Faszerowane jajka w wersji tradycyjnej, a może nowoczesnej? Poznaj nasze propzycje na Wielkanoc

Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Poznaj tradycyjne przepisy i te bardziej nowoczesne
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Poznaj tradycyjne przepisy i te bardziej nowoczesne
Źródło: Natalya Shcherbatyuk/Getty Imges
Jajka faszerowane to jedna z tradycyjnych potraw Wielkanocnych. Ile kucharzy, tyle pomysłów na ich przygotowanie. Można robić je w skorupkach lub bez. Jakie dodatki dodamy, zależy od naszych upodobań. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc i pomysły na bardziej wykwintne wersje.

Wielkanocne dekoracje

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybki sposób na: wieniec zając
Szybki sposób na: wieniec zając
Szybki sposób na: zajęczą girlandę
Szybki sposób na: zajęczą girlandę
Szybki sposób na: babeczki do święconki
Szybki sposób na: babeczki do święconki
Szybki sposób na: stroik z wydmuszek
Szybki sposób na: stroik z wydmuszek
Szybki sposób na: paczuszkę prezentową
Szybki sposób na: paczuszkę prezentową

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak przygotować tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc,
    • czym faszerować jajka,
      • co zrobić, żeby skorupka jaj nie pękała,
        • jak przygotować różne rodzaje faszerowanych jaj na święta Wielkanocne.

          Tradycyjne faszerowane jajka na Wielkanoc - przepis krok po kroku

          Składniki:

          • jaja - 12,
            • masło - 6 łyżek,
              • szczypiorek - 2 łyżki,
                • bułka tarta - 8 łyżek,
                  • sól i pieprz do smaku.

                    Wielkanoc

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
                    Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
                    W świecie kur wielkanocnych (napisy)
                    W świecie kur wielkanocnych (napisy)
                    Dekorujemy koszyczek wielkanocny
                    Dekorujemy koszyczek wielkanocny
                    Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
                    Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
                     Upiększamy dom na święta - napisy
                    Upiększamy dom na święta - napisy
                    Upiększamy dom na święta
                    Upiększamy dom na święta
                    Wielkanocne przysmaki
                    Wielkanocne przysmaki
                    Palmy wielkanocne sięgają nieba
                    Palmy wielkanocne sięgają nieba
                    Wyjątkowy zając wielkanocny
                    Wyjątkowy zając wielkanocny
                    Dobre choć wielkopostne
                    Dobre choć wielkopostne
                    Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
                    Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
                    Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
                    Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
                    Przepisy na dania z kiełbasą
                    Przepisy na dania z kiełbasą

                    Sposób przygotowania:

                    • Jajka włożyć do chłodnej wody, postawić na palniku i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 6 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
                      • Ostrym nożem przekrawać skorupkę, tak aby powstały dwie połówki-łódeczki.
                        • Ugotowane jaja wydrążyć tak, aby nie uszkodzić skorupek.
                          • Białko i żółtko posiekać. Dodać masło.
                            • Szczypiorek posiekać i dodać do masy. Całość doprawić do smaku.
                              • Skorupki wypełniać farszem, a wierzch posypać bułką tartą.
                                • Jajka zasmażać na patelni bułką tartą do dołu. Po około 1 minucie na stronie, tak aby bułka nabrała złotego koloru.
                                  • Najlepiej podawać na ciepło.

                                    Co zrobić, aby skorupka nie pękała? Najlepiej jaja ogrzać do temperatury pokojowej przed włożeniem do wrzątku lub wkładać do chłodnej wody i dopiero wtedy gotować. Dzięki temu uniknie się pęknięcia skorupki w niekontrolowany sposób. 

                                    Czym faszerować jajka na Wielkanoc?

                                    Jajka w skorupkach tradycyjnie faszeruje się samym jajkiem ugotowanym na twardo. Do niego można dodawać dowolne składniki. Świetnie sprawdzi się zeszklona cebula lub podsmażone pieczarki. Osoby, które lubią kawior i ryby mogą do masy dodać wędzonego łososia, a całość przyozdobić kawiorem. Idealnie nadaje się do tego świeży szczypiorek i świeżo tarty chrzan. Smak podbija dodana łyżeczka majonezu lub musztardy.

                                    Ciekawą propozycją jest dodanie mięsa... z białej kiełbasy. W tym celu trzeba wybrać wnętrze z kiełbaski, które następnie dokładnie posiekamy. Ważne, żeby masa nie była zbyt sztywna i nie miała twardych grud.

                                    Jajka można podawać również bez skorupek. Taki sposób jest znacznie prostszy. Jajka należy obrać i wydobyć jedynie żółtka z białek. We wgłębienia po nich nakłada się farsz. W takim wypadku można je smażyć na patelni całe obtoczone bułką tartą - jak kotlety. Jajka faszerowane, nie ważne którą metodą, idealnie komponują się z chrzanem podawanym na Wielkanoc.

                                    Najlepsze sposoby na faszerowane jajka na Wielkanoc

                                    Jeżeli szukasz ciekawych pomysłów na to, jak przygotować faszerowane jajka na Wielkanoc, koniecznie sprawdź propozycje kucharzy Dzień Dobry TVN i nie tylko:

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: kukbuk/kwestiasmaku

                                    Źródło zdjęcia głównego: Natalya Shcherbatyuk/Getty Imges

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana