Prosty przepis na marmurkowe jajka. Są piękne, kolorowe i zabarwione naturalnymi barwnikami

Marmurkowe jajka
Marmurkowe jajka - naturalnie!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz sposobu na urozmaicenie świątecznego stołu? Świetnym wyborem będą jajka marmurki. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a wygląd i smak z pewnością zachwycą biesiadujących gości. Jak przygotować je w trzech różnych kolorach? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski.

Przepis na marmurkowe jajka

Barwne marmurkowe jajka są nie tylko pyszne, ale i również bardzo efektowne, dlatego mogą być idealną ozdobą wielkanocnego koszyka oraz stołu. Piotr Kucharski zdradził sposób ich przygotowania.

Aby otrzymać purpurowy kolor, należy sięgnąć po liście czerwonej kapusty. - Przerzucam je do garnka i zalewam wodą. Gotuję około 10 minut - tłumaczył ekspert. Brązowy kolor możemy uzyskać za pomocą esencjonalnej czarnej herbaty, a czerwony - z zakwasu buraczanego.

Jak naturalnie zabarwić jajka?

- Do gotującej się wody, na łyżce delikatnie wkładam 6 jajek i gotuję około 6 minut - wyjaśnił kucharz. Po tym czasie należy zalać je zimną wodą i poczekać, aż wystygną. - W tym czasie przygotuję sobie miseczki z barwnikami. Herbata, zakwas buraczany oraz wywar z czerwonej kapusty - powiedział specjalista. Następnie jajka trzeba delikatnie rozbić łyżeczką, ale tak, by nie odpadła z nich skorupka. Potem jaja wkładamy do barwników. Im dłużej się w nich moczą, tym bardziej będą aromatyczne. - Myślę, że wasze dzieciaki oszaleją na ich punkcie - podsumował Piotr.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się: