Przepisy kulinarne

Jajka na Wielkanoc - przepisy na faszerowane jajka wielkanocne

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
kukbuk/kwestiasmaku
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to jedna z tradycyjnych potraw Wielkanocnych. Ile kucharzy, tyle pomysłów na ich przygotowanie. Można robić je w skorupkach lub bez. Jakie dodatki dodamy, zależy od naszych upodobań. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc i pomysły na bardziej wykwintne wersje.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak przygotować tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc,
  • czym faszerować jajka,
  • co zrobić, żeby skorupka jaj nie pękała,
  • jak przygotować różne rodzaje faszerowanych jaj na święta Wielkanocne.

Tradycyjne faszerowane jajka na Wielkanoc - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jaja - 12,
  • masło - 6 łyżek,
  • szczypiorek - 2 łyżki,
  • bułka tarta - 8 łyżek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wielkanoc

Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne Dzień Dobry TVN
wideo 2/4

Sposób przygotowania:

  • Jajka włożyć do chłodnej wody, postawić na palniku i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 6 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  • Ostrym nożem przekrawać skorupkę, tak aby powstały dwie połówki-łódeczki.
  • Ugotowane jaja wydrążyć tak, aby nie uszkodzić skorupek.
  • Białko i żółtko posiekać. Dodać masło.
  • Szczypiorek posiekać i dodać do masy. Całość doprawić do smaku.
  • Skorupki wypełniać farszem, a wierzch posypać bułką tartą.
  • Jajka zasmażać na patelni bułką tartą do dołu. Po około 1 minucie na stronie, tak aby bułka nabrała złotego koloru.
  • Najlepiej podawać na ciepło.

Co zrobić, aby skorupka nie pękała? Najlepiej jaja ogrzać do temperatury pokojowej przed włożeniem do wrzątku lub wkładać do chłodnej wody i dopiero wtedy gotować. Dzięki temu uniknie się pęknięcia skorupki w niekontrolowany sposób. 

Czym faszerować jajka na Wielkanoc?

Jajka w skorupkach tradycyjnie faszeruje się samym jajkiem ugotowanym na twardo. Do niego można dodawać dowolne składniki. Świetnie sprawdzi się zeszklona cebula lub podsmażone pieczarki. Osoby, które lubią kawior i ryby mogą do masy dodać wędzonego łososia, a całość przyozdobić kawiorem. Idealnie nadaje się do tego świeży szczypiorek i świeżo tarty chrzan. Smak podbija dodana łyżeczka majonezu lub musztardy.

Ciekawą propozycją jest dodanie mięsa... z białej kiełbasy. W tym celu trzeba wybrać wnętrze z kiełbaski, które następnie dokładnie posiekamy. Ważne, żeby masa nie była zbyt sztywna i nie miała twardych grud.

Jajka można podawać również bez skorupek. Taki sposób jest znacznie prostszy. Jajka należy obrać i wydobyć jedynie żółtka z białek. We wgłębienia po nich nakłada się farsz. W takim wypadku można je smażyć na patelni całe obtoczone bułką tartą - jak kotlety. Jajka faszerowane, nie ważne którą metodą, idealnie komponują się z chrzanem podawanym na Wielkanoc.

Najlepsze sposoby na faszerowane jajka na Wielkanoc

Jeżeli szukasz ciekawych pomysłów na to, jak przygotować faszerowane jajka na Wielkanoc, koniecznie sprawdź propozycje kucharzy Dzień Dobry TVN i nie tylko:

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: kukbuk/kwestiasmaku

Źródło zdjęcia głównego: Natalya Shcherbatyuk/Getty Imges

Pozostałe wiadomości