Kolorowe warzywa. Co zawierają? Jak je przyrządzić? Przepisy

Jakich składników dostarczają nam warzywa? Jak je najlepiej przyrządzić? Gotowanie na parze jest jednym z najlepszych sposobów obróbki termicznej. Pomaga zachować wyjątkowo dużo wartości odżywczych przyrządzanych produktów. Szczególnie dobre są warzywa na parze, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dietetycznego, lekkostrawnego obiadu, ale nie tylko. W Dzień Dobry Wakacje o warzywach rozmawialiśmy z Katarzyną Gubałą.

Podział warzyw ze względu na kolory, czyli zawartość substancji chemicznych:

  • Białe (kapusta, kalafior, czosnek) – działają na nas dobrze zimą, mają właściwości anty-grypowe, przeciw przeziębieniu
  • Czerwone (papryka, pomidory) – mają dużo likopenu, ten działa antynowotworowo, powinny spożywać osoby osłabione, w stresie, mające problemy z układem krążenia
  • Zielone (od pietruszki i jarmużu na brukselce skończywszy) – właściwości energetyczne, osoby na stanowiskach kierowniczych, każdy kto ma dużo nerwów powinien je jeść, te produkty mają dużo witaminy C, żelaza. Osoby osłabione, pijące dużo kawy - garść pietruszki, jarmużu do porannego koktajlu
  • Ciemniejsze/fioletowe (bakłażany, śliwki) – wzmacniają włosy, skórę
  • Żołto-pomarańczowe – mają karoten, skóra i oczy zyskują, dla osób starszych

Podczas gotowania w wodzie część składników odżywczych ucieka do wody, smażenie odbywa się w towarzystwie tłuszczu, zatem który sposób przygotowywania posiłków najlepiej wybrać? Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej jedzenia, bo dzięki niemu potrawy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Jak gotować warzywa na parze i z czym najlepiej je podawać?

Zobacz też: Co jeść, aby przyspieszyć metabolizm? >>> 

Warzywa na parze najlepiej jest gotować w parowarze. Urządzenia te mają wiele zalet, są ciche, można ustawić w nich minutnik, który oznajmia, kiedy jedzenie jest już gotowe. Ich niewątpliwym plusem jest mobilność, nie wymagają bowiem kuchenki, wystarczy gniazdo, do którego można podłączyć urządzenie. Przygotowując obiad w lecie, możemy wynieść parowar z domu, aby dodatkowo nie nagrzewać pomieszczenia, zwłaszcza jeśli mamy aneks kuchenny połączony z salonem. Jak ugotować warzywa na parze bez parowaru? W tym przypadku możemy skorzystać ze zwykłego garnka lub przyrządzić warzywa na parze z szybkowaru.

Jak gotować warzywa na parze w garnku?

Aby w ten sposób przyrządzić warzywa, dobrze mieć specjalną nakładkę na garnek z otworami, aby para mogła się przez nią przedostać. Jeśli nie dysponujemy takim systemem, zamiast tego możemy skorzystać z sitka, durszlaka lub innego przedmiotu z odpowiednimi otworami. Podczas gotowania na parze należy zwrócić uwagę, by warzywa nie dotykały wody. Istotne jest również, aby były równomiernie rozłożone w naczyniu. Zbyt gruba warstwa może zablokować dopływ pary do niektórych warzyw, przez co część z nich może być surowa po gotowaniu. Nie można zapominać także o odpowiednim przykryciu, które uniemożliwi wydostawanie się pary. Czas gotowania należy liczyć od momentu umieszczenia warzyw nad wrzącą wodą. Woda powinna gotować się powoli, żeby się nie wygotowała, a jeśli to nastąpi, należy dolać do garnka wrzątku. Ile gotować warzywa na parze? Czas gotowania zależy od rodzaju warzyw, na przykład kalafior podzielony na różyczki gotuje się 5–8 minut, a ziemniaki około 25 minut. Poznaj przepisy na warzywa na parze.

Jakie warzywa możemy gotować na parze?

Skoro wiadomo już, jak zrobić warzywa na parze , czas się zastanowić, które z nich będą najlepsze. Do gotowania na parze możemy użyć dowolnych warzyw, powinniśmy się kierować jedynie własnym smakiem. Świetnie smakuje cukinia czy kalafior przygotowane na parze. Zamiast gotować ziemniaki w tradycyjny sposób, również możemy przyrządzić je w ten sposób. Sprawdzą się nie tylko świeże warzywa, które nie zawsze mamy pod ręką. Doskonałe będą także mrożone warzywa na parze.

Zobacz też: Zaburzenia odżywiania - jak zapobiegać? Jakie są objawy? >>> 

Warzywa na parze a dieta

Ten sposób gotowania jest szczególnie polecany na diecie. Dania, nie tylko warzywa, przyrządzone w ten sposób są smaczne i zdrowe. Warzywa gotowane na parze mają tyle samo kilokalorii (kcal) co surowe lub gotowane w wodzie . Nie nasiąkają tłuszczem, więc nie zawierają dodatkowych, zbędnych kalorii. Warzywa na parze idealnie będą pasowały do dietetycznego, lekkostrawnego obiadu.

Jak ugotować warzywa na parze, aby były smaczne?

Częstym zarzutem w stosunku do dań przygotowywanych na parze jest to, że nie mają smaku. Może to być spowodowane tym, że wiele ludzi nie przyprawia ich odpowiednio. Jak przyprawić warzywa na parze? Warto w tym celu korzystać z aromatycznych ziół, które – dodane w trakcie gotowania – nadadzą potrawom wyjątkowy smak. Sól powinno się dodawać już po ugotowaniu. Aby nadać smak warzywom na parze, można je podać z sosem . Warzywa na parze z sosem również mogą być dietetyczne, więc nie musimy obawiać się nadmiaru kalorii.

Zobacz też: Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością >>>

Przepis na warzywa na parze

Warzywa na parze z kurczakiem curry

Składniki (na 2 porcje):

  •  3 marchewki,
  •  ½ brokuła,
  •  ½ cebuli,
  •  pierś z kurczaka,
  •  przyprawa curry i sól do smaku,
  •  oliwa lub olej.

Sposób przygotowania:

1. Marchewki pokrój w słupki, brokuł podziel na różyczki, a cebulę pokrój w plasterki.

2. Warzywa gotuj, aż zrobią się miękkie. Jak długo gotować warzywa na parze? W przybliżeniu potrwa to 15–20 minut.

3. Kurczaka umyj i posyp przyprawą curry, po czym gotuj około 25 minut. Warzywa i mięso możesz gotować w tym samym czasie.

4. Po ugotowaniu warzyw oprósz je delikatnie solą. Gotowe warzywa skrop olejem lub oliwą, dzięki czemu dostarczysz sobie więcej witaminy A.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości