Najbardziej znane francuskie zupy
Jak podkreślił Pascal Brodnicki, we Francji istnieje dziewięć podstawowych rodzajów zup, z czego cztery można zaliczyć do najpopularniejszych.
Pierwszą z nich jest potage. - Potage to jest taka delikatna, gładka zupa, do której miksujemy warzywa lub mięso, które wcześniej ugotowaliśmy [...] Wszystko jest miksowane i przecierane - wyjaśnił kucharz.
Kolejny rodzaj to velouté - gładka, aksamitna zupa z dodatkiem masła lub śmietany. Trzecią, popularną francuską zupą, jest gęsty, również bazujący na śmietanie, crème. Następnym rodzajem uwielbianej przez Francuzów potrawy jest bisque, czyli kremowa, treściwa zupa z dodatkiem owoców morza.
Tak zupa cebulowa trafiła na dwór Ludwika XV
Zupa cebulowa to klasyk francuskiej kuchni. Jedna z krążących wokół niej historii mówi, że zanim trafiła na dwór króla Ludwika XV, zajadali się nią chłopi.
Pascal Brodnicki przygotował dla prowadzących Dzień Dobry TVN mały test polegający na odróżnieniu polskich zup od tych francuskich. Wśród zaserwowanych przez niego potraw pojawiły się żurek, zupa comsomé oraz zupa cebulowa. Jak im poszło? Zobacz materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Odrobina słodyczy na początek lata. Przepisy na owocowe desery od Davida Gabouriada
- Niezwykła historia małżeństwa Philippe. "We Francji Polska to był kraj bohaterów" Robert Makłowicz o klasykach francuskiego jedzenia. "Od czasów Asterixa i Obelixa, bardzo się zmieniło"
- Kremowe ciasto francuskie - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Aleksandra Kokot
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN