacz materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości