Robert Makłowicz w "Asterix i Obelix: Imperium Smoka"
Robert Makłowicz jest narratorem w polskiej wersji językowej filmu "Asterix i Obelix: Imperium Smoka" . To było dla niego wielkie wyzwanie, któremu, co podkreśliła Kinga Burzyńska, doskonale sprostał.
- Niezwykle nieśmiało dawałem swój głos, bo uczestniczyłem w tak, z wielu względów, cudownym przedsięwzięciu. Po pierwsze "Asterix i Obelix", rzecz, na której moje pokoleniu, też tu w Polsce, komiksowo się wychowało. Oprócz tego, jeszcze wspaniali aktorzy, zarówno ci występujący w filmie, jak i ci, którzy dubbingowali, bo to jest film dla wszystkich. Dla starych, średnich, młodych - podkreślił krytyk kulinarny.
Przyznał też, że obawiał się, czy uda mu się dopasować do dubbingu na najwyższym poziomie, jak mówi o polskiej wersji językowej.
Klasyki francuskiej kuchni
Asterix i Obelix to bohaterowie bardzo odległych czasów, dlatego ich menu wyglądało zupełnie inaczej niż, to co obecnie jedzą mieszkańcy Francji. Robert Makłowicz opowiedział w programie Dzień Dobry TVN o klasykach z tej współczesnej kuchni.
- Zacznijmy od słonych rzeczy. Coq au vin wywodzący się z Burgundii, czyli kogut duszony w czerwonym winie. Są ślimaki z masłem czosnkowym. Danie, które też kiedyś było tematem filmu, ratatouille - rzecz z Prowansji pochodząca. Mamy wywodzącą się z Paryża, bardzo słynną potrawę, zapiekaną zupę cebulową, jest tarta na słono. Są Crepes Suzette, czyli naleśniki z likierem pomarańczowym i z pomarańczami właśnie, jest creme brulee i profiterolki z sosem czekoladowym - wymieniał krytyk kulinarny.
I dodał:
- To klasyka francuskiego jedzenia, które, na szczęście dla nas, od czasów Asterixa i Obelixa, bardzo się zmieniło.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Naleśniki „Crepes Suzette”, czyli pyszny francuski deser
- Ratatouille z sosem pomidorowo paprykowym w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. Z pewnością Cię zachwyci
- Kultowa tarta z Saint-Tropez. "Tego smaku nie da się odtworzyć, choć wielu próbowało"
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Kinga Burzyńska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN