Ratatouille z sosem pomidorowo paprykowym w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. Z pewnością Cię zachwyci

Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował niesamowite zapiekanki, w tym inspirowane kuchnią francuską. Sprawdź jego przepis na ratatouille z sosem pomidorowo -paprykowym i masłem ziołowym.

Ratatouille - przepis krok po kroku

Składniki na sos pomidorowo paprykowy:

  • 2 czerwona papryka
    • 2 szalotka duża
      • 3 ząbki czosnku
        • łyżeczka płatków chili
          • duża marchewka
            • żółta papryka
              • 400 ml passata pomidorowa
                • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
                  • łyżeczka suszonego oregano
                    • łyżeczka suszonego tymianku
                      • pęczek pietruszki
                        • łyżka masła klarowanego
                          • sól i pieprz

                            Warzywa:

                            • bakłażan
                              • zielona cukinia
                                • biała cukinia
                                  • kabaczek
                                    • duży pomidor malinowy
                                      • sól i pieprz

                                        Masło ziołowe:

                                        • duża bagietka do grzanek
                                          • łyżka masła
                                            • ząbek czosnku
                                              • pęczek pietruszki
                                                • cienki szczypior
                                                  • 300 g sera twardego typu bursztyn
                                                    • sól i pieprz

                                                      Sposób przygotowania Ratatouille

                                                      1. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika przekładamy papryki czerwone. Pieczemy przez około 20 minut, aż skórką się przypiecze. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasiennie.
                                                        1. Szalotkę, czosnek oraz paprykę żółtą drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzej masło następnie przełóż czosnek z szalotką oraz marchew i paprykę.
                                                          1. Smażymy, aż warzywa nabiorą koloru. Dodajemy pomidory i zblendowaną paprykę pieczoną. Doprawiamy przygotowanymi przyprawami i gotujemy przez około 20 minut.
                                                            1. Warzywa do ratatuje siekamy na mandolinie na jednakową grubość. Następnie do okrągłego naczynia na spód przekładamy przygotowany sos paprykowo - pomidorowy.
                                                              1. Na sosie układamy na przemian jedno obok drugiego warzywa. Wierch smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
                                                                1. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Po tym czasie zdejmiemy folię i podpiekamy warzywa wierzchnie.
                                                                  1. Serwujemy z grzankami z masłem ziołowym i serem.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości