Lizawka to najprostszy sposób na uzupełnienie zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy. Powinna być stałym elementem codziennej diety zwierząt, głównie bydła i koni. Wykonana może być jedynie z sodu lub z wieloma dodatkami. Niedobór witamin i minerałów przekłada się na słabą kondycję zwierząt i spadek odporności. Co to jest lizawka? Jaką rolę odgrywa w codziennej diecie? Jakie składniki powinna zawierać?
Zupy są zdrowe, sycące i - wbrew pozorom - wcale nie tuczą. Mimo tylu zalet, na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu i które z nich są najbardziej wartościowe?
Polskie wiśnie są najszlachetniejsze w Europie – nabierają kwasowości nocą, kiedy temperatura jest niska, a słodyczy w ciągu dnia, kiedy jest ciepło. Jak w najlepszy sposób skorzystać z tego daru natury? O tym porozmawialiśmy z dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia, Agnieszką Cegielską.
Od gwiazd Hollywood, przez sportowców, modelki i ludzi biznesu po "wczorajszych" imprezowiczów. Klientela barów kroplówkowych jest bardzo różnorodna. Można zamówić gotowy "koktajl", ale istnieje też możliwość dobrania jego składu do indywidualnych potrzeb. Ten dożylny zastrzyk energii może zawierać miedzy innymi witaminy, magnez i wapń. Co jeszcze? Jakie są wady kroplówek witaminowych? Być może są świetnym środkiem doraźnym, ale należy pamiętać, że nigdy nie zastąpią odpowiedniej diety i mogą być tylko dodatkiem do niej.
Brak energii, apatia, ziemisty kolor skóry. By z tym walczyć, nasza codzienna dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Dostarczamy je głównie jedząc owoce i warzywa. Jednak nie zawsze mamy czas, by zjeść pięć świeżych porcji. Co wtedy zrobić? Alternatywą są soki i gęste musy, które dodatkowo bogate są w błonnik. O zamiennikach świeżych warzyw i owoców, o ich zaletach, opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska.